ForsideMariagerfjordHurtig hjælp med video ved 1-1-2-opkald overalt i landet

Hurtig hjælp med video ved 1-1-2-opkald overalt i landet

- Annonce -

Hurtig hjælp med video ved 1-1-2-opkald overalt i landet

Alle landets regioner har nu indført mulighed for, at deres vagtcentraler kan modtage live-video fra folk, der ringer til 1-1-2 fra deres mobiltelefoner.

– På den måde kan regionerne både instruere i førstehjælp og sende den rette hjælp, så vi bruger sundhedsvæsenets ressourcer bedst muligt, siger 2. næstformand i Danske Regioner, Lars Gaardhøj.

Hvis den sundhedsfaglige medarbejder vurderer, at video kan være en hjælp, kan regionernes vagtcentraler sende en sms med et link, så borgere der ringer 1-1-2 kan sende live-optagelse fra deres mobiltelefon og på den måde vise tilstanden for en forulykket person eller et sygt barn. Med video-forbindelsen kan dem, der ringer ind få instruktion i, hvordan de hjælper syge eller ulykkesramte. Samtidig kan den sundhedsfaglige medarbejder bruge videoen til at vurdere, hvor alvorlig situationen er og sende den rigtige hjælp. Det kan være, at der er brug for en ambulance eller vagtcentralen kan henvise til en akutmodtagelse eller egen læge, hvis situationen ikke er så akut som frygtet.

Teknologi kan redde liv
– Det er tilfredsstillende, at alle fem regioner nu benytter de teknologiske muligheder, når næsten alle borgere nu har en smartphone. Det kan i sidste ende redde liv samtidig med, at vi bruger sundhedsvæsenets ressourcer bedst muligt. Fx kan video bruges til bedre at vurdere situationen, så vi ikke sender ambulancer af sted med udrykning, hvis der ikke er brug for det, siger Lars Gaardhøj.

De første erfaringer er gode: Borgere er positivt stemt, når de fx får instruktion til førstehjælp som hjertelungeredning via video. Samtidig har en undersøgelse i Region Hovedstaden vist, at i over halvdelen af tilfældene, hvor der blev brugt livevideo, har sendingerne bidraget til, at vagtpersonalet har fået en mere nuanceret opfattelse af patientens tilstand og derfor bedre har kunnet yde den rigtige hjælp.

Førstehjælp ved hjertestop og trafikulykker
Opgørelser fra to af regionerne har vist, at vagtcentralerne bruger video i omkring seks procent af tilfældene, hvor borgerne ringer til 1-1-2. Det sker bl.a., når der er tale om hjertestop, trafikulykker, når forældre ringer om syge børn eller når en patient har uklare symptomer, hvor billeder kan fortælle mere end ord.

– I de situationer er det godt, at videoer kan give mere klarhed. Derfor er det tilfredsstillende, at alle fem regioner nu på den måde hurtigt og målrettet bruger live-videoer, lyder det fra Lars Gaardhøj.

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler