ForsideMariagerfjordOpråb til hundeejere: Strandturen kan være farlig for din hund

Opråb til hundeejere: Strandturen kan være farlig for din hund

- Annonce -

Opråb til hundeejere: Strandturen kan være farlig for din hund

De lune sommertemperaturer har endelig fundet vej til Danmark, hvilket får mange danskere til at søge mod stranden. Hvis du er hundeejer og overvejer at tage din hund med, så den kan lege i vandet, bør du være opmærksom på de forskellige farer, der er forbundet med en svømmetur i havet, lyder opfordringen fra chefdyrlæge fra AniCura.

Sommeren er over os, og i den forbindelse kan mange hundeejere se frem til at tilbringe varme dage ved stranden sammen med deres firbenede venner. Dog er der flere potentielle risici ved svømmeturen, som hundeejere bør være opmærksomme på, inden man tager sin hund med til stranden. Sådan lyder det fra AniCura, der er en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler.

– Det er vigtigt, at hundeejere er bekendte med de potentielle farer ved strandture, såsom svømmehale, saltvandsforgiftning og algeforgiftning. Vi ser nemlig hvert år eksempler på hunde, som bliver alvorligt syge eller kommer til skade i forbindelse med en strandtur – og derfor er det vigtigt at kende til symptomerne, så man får reageret i tide, forklarer chefdyrlæge hos AniCura Københavns Dyrehospital, Anders Jensen.

Selvom man skal være opmærksom på hunden i forbindelse med svømmeturen, skal man ikke undlade at tage sin hund med til stranden, lyder det fra Anders Jensen, der her forklarer, hvad man især skal holde øje med for at undgå farlige situationer.

Hold øje med svømmehale
Mens vi elsker at se vores hunde boltre sig i bølgerne, lurer der flere skjulte risikofaktorer under overfladen. En af disse er fænomenet svømmehale, som er en smertefuld betændelsestilstand i nerverne omkring haleroden, som oftest forekommer, efter hunden har badet og svømmet meget:

– Årsagen til svømmehale er ikke helt klarlagt, men inflammationen udløses som et resultat af vand og nedkøling – ligesom at overanstrengelse af halemusklerne også spiller en rolle. Symptomerne vil typisk vise sig ved, at hunden får en meget øm hale, som både giver smerte ved berøring, og når den forsøger at bevæge halen. Derudover vil halen hænge slapt ned, samtidig med at hunden kan have nedsat appetit og virke nedtrykt, forklarer Anders Jensen.

Svømmehale vil blive behandlet med smertestillende og antiinflammatorisk medicin og ved at holde hunden i ro, herefter vil symptomerne gradvist aftage i løbet af 2-5 dage.

Saltvandsforgiftning kan være farligt
Havvandet er en af de største trusler for hunde, når de leger og bader ved stranden. Sluger din hund for meget saltvand, kan det nemlig have store konsekvenser og i værste tilfælde ende med en saltvandsforgiftning, lyder det fra Anders Jensen:

– Saltvandsforgiftning opstår, når en hund indtager for meget saltvand, og havvand indeholder netop høje koncentrationer af salt. Derfor kan fejlslugning af saltvand føre til en række alvorlige symptomer som diarré, opkast, træthed, stivhed og krampe. Oplever man nogle af disse efter en tur på stranden, anbefaler vi, at man hurtigst muligt kontakter sin dyrlæge, som kan igangsætte den rette behandling.

Pas på blågrønne alger
I sensommeren er det vigtigt at være opmærksom på blågrønne alger, som findes i sø- og havvand mange steder i landet. Ifølge Anders Jensen kan hunde nemlig få alvorlig algeforgiftning, hvis de bader et sted med opblomstrende alger, eller hvis de spiser tang med alger på:

– Blågrønne alger producerer toxiner, som er meget farlige for hunde, og hvis algerne er meget koncentrerede i vandet, skal der oftest ikke meget til, før hunde vil blive alvorligt syge. Hvis hunden enten spiser eller bader i algerne, vil man som ejer kunne mærke det på hunden, da den inden for 15-60 minutter vil udvise uro og kan opleve opkast, diarré, svaghed, vejrtrækningsbesvær, dårlig koordination og krampe.

Anders Jensen anbefaler, at man opsøger sin dyrlæge hurtigst muligt, hvis hunden har indtaget blågrønne alger. Derudover er det vigtigt, at hunden ikke slikker på sin pels eller hud, mens den transporteres til dyrlægen, da der kan sidde alger i pelsen.

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler