Dansk Fjernvarme: Brugte juletræer kan varme dit brusebad
Der er mange måder at gøre nytte af et udtjent juletræ på. En af de bedre er at aflevere det på en genbrugsplads, der fliser det og sender det til det lokale varmeværk som brændsel. Det er en mulighed i stadig flere kommuner.
Der er energi i et gennemsnitligt juletræ til godt og vel to varme brusebade. Så de cirka 1,5 millioner danske juletræer, der er blevet danset om og lagt julegaver under, svarer til mindst 3,5 millioner brusebade.
– Vores juletræer er en rigtig god energikilde for de danske fjernvarmeselskaber, der bruger flis til at varme vores stuer op med, siger konsulent Maria Dahl Hedegaard fra Dansk Fjernvarme og fortsætter:
– Det er en langt bedre udnyttelse af vores biomasse-ressource at bruge dem til opvarmning i stedet for, at de formulder på en genbrugsplads. På den måde frigiver de samme CO2, som hvis de blev udnyttet som brændsel – men vi udnytter energien, siger hun.
Juletræet kan give varme hos dig
Der er en lang række fjernvarmeselskaber, der bruger biomasse til at producere den varme, der varmer din stue, dit køkken og dit badevand op. Derfor giver det god mening, hvis du efter juleriet vælger at tage dit juletræ på genbrugspladsen.
Juletræerne kan nemlig på lige fod med andet resttræ omsættes til varme via genbrugspladsen. Genbrugspladsen fliser det og sender det til dit lokale fjernvarmeselskab. Og så får både du og din familie brugt juletræet til mere end blot gaver og juledans.
– Vores juletræer giver rigtig god energi, både når det står i stuen og pynter og spreder hygge, og når man sammen med familien synger julen ind rundt om træet, men også efter julen, hvor juletræerne kan blive til fjernvarme i affaldsforbrændingsanlæg eller i de fjernvarmeanlæg, der benytter sig af flis, siger konsulent Maria Dahl Hedegaard fra Dansk Fjernvarme.
Fakta om juletræer
Brændværdien i nåletræ er højere end i løvtræ. Forskellen er, at løvtræ er mere kompakt og brænder mere regelmæssigt, fordi der ikke er harpiks i, hvorimod nåletræ er lettere ved samme volumen, men indeholder flere kalorier per vægtenhed netop på grund af indholdet af harpiks, som har høj brændværdi.
Derfor er brændværdien, som jo selvfølgelig skal måles per vægtenhed, højere i nåletræ. Vi taler dog om blot cirka 0,6 procent højere brændværdi i nåletræ.
Harpiksen sidder fordelt i både bark, ved og nåle, men indholdet er højt i nålene, så det er en fordel at så mange nåle som muligt kommer med ind i fyret. Det kan blandt andet gøres ved ikke at have træet i stuen alt for lang tid.