Forside112Nordjyllands Politi: Rådgivningsindsats mod påvirket kørsel er en succes

Nordjyllands Politi: Rådgivningsindsats mod påvirket kørsel er en succes

- Annonce -

Nordjyllands Politi: Rådgivningsindsats mod påvirket kørsel er en succes

På bare ét år har Nordjyllands Politi henvist 519 alkohol- eller narkopåvirkede trafikanter til en rusmiddelrådgiver som led i et forsøg. 32 % af personerne har takket ja til tilbuddet. Succesen får politiet til at forsætte indsatsen.

Når Nordjyllands Politi sigter en person for overtrædelse af færdselslovens §§ 53-54, bliver vedkommende tilbudt en uforpligtende samtale med en kommunal rusmiddelrådgiver. 

Tiltaget startede ultimo 2020 og er en del af et nationalt forskningsprojekt ved Center for Rusmiddelforskning. Og det har virket, viser tallene.

”Fra marts 2021 til februar 2022 har vi i Nordjyllands politikreds foretaget i alt 1.158 sigtelser for overtrædelse af færdselslovens § 53 og 54. I de sager er det lykkedes vores betjente at henvise 519 af de sigtede til en rusmiddelrådgiver. Og 32 % af de sigtede har takket ja til tilbuddet,” opridser politikommissær Preben Klitgaard, leder af Det Kriminalpræventive Sekretariat ved Nordjyllands Politi. 

Fører til tidligere hjælp og sikrere veje

Preben Klitgaard vurderer, at projektet har gjort en vigtig forskel:

”Spiritus- og narkopåvirket kørsel kan ende i nogle rigtig grimme ulykker og er enormt farligt, både for de påvirkede og for alle andre i trafikken. Og desværre ser vi jo i politiet, at der er en del gengangere blandt dem, vi sigter. Derfor er det i mine øjne en stor succes, at en tredjedel af de sigtede har takket ja til rådgivning,” siger politikommissæren.

Han uddyber:

”Selv hos de sigtede, der ikke ønsker rådgivning i første omgang, kan vi have held til at plante et frø. Vi hører fra rusmiddelcenteret, at politiets opfordring kan betyde, at sigtede alligevel får kontakt til rådgivning langt tidligere, end hvis vi ikke havde guidet dem. Vi har fat i folk på det helt rigtige tidspunkt – lige dér, hvor de står over for patruljen og lettest indser, at de har et problem og har brug for hjælp.”

Projektet slut – men indsatsen fortsætter

Nu er projektet ”Kør rent – forebyggende indsats mod spiritus- og narkokørsel” slut. Men de gode resultater og den store opbakning fra både betjente og kommuner gør, at parterne fortsætter samarbejdet om at bekæmpe påvirket kørsel.

”Hver gang, det lykkes at få en påvirket trafikant i tale, er der en chance for, at vedkommende også takker ja til hjælp og for, at vejene dermed bliver sikrere for alle. Så det er absolut værd at fortsætte indsatsen,” konkluderer Preben Klitgaard.

Midt- og Vestjyllands Politi, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi og Nordsjællands Politi har også deltaget i forskningsprojektet med hver deres indsats.

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -
RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler