ForsideMariagerfjordKunstetagerne vil engagere kommunens borgere gennem projektet 'Mit Mariagerfjord'

Kunstetagerne vil engagere kommunens borgere gennem projektet ‘Mit Mariagerfjord’

- Annonce -

Kunstetagerne vil engagere kommunens borgere gennem projektet Mit Mariagerfjord

Hvad betyder Mariagerfjord for dig? Hvad er smukt, hvad er grimt, hvad gør dig glad, hvad kunne du ønske var anderledes? Går du med en fotograf eller en forfatter i maven, og har du lyst til at sætte billede eller ord på Mariagerfjord Kommune? Sådan spørger Kunstetageren Hobro som en invitation til Mariagerfjord Kommunes borgere om at deltage i et udstillingsprojekt til efteråret. Unge som gamle inviteres til at indsende fotos, videoer, tekster eller drejebog til performances af lige netop det, som betyder mest for dem her, hvor de bor. Målet er at indsamle materiale til en udstilling, som fra oktober 2023 til januar 2024 vises i Kunstetagerne og derefter sendes på turné rundt i kommunen.

”Brugerinddragelse er et helt centralt begreb i kulturformidlingen i dag.”, fortæller kunstfaglig medarbejder i Kunstetagerne, Anne Lie Stokbro. ”Kulturpublikummet er ikke længere kun modtagere. I stedet er der en stadigt stigende interesse for og forventning om at blive aktiveret og være samskabende i kulturoplevelsen. Vi kender det måske fra læsekredse på biblioteket, kreaværksteder på kunstmuseer, detektorsøgning og grav-selv-arkæologi, input til teaterforestillinger og meget andet.”, siger Anne Lie Stokbro. ”Publikum vil gerne deltage og på den måde få en mere nuanceret og relevant kulturoplevelse.”

LÆS OGSÅ: Har du malerier af Sven Schou og Axel Aabrink? – Kunstetagerne i Hobro søger malerier til lokalt projekt

Den strømning griber Kunstetagernes kommende projekt MIT MARIAGERFJORD. Projektet inviterer kommunens borgere til at fotografere, filme, performe eller skrive om det, som karakteriserer lige netop deres Mariagerfjord. ”Vi håber at modtage rigtig meget materiale, som præsenteres på en udstilling i Kunstetagerne fra 7. oktober i år til 27. januar næste år. Der er ikke tale om en kunstudstilling men om en dokumentation af det, som optager Mariagerfjord Kommunes borgere lige nu.” siger Anne Lie Stokbro. ”Man kan måske se på det som en tidskapsel, anno 2023, og derfor har vi også begrænset de medier, man kan deltage med, til foto, video, tekst og performance, som alt sammen indsendes digitalt.”, siger hun og fortsætter:

Måske lyder ’performance’ lidt avanceret, men mange i kommunen er optaget af teater og drama, og for nogle vil det måske føles mest naturligt at bidrage med et dramatisk projekt. ”Det føjer nye, spændende dimensioner til udstillingen, så den slags bidrag er meget velkomne.”, lyder det fra den kunstfaglige medarbejder, som understreger, at forslag til performances skal indsendes som ’drejebøger’, så Kunstetagerne kan tage stilling til, om performancen vil kunne gennemføres i udstillingsrummene.

Kunstetagerne har måttet formulere nogle retningslinjer for det materiale, som indleveres. Det har noget med den digitale teknik at gøre, men det har også noget at gøre med, hvordan de mange bidrag omsættes til en udstilling. Man kan læse om retningslinjerne på Kunstetagernes hjemmeside. Det er dog ikke sådan, at deltagelse kræver meget andet udstyr end en mobiltelefon med et godt kamera, ”og sådan en har de fleste jo nu om dage.” skønner Anne Lie Stokbro. Til udstillingen udgives et katalog, hvor et udvalg af borgernes bidrag bringes.

Mit Mariagerfjord på tur

Udstillingen tager i løbet af 2024 på turné rundt i Mariagerfjord Kommune. ”Vi håber jo på bidrag fra hele kommunen og ser Mit Mariagerfjord som en mulighed for at lære hinanden at kende på tværs af kommunen, på tværs af land og by,” siger Anne Lie Stokbro. ”Vi håber, at mange vil besøge udstillingen i Kunstetagerne, og få et indblik i, hvad det er for et udstillingshus, der ligger dér i Bies Gaard, midt i Hobro. Men vi ved også, at der er langt fra fx Øster Hurup til Hobro. Så for at give så mange som muligt lejlighed for at se, hvad der betyder mest for deres medborgere her og nu, laver vi en serie satellitudstillinger, som i løbet af 2024 kommer til at turnere kommunen rundt.”

Mange arrangementer i udstillingsperioden

Blandt de mange andre, planlagte aktiviteter er naturvandringer, en temadag om Mariagerfjord Kommune fra et geologisk, et historisk, et litterært og kunsthistorisk udgangspunkt, lokalhistoriske eftermiddage og meget andet. Der udgives et særskilt arrangementsprogram.

Mit Mariagerfjord Classic

Samtidig med borgernes egne bidrag vises også udstillingen  ”Mit Mariagerfjord Classic” i Kunstetagerne. Udstillingen sætter fokus på de to malere Sven Schou, som i begyndelsen af 1900-tallet var vært for en kunstnerkoloni på herregården Havnø ved Hadsund, og Axel Aabrink, som i samme perioden malede i Hobro og langs Mariager Fjord. ”Begge kunstnere er rigt repræsenteret i private samlinger i kommunen, og vi glæder os til at samarbejde med lokale kunstsamlere om en udstilling, der viser, hvordan kunstnere så på Mariagerfjord for over 100 år siden.”, slutter Anne Lie Stokbro.

Udstillingen er støttet af Mariagerfjord Kommune og Sparekassen Danmark Fonden Hobro.

LÆS OGSÅ: Peter Ingemann spottet flere steder ved Mariager Fjord på sin knallert

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -
RELATEREDE ARTIKLER

Det nye menighedsråd i Hobro Sogn

Coop satser på Brugsen

- Annonce -

Seneste artikler