ForsideHadsundBirte Overgaard fortæller hvordan 'Gadenavne i Hadsund' blev til

Birte Overgaard fortæller hvordan ‘Gadenavne i Hadsund’ blev til

- Annonce -

Birte Overgaard fortæller hvordan ‘Gadenavne i Hadsund’ blev til

Vi har på Mariagerfjordposten.dk modtaget følgende indlæg fra Hadsund Museumsforening og Lokalhistorisk Arkiv, hvor Birte Overgaard fortæller om tilblivelsen af bogen ‘Gadenavne i Hadsund’

Spørger man Birte Overgaard om hvorfor hun har skrevet bogen om Gadenavne i Hadsund, svarer hun følgende:

Jo, Coronaen kom i 2020 og meget gik i stå.

Så opstod der tanker som fløj rundt. Jeg boede nu i Hadsund, men har jo boet mange steder. Men her har jeg boet længst.

Så kom jeg til at spekulere på, dengang jeg i efteråret 1957 første gang kom til Hadsund som 23-årig. Jeg var kommet med toget fra Hjørring og Niels, som jeg senere blev gift med, var steget på i Vraa. De første gange jeg besøgte hans forældre var med tog, det var for langt og for koldt at køre på scooter hele vejen fra Hjørring til Vive Hede.

Jeg husker ikke Himmerlandsgade, så vi må være cyklet af Jernbanegade ud til Søndergade, så Vestergade og Markedsgade til Astrupvej og så videre gennem Marienhøj til Studebrovej og videre derfra. Min kære Niels døde i aug. 2015, så jeg kunne ikke spørge ham.

I stedet læste jeg i de to bøger om Hadsund, og spurgte forskellige.

Mens jeg læste og snakkede med folk, dukkede der jo en hel historie op og navne på personer, her i Hadsund, men hvem var de? Som I kan høre mange spørgsmål. Jeg havde for mange år siden skrevet både min mands og min egen slægtshistorie, så det her måtte også skrives ned.

I sommeren 2020 fik jeg malet en del. Maleren var Leif Ringkær. En dag da vi drak formiddagskaffe spurgte han, hvad jeg var så optaget af at skrive. Om han måtte se det.

Det fik han lov til, og sagde så, at det kunne der da komme en bog ud af. Det troede jeg ikke rigtig på. Jeg havde jo kun skrevet det for min egen og min søns skyld.

Men han kontaktede Dennis Lybech, og inden længe blev det besluttet, at det skulle blive til en bog. Jeg fik travlt. Leif Ringkær tilbød som formand for Håndværker og Borgerforeningen at betale for udgivelsen.

Alt var klar og dato bestemt. Men da jeg nogle dage før fik et eksemplar, så jeg straks, at der var en masse fejl, så det var ikke min bog, og den blev kasseret.

Da bogen om Besættelsestiden i Sydøsthimmerland blev offentlig gjort sidste år var Trykkeren af den – Peter Eigenbroth fra trykkeriet i Fjerritslev til stede, og en eller anden må have fortalt Peter Eigenbroth ved den lejlighed om mine Gadenavne, så han havde tilbudt at trykke den også. Nu er den her så.

Museumsforeningen har udgivet den med donationer fra Genbruget i Storegade, Lions Club Hadsund, Sparekassen Hadsund Fonden og Museumsforeningen for donationer til udgivelse.

Stor tak for det.                  

Som jeg skriver i forordet i bogen, er jeg ikke historisk uddannet, men historisk interesseret og også på pc er jeg novice, men så er det dejligt med gode hjælpere

Stor tak til alle de, der så venligt har hjulpet mig på mange forskellige måder.

Bl.a. borgmester Mogens Jespersen om Fjordgade, Lilli Harbo om Himmerlandsgade, Ulla Olesen om Fuglekvarteret, om Skovkvarteret Else Marie Madsen, datter af Gerda Jensen, der i mange år arbejde på Museet, Poul Bergmann om Hadsund Syd. Birgitte Gool Laursen, Ulla Knudsen og Pusser med små bemærkninger. Om Hedeparken Gunnar Dahl og Anna og Ove Holst, om Markussens Bro Bente og Finn Carpentier.

Af gamle forretninger på næsten samme sted i dag er nævnt Højs Bageri, som startede med, at mølleren malede sit eget korn og bagte af det og solgte det. I den anden ende af byen startede bager Nielsen næsten samtidig, men den forretning blev lukker under Coronaen. Tøjeksperten kom til efter Engelsk Herremagasin, Butik Birit kom efter Brøndum, Spar Nord efter Hadsund Sparekasse.

Den ældste forening, som stadig er til er Hadsund Håndværker-og Borgerforening.

Det har været spændende for mig og en fornøjelse at arbejde med denne bog, netop fordi jeg gerne har villet fortælle om Hadsund, en dejlig by med den smukkeste natur lige rundt omkring.  Selv bor jeg tæt på Marienhøj-skoven, og mange gode venner har vi/jeg fået siden vi flyttede ind i 1990.

Dog har jeg arbejdet her i flere år. VUC flyttede nemlig fra Korup gl. skole ind på Tempovej nr. 1. i 1986, så fra da af var jeg her hver dag lige undtagen søn- og helligdage samt ferier – indtil 1992, hvor jeg fik en alvorlig arbejdsskade i en undervisningstime, og måtte holde.

Jeg bliver glad, når gamle elever/kursister eller lærere kommer og hilser på mig, det luner.

Jeg håber, læserne vil synes om bogen.

I det lille Hus på prærien blev der for år tilbage sagt: ”Ingen er forpligtet ud over deres evner”. Den sætning holder jeg meget af og har ofte brugt.    

Nyd hver dag!

LÆS OGSÅ: Åbent brev til Borgmester Mogens Jespersen

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -
RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler

error: Indholdet er beskyttet