ForsideMariagerfjordInflation får patienter til at droppe tandlægen

Inflation får patienter til at droppe tandlægen

- Annonce -

Inflation får patienter til at droppe tandlægen

Nu rammer inflationen også danskernes sundhed. 70 procent af landets tandlæger oplever en stigning i antallet af patienter, der melder afbud eller udskyder deres behandling. Det viser en ny rundspørge. Stærkt bekymrende, mener Tandlægeforeningen.

Afbud og et nej tak til tandbehandling er blevet hverdag på landets tandklinikker. Det viser en ny rundspørge blandt over 600 tandlæger, som Tandlægeforeningen har lavet.

Her svarer 70 procent, at de oplever en stigning i antallet af patienter, der melder afbud eller udskyder en behandling sammenlignet med bare et år siden, hvor antallet af patienter allerede lå lavere på grund af pandemien. Af dem mener 75 procent, at forklaringen skal findes i den stigende inflation.

”Det gør mig harm, at økonomi skal afgøre danskernes sundhed. Tandpleje er en sundhedsydelse på linje med andre ydelser i sundhedsvæsenet, og derfor er det stærkt bekymrende, at der lige nu er rigtig mange, der ikke får den behandling, de bør have. Vi ved, at dårlig tandsundhed kan påvirke den generelle sundhed, ligesom vi ved, at sunde tænder er afgørende for livskvaliteten,” fastslår Susanne Kleist, der er formand for Tandlægeforeningen.

Susanne Kleist er selv en af de tandlæger, der oplever langt flere afbud, og det er især én bestemt gruppe, der udebliver:

”Det er desværre de patienter, der har mest brug for tandpleje, der melder afbud. Og det gør denne tendens endnu mere bekymrende, for jeg tør ikke tænke på, hvordan deres tandsundhed ser ud, når de kommer igen. Normalt holder vi hånden under deres tænder og tager tandsygdomme i opløbet, men hvis de ikke kommer regelmæssigt, risikerer de at ende i en situation, hvor en stor, dyr behandling er nødvendig. På den måde kan det blive en ond spiral,” påpeger Susanne Kleist.

Dårlige tænder stigmatiserer
Susanne Kleist bliver bakket op af Esben Boeskov Øzhayat, lektor på Odontologisk Institut ved Københavns Universitet.

Han er dog ikke overrasket over tallene, fordi det i forvejen kun er 35 procent af dem, der jævnligt har svært ved at betale sine regninger, der går regelmæssigt til tandlægen, men han er bekymret for konsekvenserne på sigt.

”Det kan næsten ikke undgås, at inflationen sætter fart i opdelingen i et a- og b-hold i tandsundhed. Og konsekvenserne for den enkelte kan være store. Vi ved, at de mennesker, der har problemer med tænderne, og som ikke har råd til at få gjort noget ved det, kan ende med at føle sig stigmatiseret, og at tænderne bliver en barriere for at få et job eller en kæreste,” fortæller Esben Boeskov Øzhayat og fortsætter:

”Jeg frygter, hvad der sker, hvis der pludselig også sker et fald i beskæftigelsen. Så går det først galt. Arbejdsløse går også mindre til tandlæge og har generelt set dårligere tænder”, understreger han.

3 gode råd til god mundhygiejne
1. Børst tænderne med tandpasta med fluorid to gange om dagen i to minutter hver gang.
2. Spis og drik sundt og undgå sukker i mellemmåltider og drikke.
3. Gå regelmæssigt til tandlæge for at få efterset tænderne. Visse sygdomme og mange former for medicin kan medføre mundtørhed, hvilket øger risikoen for huller i tænderne.

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler