ForsideHobroVikingerne på Fyrkat fejrer, at de er blevet verdensarv – og du...

Vikingerne på Fyrkat fejrer, at de er blevet verdensarv – og du er inviteret

- Annonce -

Vikingerne på Fyrkat fejrer, at de er blevet verdensarv – og du er inviteret

De danske ringborge bygget på foranledning af Harald Blåtand omkring år 980 er netop blevet optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Det skal fejres! Alle er derfor inviteret til fest på Fyrkat 30. september fra kl. 11. Her er taler, musik og aktiviteter for hele familien – samt gratis vikingeinspireret mad. Om eftermiddagen inviteres alle til at slå ring om borgen med farvestrålende vimpler.

På UNESCOs kongres i Saudi Arabien i midten af september blev Harald Blåtands fem kendte ringborge optaget på den prestigefyldte liste over verdensarv. Det er blandt andet Fyrkat ved Hobro.

Fyrkat er en af fem kendte ringborge i Danmark. Alle er de bygget af Harald Blåtand, da han samlede Danmark i slutningen af 900-tallet. 17. september blev de som en samlet enhed optaget op UNESCOs liste over verdensarv. Foto: Kjetil Løite for Nordjyske Museer

”Det her er fantastisk stort for os, og det kommer til at betyde rigtig meget for Fyrkat de kommende år. Vi ved fra andre steder, at bare det at komme på listen over verdensarv medfører mange ekstra gæster. Men inden vi går i gang med at forberedelserne til at tage imod de forhåbentlig mange flere gæster i fremtiden, så vil vi gerne fejre udnævnelsen med en stor fest, hvor alle er inviteret,” fortæller Lars Enevold Pedersen, der er publikumschef ved Nordjyske Museer, som Vikingemuseet Fyrkat er er en del af.

Festlighederne løber af stablen lørdag 30. september og begynder allerede kl. 11 med musik og underholdning ved langhuset på borgområdet.

Ved Fyrkat er der bygget en tro kopi af et af de 16 langhuse, som der oprindeligt lå indenfor borgvolden. Den 30. september er det blandt andet scene for festlighederne i anledning af udnævnelsen til verdensarv. Foto: Nordjyske Museer

Hjælp med at slå ring om Fyrkat

Ved middagstid byder museumsdirektør Lars Christian Nørbach, Nordjyske Museer, velkommen, og der er taler ved borgmester Mogens Jespersen, Mariagerfjord Kommune, bestyrelsesformand Per Lyngby, Nordjyske Museer, prof. emerita og udgraver af Fyrkat Else Roesdahl, Aarhus Universitet, Flemming Møller Mortensen MF og medlem af Folketingets Kulturudvalg samt forfatter Anne-Marie Vedsø Olesen. Talerne krydres med fællessang med Mariagerfjord Koret.

Herefter – ca. 12.45 – går vikinger og publikum i samlet optog op på selve ringvolden, hvor de i fællesskab bemander og slår ring om Fyrkat. Det sker med farvestrålende vimpler, som giver den helt rigtige vikingestemning. Alt sammen for at markere Fyrkats status som et vigtigt og ganske særligt fortidsminde, der vidner om samlingen af Danmark under Harald Blåtand.

I løbet af eftermiddagen er der forskellige vikingelege for både børn og voksne. Foto: Lars Horn for Nordjyske Museer

”Historiske kilder indikerer, at en bemanding af en ringborg som Fyrkat kræver mindst 301 personer. Vi håber derfor, at så mange som muligt har lyst til at hjælpe med at bemande borgen for en dag,” siger Lars Enevold Pedersen.

Efterfølgende serveres vikingeinspireret mad som tak for hjælp og støtte. Der er mad til de første 600 gæster.

Vikingelege og foredrag

Eftermiddagen byder dernæst på vikingelege anført af legesyge vikinger, hvor hele familien kan være med. Der er blandt andet styrkeprøve og holmgang på programmet.

Er man mere til små foredrag fortæller museumsinspektør ved Fyrkat, Anne Mette Gielsager Pedersen, om Fyrkat og en helt særlig kvindegrav, som dukkede op i forbindelse med udgravningen af borgen i 1950’erne. Kvinden var gravlagt med en række usædvanlige smykker og genstande, som tyder på, at hun var vølve – en hedensk troldkvinde, som bl.a. kendes fra nordisk mytologi. Vølven var måske en slags rådgiver for Harald Blåtand, og graven understreger, at ringborgene er bygget i en brydningstid, hvor Harald Blåtand vendte asatroen ryggen og lod sig kristne.

Som en del af festlighederne bemander publikum sammen med vikinger Fyrkat – i alt er 301 kommer til at stå på sleve borgvolden med farvestrålende vimpler. Foto: Lars Horn for Nordjyske Museer

Man kan også høre mere om andre vikingetidsfund i Hobro og om Fyrkats fremtid ved henholdsvis arkæolog og kulturarvschef ved Nordjyske Museer Torben Sarauw og museumsdirektør Lars Christian Nørbach.

Der kører gratis shuttlebusser fra Hobro Busterminal og Ambupladsen til vikingeborgen tur/retur hele eftermiddagen for at sikre, at så mange som muligt har mulighed for at kigge forbi til festlighederne.

Dagen er arrangeret i samarbejde med Hobro by og Fyrkats Venner.

Program for dagen:

Kl. 11.00-12.00: Musik og anden underholdning ved langhuset

Kl. 12.00-12.30: Velkomst og taler

Velkommen ved museumsdirektør, Lars Christian Nørbach, Nordjyske Museer

Taler ved borgmester Mogens Jespersen, Mariagerfjord Kommune, bestyrelsesformand Per Lyngby, Nordjyske Museer, prof. emerita og udgraver af Fyrkat Else Roesdahl, Aarhus Universitet, Flemming Møller Mortensen, MF og medlem af Folketingets Kulturudvalg, samt forfatter Anne-Marie Vedsø Olesen.

Fællessang ved Mariagerfjord Koret

Kl. 12.45-13.15: Opstilling af 301 personer på ringborgens vold

Fuldblodsvikinger, fritidsvikinger og almindelige borgere inviteres til at bemande borgen og slå ring om Fyrkat. De opstillede personer bevæbnes med farvestrålende vimpler.

Kl. 13.15: Gratis vikingeinspireret mad til alle fremmødte

Kl. 14.00-15.00: Vikingelege for de legesyge – styrkeprøve og holmgang

Kl. 14.00-15.00: Vølvens grav

Museumsinspektør Anne Mette Pedersen fortæller om Vølvens grav ved Fyrkat.

Kl. 14.00-15.00: Vikingetidsfund ved Hobro

Arkæolog Torben Sarauw fortæller om de mange spændende fund.

Kl. 14.00-15.00: Fyrkats fremtid

Museumsdirektør Lars Nørbach fortæller om planerne for Fyrkat Møllegård.

LÆS OGSÅ: Vågen borger kontaktede politiet

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -
RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler