Forslag til ændring af børnesammensætningen i Dagtilbud Hobro Syd
Udvalget for Børn og Familie i Mariagerfjord Kommune holder møde den 3. oktober, hvor der bl.a. på dagsordenen er: Forslag til ændring af børnesammensætningen i Dagtilbud Hobro Syd.
Udvalget for Børn og Familie besluttede på udvalgsmødet 3. januar 2023, som et led i kapacitetsanalysen på dagtilbudsområdet, at Forvaltningen skulle undersøge mulighederne for, hvordan man strukturelt kan styrke det sproglige læringsmiljø i daværende dagtilbud Hobro Syd hovedsageligt gennem en ændring af børnesammensætningen.
På udvalgsmødet 30. maj 2023 blev der fremlagt to forslag til, hvordan man strukturelt kan styrke det sproglige læringsmiljø i daværende dagtilbud Hobro Syd. Udvalget ønskede en yderligere administrativ belysning af forslagene. Forslagene er blevet kvalificeret i relevante MED-udvalg i forhold til påvirkning på medarbejdernes arbejdsmiljøforhold mv.
Hobro Syd er pr. 1. september 2023 blevet samlet med det tidligere distrikt Trekløveret (Wiegaarden, og Myretuen i Valsgård) til Dagtilbudsområde Midt.
Indstilling
Direktøren for Børn, Uddannelse og Arbejdsmarked indstiller til Udvalget for Børn og Familie:
1. At Udvalget drøfter mulighederne for at styrke det sproglige læringsmiljø gennem en ændring af børnesammensætningen i det tidligere Dagtilbud Hobro Syd blandt andet på baggrund af kvalificeringen fra de berørte MED-udvalg.
2. At Udvalget tager stilling til om de ønsker at fortsætte processen om tilpasning af strukturen i det tidligere Dagtilbud Hobro Syd.
3. At forslaget sendes i høring i relevante forældre- og skolebestyrelser, hvis det besluttes, at processen skal fortsætte.
Inddragelse
MED-udvalgene i daværende Dagtilbud Hobro Syd og på Bymarksskolen samt i Sekretatiatet for Børn, Uddannelse og Arbejdsmarked har haft mulighed for at kvalificere forslagene til, hvordan det sproglige læringsmiljø gennem en ændring af børnesammensætningen kan få påvirkning på arbejdsmiljø-forholdene.
Forslaget kan sendes i høring i forældrebestyrelsen i Dagtilbudsområde Midt (som nu omfatter de tidligere dagtilbudsområder Hobro Syd og Trekløveret) og skolebestyrelsen på Bymarkskolen samt forældrebestyrelsen i Dagplejen, hvis Udvalget ønsker høring af forslaget i bestyrelserne.
I tilfælde af, at der på sigt træffes politisk beslutning om en strukturtilpasning af det tidligere dagtilbudsområde Hobro Syd, skal der tilrettelægges en inddragende proces for de familier og medarbejdere, som skal flytte til nye børnehuse.
LÆS OGSÅ: 350 unge satte hinanden stævne i Mariagerfjord
Sagsfremstilling
Forvaltningen udarbejdede i oktober 2022 den årlige kapacitetsanalyse for dagtilbudsområdet i Mariagerfjord Kommune. I den forbindelse blev der lavet en opgørelse over andelen af flersprogede børn i det daværende Dagtilbud Hobro Syd, som bestod af fire børnehuse (Børnehuset Bymarken, Onsild børnehus, Børnehuset Farvervænget og Børnehuset Stoldalen). Børnehusene Farvervænget og Stoldalen er integrerede børnehuse med både vuggestue og børnehavepladser (0-6 år), mens der i Børnehuset Bymarken og Onsild Børnehus kun er børnehave (3-6 år).
Kapacitetsanalysen af det daværende Dagtilbud Hobro Syd viste blandt andet, at 86,8 procent af børnene i Børnehuset Stoldalen på daværende tidspunkt var flersprogede, hvilket er et markant højere niveau end i de andre børnehuse i det daværende Dagtilbud Hobro Syd og det daværende Dagtilbud Hobro Nord. Den næsthøjeste andel af flersprogede børn i et børnehus i Hobro-området var 28 procent.
I kraft af, at Stoldalen er en integreret institution modtages ofte børn i vuggestuealderen, hvorefter de fortsætter i børnehaven frem til skolestart. Den høje andel af flersprogede børn i Stoldalen vanskeliggør muligheden for at skabe optimale rammer for et læringsmiljø, der understøtter, at alle børn opnår tilstrækkelige sproglige og alderssvarende kundskaber frem mod skolestart.
Det medfører risiko for, at en stor del af børnene ved skolestart har et læringsefterslæb, der kan vanskeliggøre børnenes betingelser for en god skolestart på Bymarkskolen, som er distriktskole for det tidligere Dagtilbud Hobro Syd.
Bymarkskolen skal i forbindelse med skolestarten prioritere og tilrettelægge læringsforløb, som understøtter udviklingen af elevernes kompetencer i tilstrækkelig grad.
Der er taget kontakt til Børne- og Undervisningsministeriet med ønske om en dialog vedrørende rammerne for dagtilbud, som har en høj andel flersprogede børn, men som ikke er placeret i et ghetto-område. Børne- og Undervisningsministeriet har henvist til de nedenstående to forslag vedrørende pladsanvisningsprincipper og strukturelle ændringer.
For at skabe bedre rammer og forudsætninger for de flersprogede børn blandt andet ved skolestart besluttede Udvalget for Børn og Familie på udvalgsmødet 3. januar 2023, at Forvaltningen skulle undersøge mulighederne for, hvordan man strukturelt kan styrke det sproglige læringsmiljø i det tidligere Dagtilbud Hobro Syd hovedsageligt gennem en ændring af børnesammensætningen, så rammerne for et optimalt læringsforløb af flersprogede børn i højere grad imødeses.
Forvaltningen har undersøgt to muligheder, som kan bidrage til at styrke læringsmiljøet gennem en ændret børnesammensætning. De to muligheder er:
1. At ændre pladsanvisningsprincipperne
2. At lave en strukturtilpasning i det tidligere Dagtilbud Hobro Syd
Mulighed 1: Ændring pladsanvisningsprincipper
Mulighed 1 beskriver muligheden for at skabe et styrket sprogligt læringsmiljø omkring børnene i børnehusene i det tidligere Dagtilbud Hobro Syd gennem en ændring af pladsanvisningsprincipperne.
Der må ikke fastsættes en fast grænse for, hvor stor en andel flersprogede børn, der kan være i hvert børnehus. Dette betyder, at sammensætningen ikke må bero alene på barnets køn, religion eller etnicitet. Der må dog gerne indgå sprog- og integrationsmæssige hensyn i sammensætningen af børnegruppen i pladsanvisningsprincipperne. Der vil dog skulle foretages en individuel vurdering af hvert enkelt barn, som eksempelvis kan være baseret på barnets sproglige kompetencer eller lignende.
Hvis dette ønskes ændret i pladsanvisningsprincipperne, skal det gælde for alle børn, der optages på dagtilbudsområdet i Mariagerfjord Kommune. Dette følger af de forvaltningsretlige grundprincipper herunder lighedsprincippet.
En ændring af børnesammensætningen gennem reviderede pladsanvisningsprincipper kræver ikke strukturelle ændringer eller anlæg. Det vurderes dog, at det er mere uvist om en ændring af pladsanvisningsprincipperne vil medføre den ønskede effekt, da det er usikkert om en ændret visitering vil påvirke forældres søgemønster.
Der gøres i øvrigt opmærksom på, at en revidering af pladsanvisningsprincipperne med henblik på at opnå en ændret børnesammensætning, vil medføre en omfattende individuel sagbehandling og vurdering, før der kan anvises en dagtilbudsplads.
Mulighed 2: Tilpasning af strukturen Dagtilbudsområde Midt
Mulighed 2 beskriver muligheden for at skabe et styrket sprogligt læringsmiljø omkring børnene i Børnehuset Stoldalen i det tidligere Dagtilbud Hobro Syd gennem en strukturtilpasning, som medfører en ændring af børnesammensætningen i børnehusene i det tidligere Dagtilbud Hobro Syd.
Mulighed 2 indebærer et forslag om, at nedlægge Børnehuset Stoldalen i sin nuværende form, som et integreret børnehus og i stedet oprette en ny vuggestue på Søndre Allé 7E (det nuværende Børnehus Stoldalen), hvor vuggestuepladserne for hele Dagtilbud Syd vil kunne samles.
I den nye vuggestue på Søndre Allé 7E vil der kunne være op til 48 vuggestuepladser, hvilket vil give mulighed for at skabe et styrket fagligt miljø inden for 0-2 års pædagogikken.
Forslaget indebærer dermed også, at de nuværende vuggestuepladser i Børnehuset Farvervænget flyttes til den nye vuggestue på Søndre Alle. Dette giver mulighed for at øge kapaciteten af børnehavepladser i Børnehuset Farvervænget med 25-30 børnehavepladser.
Det vil desuden være muligt at omkonvertere 12 vuggestuepladser til 20 børnehavepladser i Børneuniverset i Hobro (Dagtilbudsområde Nord). Dette vil samlet give et tilsvarende antal vuggestuepladser og børnehavepladser, som der er på nuværende tidspunkt.
Den nye organisering af område Midt medfører også, at området på sigt får vuggestuepladser i Myretuen i Valsgård, hvor der oprettes en vuggestue.
Strukturændringen vil medføre, at alle børn fremadrettet mere naturligt vil indgå i stærke sproglige læringsmiljøer, hvor andelen af flersprogede børn i højere grad afspejler det samlede distrikt.
Strukturændringen vil medføre, at der ikke længere vil være integrerede børnehuse i det tidligere Dagtilbud Hobro Syd. Det vil betyde, at vuggestuebørnene skal overgå til et nyt børnehus, når de skal starte i børnehave. Denne overgang har de fleste børn i Mariagerfjord Kommune, da det i dag kun er fem af kommunens 19 børnehuse, som er integrerede institutioner. Børn, som overgår fra dagplejen oplever en tilsvarende overgang.
Der er i det tidligere Dagtilbud Rold Skov og det tidligere Dagtilbud Hadsund også børnehuse, som kun har vuggestuepladser svarende til forslaget om strukturtilpasningen i det tidligere Dagtilbud Hobro Syd.
I Mariagerfjord Kommune arbejdes der hver dag for at skabe de bedste forudsætninger for børnene, herunder også de gode og trygge overgange. Dette gøres blandt andet ved, at det pædagogiske personale tager de kommende børnehavebørn med på besøg i børnehaven og pædagogisk støtter barnet i processen.
Strukturændringen vil give bedre muligheder for at lave gode brobygningsforløb i overgangen fra børnehave til skole, da børnene i højere grad vil være sammen i børnehaverne, inden deres skolestart. Alle børnene har desuden været en del af læringsmiljøer, som i højere grad understøtter deres læring frem til skolestart.
Strukturtilpasningen vil desuden kunne medføre, at forældrene i det tidligere Dagtilbud Hobro Syd i højere grad får lige muligheder for at få tildelt en plads i det børnehus, som de ønsker, idet der fremadrettet ikke vil være børnehavepladser reserveret til børn, som er indmeldt i vuggestuen.
En tilpasning af strukturen i det tidligere Dagtilbud Hobro Syd vil kræve yderligere afdækning af de konkrete vilkår for oprettelsen af en nye vuggestue, herunder en konkret vurdering og prissætning af de nødvendige anlægsinvesteringer blanddt andet i forhold til eventuel tilpasning af læringsmiljøerne til henholdsvis vuggestue og børnehave med videre.
Samtidig skal det afdækkes, hvordan der fortsat kan være de tilstrækkelige pladser i det tidligere Dagtilbud Hobro Syd og samlet for Hobro by og Valsgård. Den nye organisering af Dagtilbudsområd Midt vil være udgangspunktet for dette.
Hvis Udvalget for Børn og Familie ønsker at fortsætte processen på baggrund af kvalificeringen af MED, vil der blive udarbejdet et uddybende beslutningsoplæg jævnfør ovenstående.
Kvalificering fra MED-udvalgene
Forslagene til, hvordan man strukturelt kan ændre børnesammensætningen i det tidligere Dagtilbud Hobro Syd er blevet kvalificeret i de MED-udvalg, som vil blive berørt af en potentiel ændring. Det vil sige lokal MED i Hobro Syd, lokal MED Bymarkskolen og lokal MED for Sekretariatet for Børn, Uddannelse og Arbejdsmarked, da Pladsanvisningen vil blive berørt af mulighed 1.
Det tidligere lokal MED i Hobro Syd og lokal MED på Bymarkskolen mener generelt, at en strukturel ændringen af børnesammensætningen i det tidligere Dagtilbud Hobro Syd vil få en positiv påvirkning på børnenes læringsmiljø. Dette begrundes, blandt andet med, at det medfører en mere homogen børnegruppe at arbejde med i forhold til sprog og kultur og dermed mulighed for at skabe mere udviklende læringsmiljøer både i dagtilbud og skole.
MED-udvalget i Hobro Syd beskriver i kvalificeringssvaret, at det opleves som en stor udfordring at løfte sprogudviklingen, når børnesammensætningen i institutionen ikke er homogen mellem dansktalende og flersprogede børn. MED-udvalget i Hobro Syd fremhæver endvidere, at en ændring i højere grad vil give forældrene mulighed for at få en plads i den institution, som de ønsker, hvilket MED-udvalget beskriver som et bedre fundament til et godt forældresamarbejde.
I forhold til forslag 2 bemærker MED-udvalget i Hobro Syd, at ændringen kan skabe usikkerhed blandt personalet i forhold til eventuelt skift af børnehus, kollegaer og børnegruppe samt at de ønsker at kunne bidrage med alternative løsninger end de 2 fremlagte forslag.
MED-udvalget på Bymarkskolen ønsker ikke, at fremhæve et af forslagene frem for et andet, men vurderer, at en ændret børnesammensætning i det tidligere Dagtilbud Hobro Syd vil have en positiv effekt på læringsmiljøet, hvis børnesammensætningen i det tidligere Dagtilbud Hobro Syd ændres.
Lokal MED for Sekretariatet for Børn, Uddannelse og Arbejdsmarked bemærker, at en ændring af pladsanvisningsprincipper, som betyder, at alle børn skal vurderes individuelt (eksempelvis baseret på barnets sproglige kompetencer), vil medføre en mere omfattende sagsgang ved anvisning af pladser, som vil øge arbejdsopgaven i Pladsanvisningen. Det bemærkes ligeledes, at en ændring af pladsanvisningsprincipperne, hvor der skal laves en individuel vurdering af alle børn, kan medføre en længere sagbehandlingstid, som kan gøre det vanskeligt at overholde pasningsgarantien, hvis sagsgangen forlænges.
Lokal MED for Sekretariatet for Børn, Uddannelse og Arbejdsmarked bemærker, at mulighed 2 Tilpasning af strukturen i det tidligere Dagtilbud Hobro Syd (Dagtilbudsområde Midt) kan give en lettere arbejdsopgave i Pladsanvisningen ved visitering af pladser i distriktet. Det skyldes, at der med ændringen ikke skal reserveres pladser i børnehavedelen til nuværende vuggestuebørn ligesom, at der i lavere grad vil være børn med søskende-fordel, når der skal visiteres til en vuggestueplads.
For uddybning henvises til bilaget, hvor kvalificeringssvarene fra de berørte MED-udvalg er samlet.
Ny tendens
Der gøres opmærksom på, at der siden processen med at afsøge mulighederne for ændring af børnesammensætningen blev sat igang, er set en tendens til, at der er flere flersprogede familier, som søger pasning af deres børn i Børnehuset Farvervænget og samtidig ses en tendens til, at andelen af flersprogede børn i Børnehuset Stoldalen er faldende.
Pr. 1. oktober 2022 var 86,8 procent af børnene i Børnehuset Stoldalen flersprogede, hvor de seneste tal opgjort pr. 1. september 2023 viser, at 72,5 procent af børnene i Stoldalen er flersprogede.
Pr. 1. oktober 2022 var der 25,9 procent af børnene i Børnehuset Farvervænget, som var flersprogede, hvor de seneste tal opgjort pr. 1. september 2023 viser, at der er 34,7 procent af børnene i Farvervænget, som er flersprogede.
Den procentvise andel af flersprogede børn i Børnehuset Bymarken er status quo med cirka 21 procent af børnene, som er flersprogede.
Der ses således en tendens til, at den procentvise andel af flersprogede børn er faldende i Stoldalen, mens den procentvise andel af flersprogede børn i Farvervænget er stigende.
På den baggrund er en tredje mulighed, at Udvalget for Børn og Familie udsætter beslutningen om at lave en strukturel ændring af børnesammensætningen i det tidligere Dagtilbud Hobro Syd et år og dermed afventer om børnesammensætningen ændres uden strukturelle tiltag på baggrund af den tendens, som der ses en antydning af på nuværende tidspunkt. Det er desuden uvist om den nye organisering af dagtilbudsområdet med blandt andet nyt Dagtilbudsområde Midt, (hvor det tidligere Dagtilbud Hobro Syd og Dagtilbud Trekløveret i Valsgård er samlet) vil påvirke forældrenes søgemønster til de enkelte børnehuse.