ForsideMariagerfjordTil dig, der har søgt Varmepumpepuljen: Sådan sparer du endnu flere penge

Til dig, der har søgt Varmepumpepuljen: Sådan sparer du endnu flere penge

- Annonce -

Til dig, der har søgt Varmepumpepuljen: Sådan sparer du endnu flere penge

Med genåbningen af varmepumpepuljen i 2023 er der igen kommet fokus på den grønne og økonomisk fordelagtige varmekilde.

Varmepumpepuljen åbnede for ansøgninger d. 12/09-2023. Varmepumpepuljen er en tilskudsordning, der skal gøre det nemmere for danskerne at have råd til at skifte over til en billigere og mere grøn varmeforsyning.

Når først varmepumpen er købt og installeret, er der mange penge at spare som forbruger – og med de rigtige tiltag, kan der spares endnu mere, forklarer Tobias Nielsen, der er Marketing- og salgsdirektør i solcellevirksomheden Viasol A/S.

Dog er det blevet tid til at fokusere på de skridt, man kan tage, hvis man har søgt varmepumpepuljen eller planlægger at ansøge næste år, mener Tobias Nielsen.

Stigende elpriser som følge af globale begivenheder, såsom konflikten i Ukraine og inflation, sammen med forbrugernes ønske om at reducere CO2-udledningen, har fremskyndet skiftet til mere bæredygtige måder at opvarme hjemmet på. Dette kan ifølge Tobias Nielsen have skubbet omstillingen til mere bæredygtige varmekilder i gang, hvilket han mener, også kan ses i udviklingen af antallet af varmepumper.

Ser man på tallene fra Danmarks Statistik , ser man nemlig også en stor stigning i antallet af husstande, der benytter varmepumpe, fra 42.000 i 2011 til 222.000 i 2023.

Udvikling i antallet af bygninger med varmepumpe for hele landet. Kilde: Danmarks Statistik, byg40

“Udviklingen mod mere bæredygtige og omkostningseffektive varmekilder er positiv, og det glæder mig at se. Som forbruger skal man bare huske på, at selvom varmekilden er mere omkostningseffektiv, så afhænger forbrugsprisen fortsat af de gældende elpriser, som har været meget svingende det sidste stykke tid”, forklarer Tobias Nielsen.

Ustabile elpriser ser ud til at have en fortsættende tendens

Viasol A/S har lavet en intern analyse, hvor de har sammenlignet elprisernes udsving i 2021 og 2023.

I analysen ses det, at udsvingene er blevet større og mere markante i 2023. Der er altså tale om en problematik, hvor det bliver sværere for forbrugerne at vide, hvordan deres elforbrug reelt ser ud, da elregningens størrelse afhænger mere af elprisen end det reelle forbrug.

Dialy max and min spot prices (2023 + 2021) (Kilde: Viasol A/S, 2023).

“Den tilgængelige data viser os, at elpriserne har haft tendens til at svinge meget i løbet af 2023 sammenlignet med 2021. Det kan have økonomiske konsekvenser for forbrugeren, der i visse situationer må trække det korte lod”, siger Mohammed Ayoub, der er Kommunikations- & Presseansvarlig i Viasol A/S, og fortsætter:

“Til gengæld er der en række tiltag, som forbrugeren kan vælge at gøre, for at tage sagen i egen hånd. De kan f.eks. vælge at stabilisere deres elnet via intelligent energistyring, så de til enhver tid betaler den bedste pris, og til enhver tid forbruger den optimale mængde energi.”

Historisk lave priser på solceller og energioptimerende software giver dig mest mulig smæk for skillingen – uanset hvordan elpriserne svinger

Dog står forbrugeren ikke helt uden muligheder, for når varmepumpen yderligere kombineres med energioptimerende software, og man tager højde for de historisk lave priser på solceller, som der er lige i øjeblikket, kan forbrugeren se frem til endnu større besparelser. 

Heartbeat fra Viasol er et eksempel på den slags software. Softwaren trækker på et væld af data, som den bruger til at optimere dit energiforbrug bedst muligt.

Den er for eksempel koblet op på den danske elbørs, så der altid tages højde for gældende og kommende elpriser. Hvis forbrugeren har et husbatteri og/eller solceller installeret, vil softwaren kunne prioritere at købe el, når den er billig og sælge overskuds-el til elnettet, når elpriserne er høje.

Hele idéen med Heartbeat er at spare penge for forbrugeren, skåne miljøet gennem brugen af grøn energi og automatisere hele processen, så det kører på autopilot, siger Mohammed Ayoub.

“Med løbende optimering, vil Heartbeat analysere data fra husstanden og forbedre sin evne til at forstå forbrugsmønsteret. Målet er, at der skal opnås besparelser på flere tusinde kroner om året, samtidigt med at man bidrager til at stabilisere det danske elnet.”

Illustration: Sådan fungerer Heartbeat i praksis

Illustration: Sådan fungerer Heartbeat i praksis Viasol

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -
RELATEREDE ARTIKLER

DMI søger snemålere

- Annonce -

Seneste artikler