ForsideMariagerfjordFå styr på skatten inden året slutter med disse 5 tips

Få styr på skatten inden året slutter med disse 5 tips

- Annonce -

Få styr på skatten inden året slutter med disse 5 tips

Har du styr på, om den betalte forskudsskat i løbet af 2022 stemmer overens med den faktiske skatteregning for året? Hvis du skal betale restskat, er det nemlig en god idé at få skatten betalt, inden året udløbet for at undgå en dag-til-dag-rente. PwC har samlet 5 tips til at få styr på skatten.

Hvis du har tid, inden 2022 slutter, kan du med fordel bruge den på at tjekke, om den betalte forskudsskat for 2022 passer med den endelige skatteregning for året. Hvis det ikke er tilfældet, og du dermed skal betale en restskat, er det en god idé at få det gjort inden 31. december 2022 for at undgå Skattestyrelsens dag-til-dag-rente. Hvis du betaler restskatten mellem 1. januar og 1. juli 2023, tilskrives en dag-til-dag-rente på 1,7 %. Får du derimod først betalt efter 1. juli, opkræver Skattestyrelsen et fast procenttillæg på 3,7 %. 

Danskerne er generelt gode til at holde deres forskudsopgørelse opdateret løbende, så de betaler den rigtige mængde skat, eller i hvert fald ikke betaler for lidt i skat. Men for den gruppe danskere, som har betalt for lidt i skat i løbet af 2022, vil det være en god idé at få indbetalt restskatten frivilligt inden 31. december 2022, særligt hvis alternativet er at have pengene stående i banken til en begrænset rente,” fortæller Karina Hejlesen, skatteekspert og partner i PwC, og henviser til, at PwC har samlet fem råd til at få styr på skatten.

1. Har du solgt aktier?
2022 har været et turbulent aktieår med et samlet år-til-dato-fald på omkring 15 % på det danske C25-indeks. Så hvis du har aktier med tab på et reguleret marked, kan du med fordel overveje at sælge. Aktietabet kan nemlig modregnes i realiserede aktieavancer og udbytter.

Hvis aktie- og udbyttegevinsten er over 57.200 kr. eller 114.400 kr. for ægtefæller for året, skal der betales 42 % i skat af indkomsten over bundgrænsen. Hvis du har et urealiserede tab på en aktie, kan det være en god idé at realisere tabet og på den måde reducere skatten,” udtaler Karina Hejlesen.

2. Betaler du nok i pension?
Som topskattebetaler er det ofte en fordel at indskyde midler på en fradragsberettiget rateordning og derefter sætte et overskydende beløb ind på en livsvarig livrente. Hvis du derimod ikke betaler topskat, vil det give mening at indsætte penge på en aldersopsparing. Her får man ikke fradrag for indskuddet, men afkastet beskattes derimod kun med 15,3 %. Det maksimale indskud i 2022 er på 5.500 kr.

3. Har du arbejdet mere hjemme end normalt?
Hjemmearbejde er blevet mere normalt, og flere arbejder mere hjemmefra, end hvad de gjorde tidligere. Det kan betyde, at man muligvis har forskudsregistreret et kørselsfradrag, som er højere end, hvad det reelt burde være. 

For at være sikker er det en god idé at tælle op, hvor mange gange man helt præcist har pendlet på arbejde. Så får man et overblik over antallet af dage, som man er berettiget kørselsfradrag til,” siger Karina Hejlesen.

4. Ændringer i håndværkerfradraget 
Fra den 1. april 2022 blev håndværkerfradraget afskaffet. Det betyder, at du kun kan få glæde af håndværkerfradraget, hvis arbejdet er udført senest den 31. marts. Du kan få fradrag for 12.900 kr. pr. person for arbejdsløn til håndværksydelser på din bolig eller fritidsbolig. 

Det er også vigtigt at huske at for at kunne anvende håndværkerfradraget, skal du have betalt håndværkerregningen senest den 31. maj i år, og arbejdet må senest have været udført 31. marts,” siger Karina Hejlesen.

5. Penge til velgørenhed og gaver
Du kan få fradrag for op til 17.200 kr. i 2022 til velgørende formål, herunder fradrag for gaver og donationer til velgørende organisationer, foreninger og religiøse samfund, som er godkendt af Skattestyrelsen. 

I 2022 er beløbsgrænsen for afgiftsfrie gaver til børn og svigerbørn hhv. 69.500 kr. og 24.300 kr.

Det er vigtigt få registreret dit navn og personnummer ved indbetalingen af donationer til velgørende formål, så du kan få fradrag for beløbet på årsopgørelsen, ligesom det er en god idé at kunne dokumentere sine gaver til børn eller børnebørn,” afslutter Karina Hejlesen.

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler