ForsideMariagerfjordI dagslyset får du mest el for pengene

I dagslyset får du mest el for pengene

- Annonce -

I dagslyset får du mest el for pengene

Hvor det tidligere var om natten, elprisen var lavest, er det i stigende grad ved højlys dag, at elkunder kan fange de bedste priser.

Er du typen, der planlægger dit strømforbrug efter, hvornår elpriserne er billigst? Så bør du i stigende grad bruge de lyse timer til at komme i bund med vasketøjet, tænde varmepumpen eller lade bilen op.

I 2023 har markedsprisen for en kilowatt-time nemlig været lavest i tidsrummet fra 13-15, hvor den har ligget på omkring 0,47 øre i gennemsnit.

Det er en relativt ny udvikling, at priserne er lavest midt på dagen. Går vi bare tilbage til 2021 lå de billigste timer om natten.

Det skyldes blandt andet, at Danmark i højere grad er blevet forbundet til de europæiske elnet, hvor især Tyskland og Holland har udbygget solenergi i de seneste år. Netop solcellerne producerer mest energi først på eftermiddagen, når solen rigtig brænder igennem.

– Midt på dagen kommer strømmen i høj grad fra solceller. Dermed er strømmen billigere, men også bedre for klimaet, fordi solcellerne skubber mere forurenende energikilder ud af energisystemet. Fremover kommer vi til at se større udsving i elpriserne, end vi har været vant til, så det giver rigtig god mening, at vi allerede nu vænner os til at bruge mest strøm, når møllerne snurrer og solen skinner, siger Mads Brøgger.

Gem vasketøjet til weekenden

De allerbilligste elpriser finder man desuden i weekenden, hvor markedsprisen for en kilowatt-time i gennemsnit har ligget på blot 0,19 øre om søndagen klokken 14.

– De fleste virksomheder holder lukket i weekenden, og derfor falder efterspørgslen på strøm ret markant, og dermed gør prisen det samme. Derfor kan der være penge at spare ved at flytte det forbrug, man kan, til weekenden, hvis man har en variabel elaftale, fortæller Mads Brøgger, direktør for Norlys’ energiforretning.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at oveni markedsprisen kommer den statslige elafgift, eltarif til statslige Energinet, abonnementer, spottillæg, moms og nettarif til det lokale elnetselskab. Tarifferne kan også svinge fra time til time alt efter hvilken tarifmodel de enkelte selskaber bruger.

Selvom elprisen generelt er lavest i weekenden og i tidsrummet 13-15, kan for eksempel meget blæsende eller solrige dag betyde, at de billigste eltimer nogle dage ligger på andre tidspunkter. Mads Brøgger anbefaler derfor, at man løbende holder øje med elprisen. Du kan se elprisen time for time i appen Norlys Energi eller på Norlys’ hjemmeside.

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -
RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler