ForsideMariagerfjordForeningerne Norden og det nordiske samarbejde

Foreningerne Norden og det nordiske samarbejde

- Annonce -

Foreningerne Norden og det nordiske samarbejde

 –  Foreningen Norden blev stiftet i 1919 i Danmark, Norge og Sverige. Island fulgte i 1922 og Finland i 1924. Siden da er de selvstyrende områder Færøerne, Grønland og Ålandsøerne også kommet med.

–  Tilsammen dækker de nordiske lande et areal som syvende største land i Verden og økonomisk som 11. største land.

–   Foreningen Norden i Danmark har ca. 8.500 medlemmer i 70 afdelinger, der er fordelt på 14 kredse.

–   Vi er 8 afdelinger samlet i kredsen for Nordjylland.

Det oplyste Gunner Buck, formand for Foreningen Norden Mariagerfjord, da han 12. marts fremlagde bestyrelsens beretning for 2023 for afdelingens generalforsamling i Andelen i Hadsund.

Det folkelige grundlag for det nordiske samarbejde

–  Foreningen Norden i de nævnte lande er det folkelige grundlag for det nordiske samarbejde mellem landene i Nordisk Ministerråd og i Nordisk Råd, lyder det i beretningen, der fortsætter:

–  Foreningerne Norden i de nordiske lande har medvirket til, at vi har pasunion, fælles arbejdsmarked, socialkonvention, sprogkonvention og tæt samarbejde mellem uddannelser.

–  Foreningerne Nordens fælles organisation, FNF, tilbyder det unikke undervisningsmateriale Norden i Skolen samt Nordjobb, der er jobanvisning for unge under 30 år. Oplysninger herom gør vi her i afdelingen meget for at få videre til områdets skoler og lærere.

–  FNF står også bag Nordisk Litteraturuge, som vi bedst kender fra Skumringstimen, som vi har gennemført i Hadsund hvert år i november.

–  Nordisk Ministerråd arbejder nu på at gennemføre visionen om, at Norden skal blive verdens mest bæredygtigt og integrerede region frem mod 2030.

Vi ligger mere centralt end Købnhavn

I en gennemgang af bestyrelsens mange opgaver, sagde Gunner Buck:

–  I januar i år leverede vi en række forslag og kommentarer til Foreningen Nordens strategi for fornyet nordisk samarbejde i 2024 – 2026, som skal forelægges foreningens repræsentantskabsmøde i maj måned.

–  Vi leverede blandt andet Troels Jensens forslag om et fælles Nordens Oplysningsforbund og om en fælles TV-kanal i samarbejde med Nordvision samt mere fokus på, at vi her i Nordjylland ligger centralt i Norden – mere centralt end København.

I beretningen hedder det: Foreningen Nordens strategiarbejde koncentrerer sig i øvrigt om fem punkter – nemlig:

1. Øget nordisk integration

2. Et styrket Rigsfællesskab

3. Fælles sikkerhed.

4. Uddannelse.

5. En nordisk transportplan.

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -
RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler

error: Indholdet er beskyttet