ForsideMariagerfjordMariagerfjord Byråd behandlede forslag om borgerinddragelse og borgerforslag

Mariagerfjord Byråd behandlede forslag om borgerinddragelse og borgerforslag

- Annonce -

Mariagerfjord Byråd behandlede forslag om borgerinddragelse og borgerforslag

Socialdemokratiet havde forud for byrådsmødet den 23. maj 2024 i Mariagerfjord Kommune fremsendt forslag om fremme af borgerinddragelse og indførelse af borgerforslag i Mariagerfjord Kommune.

Trine Blaabjerg (A) motiverede for forslaget på byrådsmødet, hvilket efterfølgende gav en del debat om de økonomiske aspekter ved sådanne nye processer.

Sådan motiverede Trine Blaabjerg på mødet for ‘Fremme af borgerinddragelse og indførelse af Borgerforslag i Mariagerfjord Kommune.

Byrådet er valgt på vegne af borgerne i Mariagerfjord Kommune til, at tage vare på fælleskabet og træffe beslutninger som er bedst for borgerne.

I den igangværende proces med budget 2025 inddrages borgerne via en traditionel høring, hvor der i en kortere periode i august måned er mulighed for at indsende skriftlige høringssvar til budgetoplægget. 

Socialdemokratiet mener, at større borgerinddragelse og mere gennemsigtighed i beslutningsprocesserne vil være til gavn for den demokratiske dialog i Mariagerfjord Kommune. Ved at indtænke borgerinddragelse i de politiske processer gives borgerne mulighed for, at deltage og tage del i kommunens beslutninger og den demokratiske proces derom, samt kvalificere byrådets beslutninger.

Større borgerinddragelse stiller krav til den politiske proces, og de redskaber vi anvender for borgerinddragelse i Mariagerfjord Kommune. Nogle borgere vil helst møde op til et borgermøde eller skrive høringssvar, mens andre kan inddrages gennem en digital løsning, borgercafe’er eller lign. 

Borgerforslag.
Mange kommuner har allerede indført mulighed for, at kommunens borgere fra 15 år kan stille et politisk forslag, som man gerne vil have drøftet i byrådssalen. Dette giver kommunes borgere en aktiv mulighed for deltagelse og inddragelse i den demokratiske proces. 

Derfor indstiller Socialdemokratiet:

  1. At der udarbejdes en Borgerinddragelsesguide, som skal beskrive og klarlægge, hvornår og hvordan borgerne kan, og skal inddrages i beslutningsprocesser. Samt opstille forskellige scenarier af inddragelsesmuligheder.
  2. At administrationen udarbejder sagsfremstilling til Byrådet vedr. indførelse af Borgerforslag i Mariagerfjord Kommune. Ordningen kan indføres som en 2 årig forsøgsordning.’

Forhandlingsudvalget skal i arbejdstøjet
Et samlet byråd besluttede den 23. maj 2024 at nedsætte et politisk udvalg bestående af forhandlingsudvalget, hvor alle af byrådets partier er repræsenteret.

Forhandlingsudvalget skal gøre de indledende øvelser og forhandlinger om, hvordan borgerforslag og en evt. borgerinddragelsesguide kan udformes, inden at administrationen efterfølgende tager over og laver en egentlig sagsfremstilling til fremlæggelse på et temamøde for byrådet.

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler