ForsideMariagerfjordPas på når du fodrer havens fugle

Pas på når du fodrer havens fugle

- Annonce -

Pas på når du fodrer havens fugle

Om vinteren vil mange mennesker gerne hjælpe havens fugle. Det er dog vigtigt at vælge de rigtige fodermetoder, da ikke alle er lige gode. Det klassiske foderbræt skal skiftes ud med en foderautomat, og mejsekuglerne der købes i supermarkedet skal droppes, for i stedet at lave egen fedtblanding med naturens kogler.

Der er mange mennesker, der gerne vil hjælpe havens fugle når temperaturen falder og maden bliver knap. Der er dog nogle hensyn der skal tages, for at sikre at fuglene ikke tager skade.

Det klassiske foderbræt kan gøre havens fugle syge. Problemet er at mange fugle bruger det samme bræt, hvilket resulterer i afføring i maden, hvilket kan sprede sygdomme mellem fuglene.

Det er også en god idé at undgå de klassiske mejsekugler, der kan købes i supermarkederne. De er lavet af en hård fedtblanding, som ofte er iblandet ligegyldige frø. Det svarer til junkfood for fugle, og så er de ovenikøbet pakket ind i et plastiknet, der er til fare for alle havens dyr, fortæller Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

– I stedet for foderbrættet og mejsekugler fra supermarkedet bør man gå over til foderautomat, ophængte fedtkogler og æbler spredt på græsplænen.

Hvilke frø til hvilke fugle?

En foderautomat til frø kan købes på trælasten, planteskolen eller endda i supermarkedet. Hvad frø og kerner angår, er der en sammenhæng mellem hvilke frø der fyldes i foderautomaten, og hvilke fugle, der kommer og spiser. Frøene bestemmer om det for eksempel er spurve eller mejser, der benytter foderautomaten.

– Hampefrø er mest for fugle, der spiser små frø på stedet. Det gælder spurve, finker og stillidser, hvorimod solsikkekerner er for fugle, der foretrækker enten at spise store frø på stedet eller til mejser og musvitter, der pendler mellem et skjulested og foderautomaten, fortæller Michael Carlsen.

Det er relevant at overveje hvor foderautomaten placeres, i og med at nogle fugle foretrækker at pendle mellem et skjul og foderautomaten, og andre hellere spiser på stedet.

Spurve er meget opmærksomme på spurvehøgen og foretrækker derfor en foderautomat, der ikke er placeret langt fra buskadset. Mejserne flyver derimod gerne til en foderautomat, der er placeret i det åbne, fordi de alligevel pendler mellem et skjul og foderautomaten. 

Gode råd til brug af foderautomat:
Anskaf en foderautomat uden trug, så fuglene ikke har afføring i maden.

Fyld kun foderautomaten med én slags frø, da fuglene ellers sidder og fisker efter deres favoritter, hvilket kan udvikle sig til frø-spild.

Placér altid foderautomaten tæt på buskads, da fugle foretrækker at kunne komme hurtigt i sikkerhed.

Opskrift: Lav dine egne fedtkogler

En sund vinterkost til fuglene kan kombineres med en omgang vinterhygge for hele familien. Det eneste, det kræver, er nogle få ingredienser samt kogler i stedet for plastiknet.

Det skal du bruge:

–          Kogler (fyrrekogler er mest egnede)

–          Natursnor

–          Økologisk fedt

–          Økologisk havregryn

Sådan gør du:

–          Anskaf 4-6 kogler enten ved køb eller familie-ekspedition til den nærmeste skov. Lad koglerne stå indenfor i nogle dage, så de åbner sig.

–          Bind en løkke i enden på de åbnede kogler, så de kan hænges op i haven.

–          Bland fedt og havregryn (mere af det første og mindre af det sidste). Vurder selv efter blandingens konsistens, hvorvidt der skal tilsættes mere fedt eller havregryn. Den ønskede konsistens er klæbrig og fast.

–          Tag en kogle og stop fedtblandingen ind mellem kogleskællene.

–          Koglerne er nu klar til at blive hængt op i haven.

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler