ForsideMariagerNordjysk salt-gigant ved Mariager fyrer op under den grønne omstilling

Nordjysk salt-gigant ved Mariager fyrer op under den grønne omstilling

- Annonce -

Nordjysk salt-gigant fyrer op under den grønne omstilling

Energivenlig kedel hos Dansk Salt kan spare atmosfæren med op til 1 tons CO2 om året pr. indbygger i Mariagerfjord Kommune

Med mere end 600.000 tons salt, som hvert år forlader fabrikken ved Mariager Fjord, er Dansk Salt en af Danmarks store energiforbrugere. Nu reducerer Dansk Salt, der er en del af salt- og kemivirksomheden Nobian, imidlertid sit klimaaftryk kolossalt. Dansk Salt har nemlig taget en ny kedel i brug, som gør inddampningen af de mange hundredetusinde tons salt meget grønnere.

Det nye eldrevne vidunder er på intet mindre end 37 megawatt og kan forvandle 50 tons vand til damp, som fabrikken bruger i timen, når den ellers kører på fuldt tryk. Elkedlen har dobbelt så stor kapacitet som virksomhedens to andre kedler, der kører på henholdsvis naturgas og træflis. De har hver især en kapacitet på 25 tons vanddamp i timen. De normale 42.000 tons CO2, der stammer fra fabrikkens naturgasforbrug, kan nu fjernes i takt med markedssituationen for el-energi.

Tre fluer med et smæk
Direktør Søren Møller glæder sig over den nye grønne kedel, der slår tre fluer med et smæk som et led i Nobians bæredygtighedsstrategi “Grow Greener Together”.

– Vores nye elkedel er et af flere skridt i strategien og gavner først og fremmest klimaet, når vi erstatter naturgas med el. Med en øget fleksibilitet i vores dampproduktion kan vi også reducere vores omkostninger og det giver os mulighed for at køre fuld drift på vores produktionsanlæg, når en af vores andre kedler skal serviceres, forklarer direktøren.

Den nye elkedel koster et tocifret millionbeløb i indkøb og montering. Kedlen kører på 10.000 volt og består ganske enkelt af tre elektrodebundter i et kar, der tilsættes en masse strøm og vand. Medarbejderne på Dansk Salt er i øjeblikket ved at indkøre den nye kedel og man forventer, at den kører på fuld tryk straks i det nye år.

– Der er altid en indkøringsfase, hvor vi justerer og fintuner det nye produktionsudstyr. Den nye kedel er kommet godt i gang, og jeg regner med, at den er klar til fuld drift inden årsskiftet, siger Søren Møller.

Dansk Salt går forrest
Hos Mariagerfjord Kommune er borgmester Mogens Jespersen glad for, at Dansk Salt går forrest, når det gælder om at omstille energiforbruget til gavn for klimaet.

– Det er godt, at vi har en virksomhed som Dansk Salt, som viser os, at det virkeligt batter noget at gå offensivt ind i den grønne omstilling. Den nye kedel er et fremragende eksempel på, at det giver mening at investere grønt både i forhold til den økonomiske bundlinje og i forhold til det grønne regnskab. Det er vi mange, der kan lære noget af, siger borgmesteren.

Netop på klimaområdet har fjordkommunens erhvervsliv fokus på videndeling og erfaringsudveksling.

– Vi vil leve op til Parisaftalens målsætninger om, at vi skal være klimaneutrale inden 2050. Derfor er vi gået sammen med vores største energiforbrugende virksomheder om partnerskabet Grøn Mariagerfjord, hvor vi hjælper den grønne omstilling godt på vej via vidensdeling, fælles markedsføring og samarbejde, siger Mogens Jespersen.

Borgmesteren er også glad for, at Dansk Salt har planer om at nedbringe vandforbruget i produktionen og forsyne boliger i lokalområdet med overskudsvarme som en naturlig del af en kommende kapacitetsudvidelse.

– Dansk Salt er på mange måder en rollemodel for alle virksomheder, der vil fyre ekstra op under den grønne omstilling, og det er vejen frem, hvis vi skal nå målet om at blive et klimaneutralt samfund i en ikke alt for fjern fremtid, slutter borgmesteren.

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Tidligere artikel
Næste artikel
RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler

error: Indholdet er beskyttet