ForsideMariagerfjord"Besættelsestiden i Sydøsthimmerland" - præsenteres d. 4. december i Hadsund

“Besættelsestiden i Sydøsthimmerland” – præsenteres d. 4. december i Hadsund

- Annonce -

Besættelsestiden i Sydøsthimmerland” – præsenteres d. 4. december i Hadsund

”Tiden går, klokken slår, og en skønne dag vil alt blive nedskrevet i den store glemslens bog”.

Med dette citat in mente, har Hadsund Museumsforening & Lokalhistorisk Arkiv påtaget sig at indsamle materiale fra besættelsestiden i Hadsund og omegn, og udgive det i en bog, så nulevende som kommende generationer kan vide, hvad der skete på egnen i årene 1940/1945 under Anden Verdenskrig og hvordan man levede.

”Det er vigtigt at kende både den ”lille” og den ”store” historie – for hvordan skal man ellers kunne forstå det samfund, der omgiver os, – samfundet er et resultat af historien”, oplyser forfatterne Birte Overgaard, Marianne Andersen og Lars Sølgaard, og oplyser videre: ”Vi skriver den ”lille” historie – Besættelsestiden i Hadsund og omegn – der er en brik i den ”store” historie. Fortællingen har vi på bedste vis bestræbt os på at skrive objektivt – altså så neutralt som muligt”.

Bogen indeholder blandt andet:

Dagligdagen under besættelsen – ”Den stille protest” – Modstand mod den tyske besættelse – Toldstrups, lederen af de jyske våbennedkastninger og leder af modstandsbevægelsen i Nordjylland, virksomhed i Hadsund – Tysk forsvar ved en allieret landgang i Kattegatregionen og hvad det kom til at betyde for egnen (herunder tysk likvidering af Mariagerfjord-lodsen Ib Welling efter tyskernes kapitulation og nægtelse af overgivelse før 10. maj på tysk bastion) – Flugt over havet – Under jorden – Nedskudte, forulykkede og nødlandede fly – Tyske desertører – Tyske flygtninge – Danmarks Nationalsocialistiske Arbejderparti og tre ledende nationalsocialistister fra egnen (Den sidste fører for DNSAP, sysselleder og lederen af det nazistiske Storråd samt lederen af DNSAP´s Arbejdstjeneste – Stikkere – Retsopgør efter krigen og livsstraf til en person født i Hadsund – Arbejde for tyskerne – Befrielsen den 5. maj 1945 – Befrielsessten – Bernadottegården i Hadsund….

…. – og til slut 26 indsamlede erindringer fra personer, der har oplevet besættelsestiden i vores område, vægtige og vigtige vidnesbyrd for forståelsen af tiden, der blev udlevet dengang af befolkningen på egnen.

Bogen – der er på 352 sider indeholder 38 kapitler – bliver præsenteret ved en reception på Hadsund Egnssamling, Rosendals Alle 8 i Hadsund søndag d. 4. december kl. 14:00.

Bogen kan købes på mail: lokalarkivet-hadsund@outlook.dk samt mobilepay: 86 45 16.

Årets julegave: Besættelsestiden i Sydøsthimmerland
Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -
RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler