ForsideHadsundAsatro og erobringer: En aften med Jim Lyngvild i Hadsund

Asatro og erobringer: En aften med Jim Lyngvild i Hadsund

- Annonce -

Asatro og erobringer: En aften med Jim Lyngvild i Hadsund

Den 2. september kl. 19.00 vil multikunstneren Jim Lyngvild tage os med på en fascinerende rejse tilbage til vikingetiden i Hadsund Kulturcenter. Med en kreativ og kunstnerisk vinkel vil Lyngvild udforske vikingernes hverdag, deres tro og deres erobringer.

Vikingernes hverdagsliv i de nordiske lande

Vikingernes dagligliv i Danmark, Norge og Sverige var fyldt med handel, håndværk og slaveri. Deres religion, Asatro, hvor de tilbad de nordiske guder, kæmper og forfædre, spillede en central rolle i deres samfund. Museumsinspektør Jeanette Varberg fra Nationalmuseet understreger betydningen af dette i forordet til Lyngvilds bog Alverdens Vikinger – Dragt, Magt og Pragt:

“Der er mange huller i vores viden om vikingernes tid, og derfor kræver det også mod og villighed til at prøve, hvis man vil skabe en sammenhængende fortælling baseret på den viden, vi har tilgængelig fra arkæologien og de skriftlige kilder,” skriver Varberg.

Erobringer og opdagelsesrejser

Fra deres hjemegne i Norden rejste vikingerne vidt omkring. De nåede til England og Irland, samt Konstantinopel (nu Istanbul) via Rusland og Ukraine. Mod syd drog de til Tyskland og Frankrig, med en bemærkelsesværdig belejring af Paris, og videre gennem Gibraltar til Italien. Mod vest bosatte de sig på de nordatlantiske øer, Island, Grønland og endda Amerika.

Fra asatro til kristendom

Asatroen var den dominerende religion indtil slutningen af vikingetiden, hvor kristendommen begyndte at vinde indpas. Harald Blåtand spillede en central rolle i at kristne Danmark, selvom overgangen ikke skete fra den ene dag til den anden.

Jim Lyngvilds kreative fortolkning

Jim Lyngvilds arbejde er kendt for at udfylde de historiske huller med en kunstnerisk tilgang. Hans fotografier og kunstværker præsenterer vikingerne i et nyt lys, hvilket gør fortiden levende og nærværende.

“Jims fotografier er med til at udfylde hullerne i den eksisterende viden ud fra en kreativ og kunstnerisk vinkel,” bemærker Jeanette Varberg.

Lokal arrangement i Hadsund

Arrangementet finder sted i Salen på Hadsund Kulturcenter. Billetter koster 100 kr. plus et administrationsgebyr på 8 kr. og kan købes her.

“ELRO-Fonden sponserer og gør det dermed muligt for os at gennemføre dette arrangement på en af årets ELRO-Dage,” siger Gunner Buck, formand for Foreningen NORDEN Mariagerfjord, der arrangerer aftenen. “Alle er velkomne,” tilføjer han.

Tag med på en spændende rejse gennem vikingetiden med Jim Lyngvild og oplev, hvordan vores forfædre levede, troede og erobrede verden.

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -
RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler