ForsideMariagerMariager begejstrer Italienske unge

Mariager begejstrer Italienske unge

- Annonce -

Mariager begejstrer Italienske unge

Kan man falde i svime over nordjyske Mariager, når man stammer fra en billedskøn italiensk middelalderby, som ligger på en bjergtop i det gudesmukke Umbrien? ‘Si’; Det kan otte unge kunststuderende fra Orvieto skrive under på. De unge besøgte Mariager i forlængelse med det Europæiske Folkemøde, som løb af stablen i den nordjyske fjordby.

Besøget varede en uges tid og var spækket med oplevelser, kultur, historie og socialt samvær med jævnaldrende danske unge. Besøget bød blandt andet på en guidet tur i byens brostensbelagte gader, sejlads på Mariager Fjord og folkemødet i Mariager. En tur til Unesco verdensarven på vikingeborgen Fyrkat og en sviptur til turist-mekkaet Fårup Sommerland var også på det travle program. 

Manuel Corradini på 16 år er begejstret over Mariager og alle herligheder, som Himmerland byder på. 

– Det er dejligt at besøge Mariager. Jeg oplever Mariager som en tryg, fredelig og afslappet by, hvor folk hilser pænt på hinanden på gaden. Danskerne er patriotiske. De elsker deres land og engagerer sig aktivt i deres lokalsamfund. Det kan vi italienere blive bedre til, siger Manuel Corradini. 

Det synspunkt deler Sebastian Perazzino. Særligt mødet med de jævnaldrende danske unge har gjort et stort indtryk. 

– De unge fra Mariager er både søde og imødekommende, og de er skrappe til at tale engelsk, så vi nemt kan tale med dem. De har taget rigtig godt i mod os, og vi er meget taknemmelige over deres gæstfrihed, siger Sebastian Perazzino. 

Manuel og Sebastian har lagt mærke til, at der i Mariager er mange gode tilbud til børn og unge, som de selv må kigge langt efter. For eksempel er der ingen ungdomsklubber deres hjemby Orvieto, selvom byen har godt og vel 20.000 indbyggere. 

Høflige og højrøstede

De italienske fyre har også gjort et stort indtryk på Silje Riknagel og Adalina Carbac, der går i 8. klasse på Mariager Skole.

– Det er spændende at møde unge fra en anden kultur. De italienske drenge er søde og sjove. Selvom de er ret højrøstede, er de meget høflige og taler pænt til hinanden. Det er fedt, at vi kan rejse frit rundt i Europa og møde hinanden på tværs af kulturer, siger Silje Riknagel.

Hun ser det som et ekstra plus, at det italienske besøg ramler sammen med Det Europæiske Folkemøde i Mariager. 

– Det er fedt, at der sker noget i Mariager. Tænk, at en sådan stor politisk event kommer til byen med fest, musik og debatter, tilføjer hun.   

Adalina Carbac har noteret sig, at de italienske fyre er meget ambitiøse, når det gælder deres drømme om fremtiden.

– Vi har andet blandt brugt tiden på at fortælle om vores fremtidsdrømme. Her er de italienske drenge meget mere forretningsorienterede end de fleste danske unge. De drømmer om at studere økonomi, blive selvstændige og mange af dem har mod på at studere og arbejde i udlandet i fremtiden, siger Adalina Carbac.   

Gastronomisk kulturmøde 
Det er ikke kun dansk og italiensk mentalitet, der mødtes i Mariager. Gæsterne bød nemlig også på støvlelandets gastronomiske specialiteter, såsom pizza, pasta, lasagne og svinekæber. De Italienske drenge fik også rig mulighed for at sætte tænderne i den traditionelle danske madkultur. Således bød menuen på højtbelagt smørrebrød, frikadeller med kold kartoffelsalat, nationalretten stegt flæsk med persillesovs og naturligvis rødgrød med fløde, som altid volder udlændinge sproglige udfordringer.

Skønt besøget er spækket med hygge og gode oplevelser er turen til Mariager ingenlunde kun en fornøjelsestur. De italienske kunststuderende har nemlig også inviteret de lokale unge til et kunstprojekt på folkemødet. Her skulle de hver især designe og udsmykke deres helt eget våbenskjold, som viser, hvor de kommer fra.

Det er Cittaslow Mariager, Mariager Skole og Mariagerfjord Ungdomsskole, som står bag besøget fra Italien, der skal skabe størrelse forståelse og sammenhold på tværs af grænser og kulturer. Besøget er støttet af Cittaslow og Mariagerfjord Kommunes kultur- og fritidsudvalg.

Manuel og Sebastian har allerede sagt ‘arrivederci’ til Mariager, men håber, at Adalina og Silje og deres skolekammerater fra Mariager snart kan besøge dem i Orvieto.

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -
RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler