Udvalget for Børn og Familie i Mariagerfjord drøfter finansiering af folkeskolens kvalitetsprogram
Udvalget for Børn og Familie fik på udvalgsmødet den 4. marts en orientering omkring Folkeskolens kvalitetsprogram. Udvalget behandlede to sager omkring skolernes timebank og juniormesterlære.
I denne sag på møde den 1. april 2025, skal Udvalget for Børn og Familie drøfte fordeling af de økonomiske ressourcer, som Mariagerfjord Kommune forventer at modtage til at implementere kvalitetsprogrammets initiativer.
Indstilling: Direktøren for Børn, Uddannelse og Arbejdsmarked indstiller til udvalget for Børn og Familie
- At Udvalget for Børn og Familie tager orienteringen til efterretning
- At den fremlagte økonomimodel for Juniormesterlære godkendes
- At Udvalget, for at styrke skolernes timebank godkender, at finansieringen af folkeskolens kvalitetsprogram tilføres den undervisningsrelaterede tildeling i tildelingsmodellen som beskrevet.
Sagsfremstilling
Folkeskolens kvalitetsprogram blev vedtaget af Folketinget 12. december 2024, og omfatter 33 initiativer. På nuværende tidspunkt er hverken bekendtgørelse eller økonomiaftale bag reformen offentliggjort, hvorfor der tages forbehold for, at der på et senere tidspunkt kan blive behov for mindre justeringer. Anbefalingerne i denne sag sker på baggrund af foreløbige udmeldinger og dialog med KL.
Formålet med reformen er at give skolerne større frihed til lokale prioriteringer. Det gælder både for skoledagens indhold og for ressourceanvendelsen. Med reformen vil mængden af krav til undervisningens indhold blive reduceret, og der gives en større selvbestemmelse lokalt. Kvalitetsprogrammet søger at skabe en skoledag med mere praktisk undervisning, hvor der er de nødvendige rammer til at styrke indsatsen for de mest udfordrede elever. Det er ambitionen, at folkeskolens kvalitetsprogram skal bidrage til en styrket elevtrivsel, og at alle elever bliver så dygtige, som de kan.
Med kvalitetsprogrammet afskaffes den understøttende undervisning og antallet af fagtimer nedjusteres. Det giver dels mulighed for at afkorte skoledagen, men også mulighed for at omprioritere ressourcerne lokalt på skolen. De frigjorte timer vil blive erstattet af Skolens timebank, som giver skolerne mulighed for at anvende store dele af ressourcerne til at sikre trivsel og læring lokalt. Kvalitetsprogrammet skal derfor betragtes som et delvist lukket økonomisk kredsløb, hvor der skabes rum til lokal frihed. Det betyder, at hovedparten af midlerne til aftalens initiativer allerede er på folkeskolerne og skal omprioriteres til aftalens initiativer.
I denne sagsfremstilling vil den øvrige del af kvalitetsprogrammets økonomi blive udfoldet. Det omfatter den sidste del af finansieringen, som kommer fra staten, men også de initiativer, som forventes at give en merudgift for Mariagerfjord Kommune.
Økonomien bag kvalitetsprogrammet
Folkeskolens kvalitetsprogram vil på landsplan give et overordnet løft på 740 mio. kr. fuldt indfaset til initiativerne i kvalitetsprogrammet. Den kommunale andel forventes at være 530 mio. kr., som tildeles kommunerne gennem et øget bloktilskud. Den centrale finansiering vil kompensere kommunerne for de merudgifter, som dele af kvalitetsprogrammet forventes at give.
Mariagerfjord Kommune forventes ved fuld indfasning i 2030 at modtage 3,8 mio. kr. som DUT kompensation. Konkret betyder det, at midlerne udmøntes gennem Lov- og Cirkulæreprogrammet, hvor kommuner målrettet kompenseres for nye opgaver. De første tilskud modtages i 2025, og der forventes en løbende stigning i tilskuddet frem til 2030.
Nedenstående tabel viser den forventede indfasning for Mariagerfjord Kommune. Beløbene er angivet i hele tusinde kr. og i 2024 priser.
2025 | 2026 | 2027 | 2028 | 2029 | 2030 |
900 | 1.872 kr. | 2.232 kr. | 3.744 kr. | 3.780 | 3.816 kr. |
Nye opgaver med forventede merudgifter
I kvalitetsprogrammet er der angivet nogle indsatser, som forventes at give en merudgift for kommunerne. Den primære finansiering er som tidligere nævnt afskaffelsen af den understøttende undervisning. Derfor er store dele af midlerne til at dække udgifterne allerede på skolerne.
De indsatser, som forventes at give en merudgift for Mariagerfjord Kommune, vil blive præsenteret kort nedenfor. De samlede merudgifter forventes at udgøre 3,8 mio. kr. for Mariagerfjord Kommune, som svarer til det øgede bloktilskud.
Skolernes timebank
Skolernes timebank anvendes til indsatser og aktiviteter i skolen, som ligger i forlængelse af undervisningen i fagene. Det er f.eks. trivselsrettede eller pædagogiske aktiviteter, som den nuværende understøttende undervisning, eller indsatser, som styrker kvaliteten af undervisningen. Det kan være holddannelse, to-voksenordninger, Co-teaching mv. Skolerne vil fremadrettet være forpligtet til at give en styrket indsats til de 10 pct. fagligt mest udfordrede elever i dansk og matematik.
Størstedelen af merudgifterne dækkes af afskaffelsen af den understøttende undervisning og det reducerede antal fagtimer. Der vil dog være en forventet merudgift til den styrkede indsats i dansk og matematik ved fuld indfasning.
Flere praktiske fag
Eleverne i udskolingen får større mulighed for at påvirke deres eget skema ved, at der indføres et praktisk/musisk valgfag i 8. og 9. klasse. Det er et tillæg til de nuværende praktiske/musiske valgfag i 7. og 8. klasse. Den forventede merudgift er ca. 100.000 kr.
Juniormesterlære
Elever i 8. og 9. klasse kan fremadrettet vælge at komme i Juniormesterlære. Her får de mulighed for at være i praktik to dage om ugen ved en virksomhed samt modtage praktiske undervisningsforløb. Udvalget for Børn og Familie fik på udvalgsmødet 4. marts en orientering omkring Juniormesterlære. Den estimerede merudgift på landsplan er 190 mio.kr., hvilket svarer til ca. 1,35 mio. kr. for Mariagerfjord Kommune.
Øget aktivitet i fritidstilbud
Den øgede frihed til lokal prioritering giver skolerne mulighed for at reducere antallet af undervisningstider og dermed afkorte skoledagen. Hvis skoledagen afkortes, vil skolen fortsat have en forsyningsforpligtigelse og skal dermed udvide åbningstiden i SFO.
Den estimerede merudgift på landsplan er 175 mio. kr., hvilket er 1,26 mio. kr. for Mariagerfjord Kommune.
Erhvervspraktik til alle
Med kvalitetsprogrammet bliver det obligatorisk for alle elever at komme i erhvervspraktik i 7., 8. eller 9. klasse. I Mariagerfjord Kommune håndterer uddannelsesvejlederne fra Mariagerfjord Ungecenter det administrative omkring elevernes erhvervspraktik. Det omfatter skriftlige praktikaftaler, forsikring og hjælp til de elever, som ikke selv lykkes med at finde en praktikplads.
Der forventes en mindre merudgift forbundet med, at alle elever skal i erhvervspraktik. Da midlerne er DUT kompensation vil disse ressourcer blive tildelt Ungecenterets vejledningsindsats, som står for vejledningsopgaven og de medfølgende administrative opgaver.
Midler til bedre faglokaler
Udover ovenstående driftsmidler indeholder Folkeskolens kvalitetsprogram også anlægsmidler til bedre faglokaler, hvor kommunerne modtager midler i 2025-2027. Mariagerfjords andel svarer til ca. 18 mio. kr. over de tre år. Midlerne er ikke øremærket folkeskolen og indgår i den samlede anlægsramme for kommunen.
Udmøntning af det øgede bloktilskud.
Administrationen anbefaler, at udmøntningen af bloktilskuddet understøtter ambitionerne om en frisættelse af folkeskolen. Det omfatter, at skolerne fremover får større mulighed for at prioritere indsatser og ressourcer lokalt. Administrationen at der afsættes 1,3 mio. kr. til etableringen af Juniormesterlære, svarende til det i kvalitetsprogrammet estimerede niveau for merudgifter til Juniormesterlære.
Den resterende del af tilskuddet anbefaler Administrationen at tilføre den undervisningsrelaterede tildeling i skolernes tildelingsmodel løbende frem til den fulde indfasning i 2030. Midlernes skal målrettes skolernes timebank, som giver skolerne mulighed for at investere midlerne der, hvor det giver størst værdi lokalt. Det vil f.eks. være forskelligt, om og hvor meget skolerne ønsker at afkorte skoledagen og dermed udvide åbningstiden i SFO. Med timebanken får skolerne mulighed for at prioritere ressourcer fra timebanken til SFO.
Det vil ved fuld indfasning tilføre 2,2 mio. kr. til den undervisningsrelaterede tildeling, som fordeles med 65 pct. til elevtaksten og 35 pct. til klassetaksten.
Økonomimodel for Juniormesterlære
Udvalget for Børn og Familie har besluttet, at der fra skoleåret 2025/2026 vil være mulighed for at gå i Juniormesterlære på Assens Skole og Søndre Skole.
Administrationen har udarbejdet en økonomimodel, som imødekommer forventningen om en merudgift på 1,35 mio. kr. til at drive Juniormesterlære i Mariagerfjord Kommune.
Tildelingen til Juniormesterlære vil på samme måde som skolernes tildelingsmodel bestå af en klasse- og elevtakst. Det vil give en fast minimumstildeling pr. tilbud samt en variabel tildeling pr. elev. Administrationen anbefaler, at de to Juniormesterlære tilbud vil modtage en årlig grundtildeling på 675.000 kr., som finansieres af den centrale finansiering til kvalitetsprogrammet. Det svarer til den estimerede merudgift på 1,35 mio. kr. Den foreslåede grundtildeling er højere end den almene klassetakst på 422.000 kr. Den øgede tildeling skyldes dels en forventning om, at klassekvotienten vil være lavere i Juniormesterlære tilbuddene, samt at der skal være økonomi til at lave praktiske undervisningsforløb i samarbejde med relevante aktører. Derudover vil tilbuddene modtage en elevtakst for hver indskrevet elev efter den gældende tildelingsmodel.
Administrationen er opmærksom på, at tilgangen til Juniormesterlære vil betyde færre elever på kommunens øvrige skoler, hvilket vil betyde en reduceret elevtildeling til skolerne. Eleverne i juniormesterlære har ret til at vende tilbage til deres tidligere skoletilbud. Administrationen anbefaler derfor, at eleverne i juniormesterlære fortsat indgår i beregningsgrundlaget for klassetildelingen i deres tidligere skoletilbud. Elevtaksten vil fortsat følge eleven og dermed modtager det tidligere skoletilbud ikke en elevtakst.
Administrationen vil overordnet følge økonomien omkring Juniormesterlære tæt i samarbejde med skolelederne på Assens Skole og Søndre Skole. Det samme gælder for potentielle afledte effekter på resten af skoleområdet.
Tildeling til SFO
For at understøtte den forventede øgede aktivitet, kan Udvalget for Børn og Familie vælge at hæve tildelingen til en SFO plads. Der er to mekanismer, som kan øge tildelingen til SFO. En stigning i SFO tildelingen kan ske ved at hæve den kommunale andel af taksten eller ved at hæve forældrebetalingen. Det kan også ske ved at hæve både den kommunale andel og forældrebetalingen .
Byrådet valgte som en del af Budget 2025 at hæve forældrebetalingens andel af SFO tildelingen, så den nu udgør 91 pct. af den samlede tildeling.
Hvis den kommunale andel af SFO taksten hæves, så vil det medføre en merudgift for Mariagerfjord Kommune til SFO. Derfor vil den ovenstående investering i den undervisningsrelaterede tildeling skulle reduceres tilsvarende inden for den økonomiske ramme. En målrettet tildeling til SFO vil give mindre fleksibilitet for den enkelte skole. Administrationen anbefaler derfor, at midlerne tilføres den undervisningsrelaterede tildeling.
Befordring
Når skoledagens længde ændres, får det betydning for planlægningen af den offentlige trafik. Hvis skolerne vælger at afkorte skoledagen, kan det betyde, at der i dele kommunen kan være behov for ekstra busafgange eller omlægning af eksisterende ruter. Mariagerfjord Kommune og NT samarbejder løbende om at tilpasse køreplanerne efter det aktuelle behov. Hvis antallet af afgange forøges, vil det give en merudgift til den offentlige trafik for Mariagerfjord Kommune.
Der kan være elever, som vil opleve øget ventetid på busafgang, som en konsekvens af den afkortede skoledag. Her vil skolen have en tilsynsopgave som f.eks. vil kunne omfatte en lektiecafe.