ForsideMariagerfjordNy bog om ”Besættelsestiden i Sydøsthimmerland” - kom til bogreceptionen i Hadsund

Ny bog om ”Besættelsestiden i Sydøsthimmerland” – kom til bogreceptionen i Hadsund

- Annonce -

Ny bog om ”Besættelsestiden i Sydøsthimmerland” – kom til bogreceptionen i Hadsund

I 2020 var det 80 år siden, Danmark blev besat af tyskerne og 75 år siden landet blev befriet.

Milepælene skulle have været markeret landet over, også i Hadsund og omegn, men blev som så meget andet, aflyst på grund af Corona-situationen.

I stedet besluttede Marianne Andersen, Birte Overgaard og Lars Sølgaard at påbegynde arbejdet med en bog om besættelsestiden, og den er nu – to år efter – klar til udgivelse.

Søndag d. 4. december kl. 14.00 udkommer ”Besættelsestiden i Sydøsthimmerland 1940-45”, der udgives af Hadsund Museumsforening & Lokalhistorisk Arkiv. Bogen er på 352 sider og rigt illustreret, og fortæller blandt andet om sabotagehandlinger, nedkastninger af våben, vagtværn, danske nazister, desertører og flygtninge, flugt til Sverige og retsopgør, men også om den stille protest, dagliglivet under besættelsen og tiden efter befrielsen.

Forfatterne har fordybet sig i store mængder arkivalier, blandt andet breve, fotos, optegnelser fra krigens tid, nedfældede erindringer og vidnesbyrd, og har selv interviewet en lang række nulevende personer og efterkommere om deres oplevelser.

For eksempel vil man i ”Besættelsestiden i Sydøsthimmerland” kunne læse om:

  • Modstandsarbejdet i Hadsund og Omegn og lokale frihedskæmpere.
  • Nazismen i Sydøsthimmerland, bl.a. den sidste fører af Danmarks Nationalsocialistiske Arbejderparti (DNSAB), godsejer C.O. Jørgensen på Høgholt.
  • Fly i luften over lokalområdet og mødet med allierede piloter.
  • Drabet på lods Ib Welling, der blev skudt på Als Odde 5. maj 1945 og kampen om ”Bjerget” i Helberskov, hvor tyskerne først overgav sig 10.maj.

Bogen slutter med ”Som de huskede besættelsestiden”, beretninger fra 26 personer, der har nedfældet deres erindringer fra besættelsestiden og befrielsen.

Udgivelsen af ”Besættelsestiden i Sydøsthimmerland 1940-1945” er støttet økonomisk af Sparekassen Danmark Fonden Hobro, Fonden for Andelskasserne i område Nord og Mariagerfjord Kommune, og kan bl.a købes hos Bog & Ide fra tirsdag 6. december eller hos Hadsund Museumsforening & Lokalhistorisk Arkiv på receptionsdagen.

Reception på Hadsund Egnssamling

Der er reception, søndag 4. december 2022 kl. 14:00 på Hadsund Egnssamling, Rosendals Alle 8, 9560 Hadsund.

– Her byder vi på et lille tragtement og en hyggelig snak omkring bogen, der sælges ved sammen lejlighed. Vi håber på stort fremmøde og glæder os til at præsentere bogen og de tre forfattere, fortæller Dennis Lybech, formand for Hadsund Museumsforening & Lokalhistorisk Arkiv

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -
RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler