To millioner i donation til banebrydende ALS-projekt
Aalborg Universitetshospital har netop modtaget en stor donation på to millioner kroner fra den nordjyske fond Melsen Fonden. Donationen skal bidrage til at løfte forskningen af den sjældne og uhelbredelige sygdom ALS, som hvert år rammer flere hundrede danskere.
Amyotrofisk lateral sklerose (ALS) er en sjælden og alvorlig neurologisk sygdom, der hvert år rammer 150 danskere. Årsagerne til ALS er fortsat ukendte trods mange års intensiv forskning, og det er derfor en sygdom, som stadig udfordrer lægevidenskaben. Nu, takket være en donation på to millioner kroner fra den nordjyske fond Melsen Fonden, kan Aalborg Universitetshospital igangsætte et nyt forskningsprojekt, som skal være medvirkende til at løfte forskningen på området til næste niveau:
– Donationen fra Melsen Fonden er afgørende for, at vi kan udbygge forskningen inden for ALS, og vi håber derved at øge den samlede viden og få en bedre forståelse af den underliggende årsag til sygdommen. Der er nemlig brug for at belyse ALS fra alle vinkler, hvis vi en dag skal kunne opklare sygdommens mysterium og gøre folk raske, fortæller professor og overlæge ved Neurologisk Afdeling, Jakob Blicher, der står bag det nye forskningsprojekt sammen med læge og ph.d.-studerende Christian Holm Steenkjær.
Donationen fra Melsen Fonden skal blandt andet gå til at undersøge det særlige symptom patologisk gråd og latter, som hele 40 procent af patienterne med ALS oplever. På nuværende tidspunkt er der nemlig ingen, der ved, hvorfor nogle patienter bryder umotiveret ud i gråd og latter:
– Gråd- og latteranfaldene er enormt invaliderende, idet patienten mister kontrollen og udtrykker noget, vedkommende reelt ikke føler, og det sker ofte i situationer, hvor det er socialt upassende. Nogle eksperter antager, at den umotiverede gråd og latter skyldes en psykologisk reaktion på sygdommen, og derfor bliver patienterne typisk behandlet med antidepressiv medicin. Men der er fortsat ingen, der med sikkerhed kender til årsagen, hvilket vi netop ønsker at undersøge, fortæller Jakob Blicher.
I et delstudie vil forskerne scanne patienter, der begynder på behandling med antidepressiv medicin, for at undersøge, om eventuelle hjerneforandringer normaliseres i takt med, at symptomerne aftager. Patienterne vil gennemgå avancerede MR-scanninger i Aalborg for at analysere hjernens mikrostruktur samt avancerede MEG-scanninger i Århus.
Nordjysk fond støtter sygdomsbekæmpelse
Hos Melsen Fonden, som blev stiftet i 2020 med midler fra boet efter afdøde Svend Melsen, er der stor glæde over at kunne støtte et projekt, der har til formål at skabe nye og bedre behandlingsmuligheder for ALS-patienter:
– Vi er meget glade for at kunne støtte forskningen inden for ALS. Det er en frygtelig sygdom, som kan ramme alle, og vi håber, at vores bidrag kan gøre en reel forskel for patienter og deres pårørende. Melsen Fonden har som mål at yde økonomisk støtte til bekæmpelse af sygdomme og til forskning, og dette projekt er et vigtigt skridt i den retning, fortæller Anker Laden-Andersen, som er bestyrelsesformand i Melsen Fonden.
Forskningsprojektet gennemføres i samarbejde med Radiologisk Forskningsenhed på Aalborg Universitetshospital og Center for Funktionelt Integrativ Neurovidenskab på Aarhus Universitetshospital og forventes at være afsluttet i 2027.