ForsideMariagerfjordGamle køkkendyder gør comeback på Mariagerfjord Kommunes plejecentre

Gamle køkkendyder gør comeback på Mariagerfjord Kommunes plejecentre

- Annonce -

Gamle køkkendyder gør comeback på Mariagerfjord Kommunes plejecentre

Beboerne skal spise økologisk og mindske madspild ligesom i de gode gamle dage

Efterkrigsgenerationen lærte fra barnsben at få meget ud af lidt. Der var knaphed på ganske almindelige fødevarer og intet gik til spilde, når mor gik i køkkenet for at sylte, salte og henkoge til den helt store guldmedalje. Den snarrådighed og nøjsomhed gik gradvist fløjten i 1960’erne, da levestandarden skød hastigt i vejret.

Nu gør de gamle køkkendyder imidlertid comeback på Mariagerfjord Kommunes plejecentre. Madspildet skal bankes helt i bund og beboerne skal spise endnu mere økologisk. Det er dog ikke knaphed på fødevarer, men hensynet til klima og miljø, der ligger kommunens politikere stærkt på sinde. Mariagerfjord Kommune har fået 434.000 kr. fra Fonden for Økologisk Landbrug, som er øremærket til at uddanne køkkenpersonalet, så de er godt klædt på til at arbejde på nye måder.

Jan Andersen, der formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget, understreger, at beboerne fortsat kan se frem til nærende og velsmagende mad trods udsigten til en mere klimavenlig menu. 

– I udvalget lægger vi stor vægt på, at beboerne på vores plejecentre får et dejligt og sundt måltid mad. Vi har allerede køkkener på alle vores plejecentre, hvor vi laver maden fra bunden. Det kan sagtens lade sig gøre at omlægge til økologiske fødevarer, når vi bruger årstidernes frugt og grønt og udnytter råvarerne til fulde, så de ender i beboernes maver frem for skraldespanden, siger Jan Andersen.

Ifølge udvalgsformanden er de grønne ambitioner i top.  

– Som tommelfingerregel sparer et kilo mad, der reddes fra skraldespanden, atmosfæren for 2½ kg CO2. Det batter altså virkelig noget. Med den bæredygtige køkkendrift forventer vi at nedbringe madspildet markant, og målet er at mindst 60 procent af alle fødevarer skal være økologiske, tilføjer Jan Andersen.

Inspiration på menukortet
Som led i omstillingen til bæredygtig drift skal køkkenpersonalet både lære nyt og få ny inspiration. Der er nemlig en række kurser, temadage og workshops på det faglige menukort.


– Vores medarbejdere skal ikke bare have ny viden om, hvordan de kan blive endnu skrappere til at reducere madspild og lave lækker økologisk mad. Det handler også i høj grad om at ændre kulturen og vanerne i køkkenerne, fortæller kantineleder Tanja Tovgaard Bæk, der er tovholder på projektet.

Det er Tanja, der i samarbejde med plejecenterlederne og køkkenfaglige medarbejdere, skal føre projektet ud i livet. Uddannelsesforløbet begynder i januar 2023 og løber hele kalenderåret. Beboerne kan regne med at smage på resultaterne af anstrengelserne allerede i første kvartal af det nye år.

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -
RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler

error: Indholdet er beskyttet