Vanddybden svinder i Hobro Havn – kræver handling for at bevare skibstrafik
Den godkendte vanddybde på 5,7 meter i Hobro Havn kan ikke længere opretholdes på syd og vestkajen med risiko for, at havnen mister sin godkendelse til at modtage skibe med frigang af samme størrelse som i dag. Udvalget for Teknik og Miljø i Mariagerfjord Kommune skal på møde behandle punktet: Oprensning af Hobro Havn
En økonomisk fordelagtig tilladelse til oprensning udløber forsommeren 2026.
Indstilling
Direktøren for Teknik, Kultur og Klima indstiller til Udvalget for Teknik og Miljø: At Hobro Havns fremtidige dybdeforhold drøftes.
Sagsfremstilling
Hobro Havns bundforhold har siden sidste uddybning i 2019 ændret sig betydeligt som følge af skibes manøvrering inde i havnebassinet. Vanddybden på nordkajen er 6 meter, på syd- og vestkajen 3-3,5 meter og i midten havnebassinet 8-9 meter. De uens bundforhold skyldes, at bundmaterialer hvirvles op og aflejres langs bolværket ved skibes manøvrering i havnebassinet.
Hobro Havn er godkendt af Søfartsstyrelsen med en vanddybde på 5,7 meter. Det betyder, at den godkendte vanddybde ikke længere kan opretholdes.
Mariagerfjord Kommune har som havneejer ansvar for at vedligeholde havnebassinet til den godkendte vanddybde. Hvis ikke den godkendte vanddybde genetableres langs hele kajanlægget, er kommunen forpligtet til at indberette til Søfartsstyrelsen, hvorefter Hobro Havn mister muligheden for at modtage skibe med frigang op til ca. 5 meter som i dag.
I forbindelse med Kongeskibets besøg i 2024 fik kommunen foretaget en dybdepejling af havnen. Dybdepejlingen viste, at vanddybden langs syd- og vestkajen lå på ca. 3 meter. Anløbet blev med baggrund i den manglende vanddybde afvist, og Kongeskibet blev i stedet anvist ankerplads uden for havnen og anløb derfor havnen med chalup.
Udover den manglende vanddybde og konsekvenser herved medfører det aflejrede sediment langs syd- og vestkajen, at zinkanoderne, som er etableret for at forsinke tæring af kajanlæggets stålspuns, bliver delvist dækket eller nedgravet i havbunden/sedimentet, hvilket betyder at deres korrosionshæmmende virkning nedsættes.
I 2020 modtog Mariagerfjord Kommune en tilladelse fra Miljøstyrelsen til at „skubbe‟ sedimentet fra bolværket ud i de dybere dele af havnebassinet. Den nuværende tilladelse udløber i juni 2026, og det er blevet sværere at opnå nye godkendelser – primært som følge af miljømæssige, juridiske og tekniske grunde. Alternativet til at „skubbe‟ sedimentet er at grave det op og transportere det til deponi. Denne meget dyrere metode blev anvendt i 2019.
Der forventes behov for at „skubbe‟ ca. 8.100 m3 sediment, hvilket vil koste ca. 550.000 kr.
Såfremt der ikke foretages uddybning inden juni 2026 har det følgende konsekvenser:
- Anvendelse af havnen bliver begrænset på grund af reduceret tilladt dybgang.
- Zinkanodernes funktion halveres, og spunsen tæres hurtigere.
- Det er uvist, om der vil kunne opnås fornyet „skubbe‟-tilladelse, hvorefter det opgravede sediment skal deponeres, hvilket vil medføre op til tre gange højere omkostninger.
- Sagsbehandlingstiden for tilladelser ved Miljøstyrelsen er på nuværende tidspunkt mere end 2 år.
Økonomi
Orienteringen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser, men en konkret oprensning kræver bevilling.
Bilag
Sediment der skal bypasses Hobro havn 2024
Tilladelse Miljøstyrelsen Nyttiggørelse Hobro Havn 06_Juli2021 06_Juli2026