ForsideMariagerIsbjørne samler fætre, kusiner og arktiske venner til påskeudstilling i Mariager

Isbjørne samler fætre, kusiner og arktiske venner til påskeudstilling i Mariager

- Annonce -

Isbjørne samler fætre, kusiner og arktiske venner til påskeudstilling i Mariager

Igen i år har Klosterkaelderen.dk været på lageret og sammensat en temaudstilling som får premiere i galleriet Fuglsangsgade 4 i Mariager i Påsken. Det samlende tema er isbjørne og bjørne.

Ved gennemgang af isbjørnene forekom det naturligt at tilføje emner fra Grønland og Den Arktiske Natur så sæler, pingviner og andre dyr & fugle fra de arktiske egne sætter den del af udstillingen i relief. Her vil man særligt bemærke et kæmpehoved af en sæl i stentøj i den særlige okseblodsglasur som vi kender fra Royal Copenhagen. Den er designet af Jeanne Grut og det eneste andet eksemplar finder man hos Keramikmuseet Clay under navnet ”Gustav”.  Også blandt de hundredvis af Isbjørne findes flere med museumskvalitet. Heriblandt fadet kaldet ”Nordpolen” skabt af Arnold Krogh med en isbjørn af nordjyske Carl Johan Bonnesen på et fad dekoreret med en såkaldt krystalglasur af Royal Copenhagens dygtige kemiingeniører. Er man samler af Isbjørne fra de københavnske porcelænsfabrikker er der noget for enhver smag og pengepung (Fra 100 kr til 70.000 kr.). Taler vi om hvide isbjørne er Dahl Jensen repræsenteret med 9 stk. og Bing & Grøndahl og Royal Copenhagen med omkring 60 stk. Hertil komme en håndfuld fra Lyngby Porcelæn og en del i keramik fra Kähler, Michael Andersen, Ipsens Enke, L. Hjorth og flere internationale mærker som Meissen, Heubach og Porsgrunn.

Kgl. figur fra Royal Copenhagen Haribo Vingummibamse. Foto: Klosterkælderen

Når det gælder keramik og stentøj er glasuren i centrum og derfor er temaet nødvendigvis udvidet til at omfatte alle slags bjørne, da de keramiske kunstnere kan vælge at en sort, grøn eller brunlig glasur til sin bjørn og man kan jo så blive i tvivl om en bjørn med brun glasur er en Isbjørn eller en af dens brune fætre.  Knud Kyhn er en kunstner der har været meget produktiv for både B&G og Den kongelige Porcelænsfabrik og han har været med til at gøre Royal Copenhagen stentøj med den karakteristiske ”Sung” glasur verdenskendt, så hans værker fylder en hel del på udstillingen. Kyhn udviklede en særlig brun glasur til sin kendte og elskede bjørnefamilie bestående af far, mor og fire brune bjørneunger. Denne brune glasur har således fået betegnelsen ”bjørneglasur”.

Med et tema som ”bjørne” fra en verden af samlerobjekter i antik og design kan man komme vidt omkring også i en mere tegneserie retning. Her støder man på kæmpende isbjørne stemplet Carmen Curlers fra Kähler, en Haribo bamse i kgl. Porcelæn, bamser i alle afskygninger, børnetallerkner med bamsen Julius, julepynt fra Georg Jensen og dekoration på morsdags- og juleplatter. Og til fætre og kusiner hører også Pandabjørne, Vaskebjørne & Teddybjørne.

At bjørnetemaet er populært, ses også i kendte uafhængige keramikeres værker. Her kan bl. a. nævnes Jens Pedersen & Søren Kongstrand, Knud Basse, Arne Ingdam og den islandske kunstner Gudmundur Einarsson og mange flere, der alle vil være repræsenteret på udstillingen.

Lørdag d. 23. marts fra kl. 11.00 vil der være fernisering og Klosterkælderen byder på en forfriskning: Iskaffe, Icetea eller andet godt til ganen.

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -
RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler