ForsideHobroHar du set en hvid muldvarp?

Har du set en hvid muldvarp?

- Annonce -

Har du set en hvid muldvarp?

Det har vi nemlig på Hobro Golfklubs bane. Men det er også den første og eneste muldvarp med den farve på pelsen, fortæller Keld Christensen, baneudvalgsformand, Hobro Golfklub.

Vagn Lidegaard har i mange år været frivillig i Hobro Golfklub, og når han slår græsset uden for spilleområdet ser han også muldvarpeskud, som han sætter fælder i for at fange ”skadevolderen”, for klubben ønsker ikke muldvarpe skud inde på deres fine spilleareal. Så Vagn sætter fælder ude i kanten af roughen (det lange græs udenfor spillebanen) så de ikke får muldvarpe til at lave ”ballade”. 

Forleden dag kørte han sin runde med nye fælder og check af udsatte fælder, og der var gevinst i 3 skud. Da han trak fælden op undrede han sig: Hvad er det for et dyr, hvidt i pelsen, men han konstaterede at det var en muldvarp, bare med den lyse farve. Han har aldrig set en sådan før og gennem mange år har han fanget årligt godt en 100 stykker, så det var en sensation for ham.

Lidt check for hvide muldvarpe viser at de er sjældne, – selv Søren Ryge, der i mere end 60 år har været i have- og gravebranchen fortæller, at han aldrig havde set en sådan. Fra andre golfklubber forlyder det, at der er fanget ganske få. 

I medierne læses også med mellemrum om f.eks en hvid ræv. Det kan jo være en polarræv, men mest sandsynlig en med gendefekten albinisme.

Hvid muldvarp Foto: Privat

Albino – albinisme – ”farveløs”

Hvorfor bliver individer født hvide eller så tæt på 100 % hvide? 

Der findes pigmenter i huden, der giver os den hud- og hårfarve vi nu en gang har. Det samme gælder for dyr. Pigmentet (stoffet) hedder melanin, og hvis man IKKE har dette stof i sig (eller i meget ringe mængde) bliver huden bleg, uanset om man er et menneske, en muldvarp, en ko eller andet individ. Og det skyldes et defekt gen. Albinisme resulterer i, at skind eller pels er (næsten) helt hvid og oftest er øjnene røde, og sådanne individer, – mennesker eller dyr – tåler ikke stærk sol og skal således beskyttes på anden måde.

En muldvarp gemmer sig jo næsten hele sit liv i jorden og har derfor ingen problemer med sol. Den kommer meget sjældent op til jordoverfladen, – kun når de, som den Vagn fangede på golfbanen gået i fælder og vi hiver dem op af jorden, men så er de jo døde.

– Jeg har kigget på køer i 50-60 år, og jeg har set mange køer der er meget hvide, men aldrig helt hvide, – oftest 10-20 % sorte hår som minimum, og så er de ikke albinoer. De har altid haft farve i øjnene, og har ikke bare været rødøjede. Men jeg har også set en enkelt ko med kun 2 små pletter sort på ørespidsen på størrelse med en 5-krone, INTET andet, og da vi sendte billeder og beskrivelse af denne observation var specialisterne enige om, at den var en albino. Den var også sart i huden, – lyserød og skulle ikke gå i brændende sol, og den var ganske korrekt også ”rødøjet”, fortæller baneudvalgsformanden.

– Så den muldvarp, som Vagn har fanget på golfbanen er en albino, – en sjældenhed, og jeg tænker han nu i samme område vil kigge grundigt efter på de næste fangster i fælderne, – men han vil givetvis ikke opleve en mere med den sjældne forekomst, som albinisme giver blandt mennesker og dyr. 

– Vi glæder os over at have fundet endnu en sjældenhed på golfbanen, – en albino muldvarp. Tidligere har vi jo berettet om den truede blomst Gøgeurt. Den fandt vi for nogle år siden på golfbanen, og den står lige nu og blomstrer i ro og fred, – jeg kiggede til den forleden dag – vi har ikke fortalt ret mange om den. Den er nemlig fredet. Men det er muldvarpe ikke på en golfbane, slutter Keld Christensen. 

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler