Ungestrategien i Mariagerfjord – Status 2024
Børn og Familieudvalget i Mariagerfjord Kommune orienteres på møde den 1. april 2025 om den årlige status på Ungestrategien. Strategien har til formål at få flere unge i uddannelse eller arbejde og at kunne mestre eget liv.
Indstilling
Direktøren for Børn, Uddannelse og Arbejdsmarked indstiller til Udvalget for Børn og Familie: At orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
De unge udgør et vigtigt fokusområde for byrådet, hvilket afspejles i visionen Sundhed og livets faser. Byrådet ønsker at skabe gode rammer for ungelivet, hvor alle føler sig set, hørt og forstået og der arbejdes løbende på at skabe en sammenhængende indsats på 0-30 års området.
Ungestrategien har overordnet til formål at få flere unge i uddannelse eller arbejde og at kunne mestre eget liv. Målgruppen er børn og unge fra starten af 6. klasse og frem til 30 årsalderen.
Målene i Ungestrategien tager afsæt i fem spor, som anses for at være afgørende for, at børn og unge lykkes og kan mestre eget liv.
Ungestrategien er vedlagt i bilag.
Status på mål og igangsatte initiativer
Nationale mål
Regeringen forventer ikke, at de nationale mål kan nås i 2030. Derfor foreslår Regeringen i det nye udspil ”Forberedt på fremtiden VII” at der afsættes 660 millioner kroner årligt fra 2030 til at styrke erhvervsuddannelserne og øge kvaliteten, så flere elever og lærlinge gennemfører deres uddannelse. Omkring halvdelen af midlerne gives direkte til skolerne uden bindinger, så man lokalt kan vurdere, hvordan der skabes de bedste rammer. Samtidig ønsker Regeringen at afskaffe en række regler og proceskrav samt de fire nationale målsætninger fra erhvervsuddannelsesreformen.
Den uddannelsespolitiske målsætning med den gældende Aftale om bedre veje til uddannelse og job er, at alle unge under 25 år skal blive bedre rustet til at tage hånd om eget liv og deltage i samfundet gennem uddannelse eller arbejde.
Der er fastsat tre nationale mål:
• I 2030 skal mindst 90 % af de 25-årige have gennemført en ungdomsuddannelse.
Delmål:
I 2025 skal 85 % af de 25-årige have gennemført en ungdomsuddannelse.
Ifølge data fra Uddannelsesstatistik.dk havde 83,1 procent af de unge på landsplan gennemført mindst én ungdomsuddannelse i 2023, otte år efter 9. klasse. I Mariagerfjord Kommune var andelen 79,7 procent. Der foreligger ikke tal for 2024 endnu.
• I 2030 skal andelen af unge op til 25 år, som ikke har tilknytning til uddannelse eller arbejdsmarked, være halveret.
Delmål:
I 2025 skal andelen af unge under 25 år, som ikke har tilknytning til uddannelse eller arbejdsmarked, være reduceret med minimum 20 %.
Andelen i Mariagerfjord Kommune har ligget stabilt fra 6,9 % i 2017 til 6,3 % i 2023. Det nationale mål for 2030 er 3,5 %.
• Alle unge under 25 år, der hverken er i gang med eller har fuldført mindst en ungdomsuddannelse, har ret til at få en uddannelsesplan og skal gennem en opsøgende og opfølgende indsats tilbydes vejledning om mulighederne for at øge deres formelle kompetencer på kort og længere sigt.
Dette mål er opfyldt.
Lokale mål
I Ungestrategien er der opsat fire lokale mål for at understøtte den lokale udvikling og de nationale mål:
• Vi vil reducere fraværet i grundskolen.
Mariagerfjord Kommune lykkes med at sænke fraværet og har siden 2013 haft et lavere fravær end landsgennemsnittet. De seneste to skoleår har fraværet stabiliseret sig på lidt over 6 procent mod landsgennemsnittet på 7 procent, der stiger svagt i skoleåret 2023/24.
• Vi vil højne andelen af unge, som overgår til ungdomsuddannelse umiddelbart efter afsluttet grundskole.
Andelen, der går direkte fra 9. klasse til en ungdomsuddannelse, er faldet fra 45 procent i 2018/19 til 41 procent i 2022/23. En af de primære årsager til dette er, at en stigende andel af de unge vælger at gå på efterskole.
• Vi vil styrke fastholdelse af unge, som er påbegyndt en ungdomsuddannelse.
Fastholdelse efter tre måneder
Fastholdelsen på erhvervsuddannelserne er steget fra 87 procent i 2019 til 90 i 2024.
De gymnasiale uddannelser er på samme niveau i hele perioden – 97 procent i 2019 og 98 i 2023.
Den forberedende ungdomsuddannelse faldt fra 81 procent i 2019 til 75 i 2024.
Fastholdelse efter 12 måneder
Fastholdelsen steg på de erhvervsfaglige uddannelser fra 63 procent i 2019 til 68 i 2023.
De gymnasiale uddannelser er på samme niveau i hele perioden – 93 til 94 procent fra 2019 til 2023.
Den forberedende ungdomsuddannelse steg fra 36 procent i 2020 til 47 i 2023.
Tal fra KLs Kend din kommune viser, at Mariagerfjord Kommune i skoleåret 2020/2021 lå på en 23. plads i forhold til andelen, der er på en ungdomsuddannelse 30. september året efter grundskole. 88,7 procent af årgangen var på en ungdomsuddannelse.
• Vi vil reducere andelen af unge på uddannelseshjælp. Vi vil dels reducere varigheden af de længste forløb samt reducere tilgangen af unge til uddannelseshjælp.
Antallet af unge på uddannelseshjælp er faldet med 7 procent fra 2023 til februar 2025.
Tabeller er vedlagt i bilag.
Ungestrategiens spor – Nye initiativer i 2024
Spor 1. En forebyggende og fastholdende indsats
- Familievejledere. Familierådgivningen har i november 2024 erstattet ’Tidlig indsats’ som var en forebyggende indsats målrettet 0-3 års området og UTM – de undersøgende teammøder, som var et samarbejde mellem dagtilbud, skole og Familierådgivningen med seks familievejledere for at styrke den forebyggende indsats for hele børne/ungegruppen. Formålet med familievejlederne er at tilbyde en tidlig, forebyggende indsats til børn og unge fra 0 til 18 år og deres forældre og kunne handle hurtigt, når dagtilbud eller skole ser et behov for vejledning af en familie. Vejlederne tilbyder anonym rådgivning og korte samtaleforløb. Tre vejledere er tilknyttet dagtilbud og tre skoleområdet. Forældre og unge kan kontakte dem direkte eller der kan etableres kontakt via skolerne.
- Trivsel på skemaet er en forebyggende indsats for skoleelever i forhold til mistrivsel med fokus på at styrke fællesskaber, give viden om skærmbrug/sociale medier, mental sundhed og normalitetsforståelse.
Spor 2: Indsats for unge længere væk fra arbejdsmarkedet og uddannelse
- IPS-projektet: Ungecenteret samarbejder med Rebild og Vesthimmerland kommuner om projektet, som skal hjælpe personer med psykiske lidelser i job via jobsøgning, personlig støtte og et tæt samarbejde mellem jobcentre, behandlings- og støttetilbud og arbejdsgivere. Målet er at skabe bæredygtige jobmatch uden krav om forudgående jobtræning eller symptomfrihed.
- Godt i gang igen er et gruppeforløb for borgere, som er på sygedagpenge eller er i jobafklaringsforløb, hvor deltagerne får kendskab til digitale job- og uddannelsesredskaber og udvikler en plan for at vende tilbage til arbejde.
- Craft-psykologi: I skoleåret 2024/2025 afprøver MF10 og Uddannelsesvejledningen ’Craft-psykologi’ som redskab. ’Craftpsykologi’ forklarer de psykologiske effekter, det har at udføre håndarbejde og håndværk og som blandt andet kan lindre angst og depression. Der er gode erfaringer med at anvende det i MF10, hvor elever, der tidligere har haft få sociale relationer i skolen, har opbygget nye venskaber via craftværkstedet.
Spor 3: En tværgående og sammenhængende indsats
Ingen nye initiativer
Spor 4: Overblik på tværs
- Socialkompasset er en digital platform udviklet af Røde Kors, der bidrager til at skabe overblik og adgang til ressourcer, som kan forbedre trivsel og livskvalitet. Socialkompasset giver en oversigt over initiativer for personer, der har brug for støtte, fællesskab eller rådgivning og giver mulighed for at finde sociale tilbud og aktiviteter i lokalområdet.
Spor 5: Styrke Hobro som attraktiv Uddannelsesby
- EUDcationday blev afholdt i 2024 for udskolingslærere, uddannelsesvejledere og undervisere fra Ungdomsskolen. Dagen introducerede deltagerne for de mange erhvervsrettede ungdomsuddannelser gennem praksisfaglighed og hands-on aktiviteter med formålet at give dem et godt kendskab til de lokale muligheder for erhvervsuddannelse.
- Tre Campusråd er nedsat – et ledelses-, et medarbejder- og et elevråd – som inddrages i udviklingsfasen, der skal forberede programmeringen af Campus Hobro. Formålet med udviklingsfasen er dels at kvalificere de fremtidige fysiske rammer på Campus og dels at påbegynde det fremtidige samarbejde omkring Campus. Selve programmeringen tænkes sammen med de nye politiske udspil på uddannelsesområdet.
- Workshop ved Europæisk Folkemøde 2024.
I forbindelse med det Europæiske Folkemøde 2024 blev der afholdt en workshop for 6. klasseelever fra Mariager, Assens og Valsgård skoler i et samarbejde mellem Mariagerfjord Kommune, HEG og Ungdomsskolen. Her blev der sat fokus på håndværksfag, idegenerering, kreativitet og samarbejde, da eleverne byggede og udsmykkede sæbekassebiler. Dagen blev afsluttet med et sæbekasseræs. - Nye uddannelser
Fra juni 2024 har det været muligt at tage hovedforløbet på social- og sundhedshjælperuddannelsen hos SOSU Nord i Hobro. Fra februar 2025 bliver det også muligt at gennemføre hovedforløbet af tømreruddannelsen hos HEG i Hobro. Elever kan dermed gennemføre hele social- og sundhedshjælper- og tømreruddannelsen lokalt.
Revidering af Ungestrategien
Byrådet besluttede 25. april 2024, hvilke politikker og strategier, der skal fastholdes, revideres eller udgå for at sikre overensstemmelse mellem byrådets vision og de eksisterende politikker og strategier. Det blev besluttet, at Ungestrategien skal revideres.
Det er relevant at foretage en revidering af ungestrategien, når en aftale er vedtaget og de nationale mål dermed nedlægges. Administrationen anbefaler dog først at igangsætte en revidering, når det er muligt at indarbejde reformerne på beskæftigelses-, uddannelses- og skoleområdet i en ny og relevant ungestrategi.
Ungeløftet
I oktober 2024 indgik et bredt flertal i Folketinget ’Aftale om Ungeløftet – flere unge i arbejde og forpligtende fællesskaber’.
Ungeløftet er et bredt nationalt partnerskab med tilhørende lokale partnerskaber, der arbejder på at skabe konkrete job- og uddannelsesmuligheder til de unge og give dem mulighed for at deltage i meningsfulde fællesskaber. Målgruppen er de ca. 43.000 unge, som er mellem 15 og 24 år, som ikke er i job eller uddannelse. Der er afsat 1,3 milliarder kroner fra 2025 til 2035 til Ungeløftet.
I Mariagerfjord Kommune er der allerede mange samarbejder med uddannelsesområdet og civilsamfundet, for eksempel gennem Partnerskabet for Uddannelsesby Hobro, partnerskabsaftaler med virksomhederne, samarbejde med Headspace, TUBA, Røde Kors med flere.
Udvalget for Arbejdsmarked og Uddannelse får 2. juni 2025 lejlighed til at drøfte, hvordan udvalget ønsker at arbejde med Ungeløftet – set i en sammenhæng med de samarbejder og partnerskaber, der allerede eksisterer.
Bilag
Ungestrategi
Ungestrategien. Nationale og lokale mål 2024. Data