ForsideMariagerfjordKør sikkert i vådt føre: Tjek dine vinduesviskere

Kør sikkert i vådt føre: Tjek dine vinduesviskere

Kør sikkert i vådt føre: Tjek dine vinduesviskere

- Annonce -

Når man bor i Danmark, risikerer man ofte at køre i regnvejr, både i sommer- og vinterperioden. Af den årsag er det vigtigt, at bilen er udstyret med gode vinduesviskere, som sørger for frit udsyn under kørslen, så der ikke sker uheld. Viskerbladene skal skiftes jævnligt, og her kan du læse mere om, hvordan du tjekker dem for slitage og andre gode råd til at køre i vådt føre.

Brug vinduesviskerne korrekt

For de fleste kommer det ret naturligt, hvornår vinduesviskerne skal bruges. Det er vigtigt, at vinduesviskerne kan følge med, når det regner kraftigt. Når det er sagt, er det også forskelligt, hvor ofte man gerne ser sine vinduesviskere feje hen over ruden, for nogle mennesker finder det generende, hvis den svinger for ofte og i for højt et tempo.

Hvis vinduesviskernes tempo generer dig – hvis de for eksempel er for langsomme er dermed ikke effektive nok, eller hvis de er for hurtige og på den måde tager dit udsyn – kan man udskifte viskerrelæet. Det vigtigste er, at de giver dig frit udsyn under kørsel.

Hvor ofte skal vinduesviskerne udskiftes?

Som mange andre dele på bilen, er det nødvendigt indimellem at udskifte vinduesviskerne. De slides op med tiden, og alle dele af året er hårde ved vinduesviskerne. I sommerperioden er det især insekter, støv og blade, som slider på viskerbladene, og i vinterperioden er det is og snavs, der slider på dem.

Du kan nemt selv se, når viskerbladene trænger til en udskiftning. Når du ikke får ordentligt udsyn ved brug af vinduesviskerne, eller hvis de efterlader striber på ruden, når du bruger dem, trænger de til en udskiftning. De skal også udskiftes, hvis de er synligt slidte, eller hvis de ”hopper” henover ruden, når du bruger dem. Det er vigtigt både for din egen og andre trafikanters sikkerhed, at du har godt udsyn, når du kører, så derfor er det vigtigt, at du udskifter viskerbladene, når de ikke længere virker effektivt.

Hvordan vedligeholder jeg vinduesviskerne?

Viskerbladene bliver slidte med tiden, men du kan selv gøre noget for at forlænge levetiden på dem. Med tiden dannes en hinde af snavs fra vejen på viskerbladene, og det kan man fjerne med en klud, varmt vand og opvaskemiddel. Man klemmer kluden sammen om bladet og trækker på den måde skidtet af. Du skal sandsynligvis gøre det mange gange, før det har en effekt.

Hvordan udskifter jeg vinduesviskerne?

Nogle vælger at gå til en mekaniker for at få skiftet vinduesviskerne. Er man gør-det-selv-typen, kan det også sagtens lade sig gøre at skifte dem selv. Har man ikke prøvet det før, kan det være en god idé at læse en guide igennem, som forklarer hvad du skal være opmærksom på, når du skifter vinduesviskerne.

Gode råd til kørsel i regnvejr

Når man kører i regnvejr er det en god idé at være ekstra opmærksom, så der ikke sker uheld. Hvis det regner kraftigt og vejene er våde, risikerer man at dækkene ikke har så godt et vejgreb, som de plejer at have, og derfor er det en god idé at tage sig forbehold som for eksempel at sænke farten en smule og holde ekstra god afstand til de andre bilister. På den måde tager man hensyn til den ekstra bremselængde, der måtte være i vådt føre. 

Kør sikkert og grønt

Når man tager hensyn til de andre bilister i trafikken og kører med god afstand, er der i øvrigt flere fordele at hente: man kører også grønt og sparer dermed penge på brændstof. Når du holder ekstra god afstand til de andre bilister, er der ikke behov for at bremse ned, når bilen foran dig for eksempel skal dreje. Jo mere jævn din kørsel er uden opbremsninger, jo mindre brændstof bruger du.

Sikkerheden er det vigtigste at tage højde for, når man færdes i trafikken. Som vi alle ved, er Danmark et land, hvor det regner ofte og gerne kraftigt, og med klimaforandringerne er der risiko for, at mængden af nedbør vokser. Af den grund er det ekstra vigtigt, at vinduesviskerne virker som de skal, og det er en sikkerhedsfaktor, man ofte ikke skænker mange tanker. Du kan tage til mekanikeren for at få skiftet dine vinduesviskere, hvis de er slidte. Det er også en mulighed at skifte dem selv, og autodeleshop.dk beskrev, hvordan du kan udskifte bilens vinduesviskere, så her kan du kigge, hvis du er i tvivl om, hvordan man gør.

Kilder:

Klimaændringer i Danmark – Klimatilpasning.dk

Miljørigtig kørsel – Skån miljøet og spar penge – BedreBilist.dk

Se regler for vinterdæk i Danmark og andre lande her – FDM

Trafik & Vejr – Storebælt

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -
RELATEREDE ARTIKLER

Coop satser på Brugsen

- Annonce -

Seneste artikler