ForsideMariagerfjordPåsken kan være livsfarlig for dine kæledyr

Påsken kan være livsfarlig for dine kæledyr

- Annonce -

Påsken kan være livsfarlig for dine kæledyr

Påsken står for døren, og de store, veldækkede påskeborde kalder på os. Men påskehyggen kan på få øjeblikke blive forvandlet til et mareridt, hvis hund eller kat stikker nysgerrige snuder i lækkerierne eller får poterne i påskepynten.

Agria Dyreforsikring minder her om, at meget af den mad og påskepynt, vi mennesker elsker, kan være livsfarlig for familiens firbenede venner og giver dig tip til en kæledyrs-sikker påskeferie.

For vores kæledyr er påsken en fest! Veldækkede påskeborde, der lokker med de skønneste dufte (og lidt ekstra godbidder fra påskebordet) og den fineste pynt er næsten ikke til at stå for for nysgerrige hundesnuder eller legesyge kattepoter: Hunde, der får påskeliljer inden for snudevidde kan finde på at tygge i stængler og blade – ligesom det ligger dybt i kattens instinkter at jage, og én gang om året går det ud over pjuskede påskekyllinger med påsatte fjer, som pirrer jagtinstinktet.

Begge situationer er lige farlige for vores firbenede venner, viser tal fra Agria Dyreforsikring.

– Vores statistikker viser, at påsken, som andre højtider, er højsæson for forgiftninger og andre livstruende skader for vores kæledyr. Hvert år må påskehyggen afbrydes, fordi hunde og katte må akut til dyrlægen med forgiftninger fra påskeblomster og påskemad eller med påskepynt, der har kilet sig fast i maven og må opereres ud, fortæller Lotte Evers, der er marketingchef i Agria Dyreforsikring, der tilføjer, at det er både en bekymrende og dyr situation at stå i.

Hun opfordrer derfor til, at du som kæledyrsejer holder et vågent øje på hund og kat, når påskepynten findes frem, og påskedelikatesserne sættes på bordet.

– Små skåle med nødder, rosiner, chokolade og anden påskemad skal holdes væk fra snude- og potehøjde og sørg for, at nysgerrige poter ikke kan nå op til påskepynt, påskeblomster og tændte stearinlys. Der skal ikke mere end 15 gram fra f.eks. et blomsterløg til, før en mellemstor hund kan havne i livsfare, og specielt når der er tale om en forgiftning, er tiden afgørende, forklarer Lotte Evers.

Få Agrias bedste tip til en kæledyrs-sikker påske her:

Påskefarer for hund og kat

Påskeblomster
Alle former for ægte liljer er meget giftige og kan i værste fald være dødelige for kæledyrene. Kontakt din dyrlæge, hvis du har mistanke om, at din hund eller kat har indtaget en del af planten eller hvis katten har drukket af blomstervandet. Påskeliljen er giftig, men ikke dødeligt giftig, fordi de ikke er ægte liljer, men dit kæledyr kan stadig få det rigtig dårligt efter nærkontakt med den fine gule blomst. Andre forårsblomster, der er giftige for hunde og katte, inkluderer tulipaner og hyacinter; her er det løget, der er mest giftigt, og især hunde, der graver efter nyplantede løg, kan være i fare.

Påskepynt og dekorationer
Nysgerrige poter finder påskepynt nyt, sjovt og spændende. Pjuskede påsatte fjer kan trigge kattens jagtlyst, ligesom hundehvalpe, der er ved at skifte tænder eller har ømme gummer, vil nyde at tygge i og sluge forskellige ting. Men pynten kan sætte sig fast i hals og mave på både hund og kat og kan resultere i, at dyret må opereres i maven for at fjerne et fremmedlegeme, der har sat sig fast.

Levende lys
Specielt kattens jagtinstinkt kan vækkes af et stearinlys, så de kommer galt afsted når de spankulerer i vindueskarmen eller ser et snit til en tur over påskebordet, så vær ekstra opmærksom på levende lys i påskehyggen, som kæledyrene kan brænde sig på – overvej evt. at bruge LED-stearinlys i stedet.

Påskeæg og chokolade
Chokolade, især den mørke af slagsen med højt kakaoindhold, er en af påskens helt store farer pga. stoffet theobromin, der er meget giftigt for hunde. Placer derfor skåle med slik ude af hundens rækkevidde og hold øje med at børnene ikke deler deres påskeæg med deres firbenede venner. Det afhænger af hundens størrelse, hvor mange chokoladepåskeæg, der skal til, før det bliver farligt: En hund på 10 kilo kan æde op til 40 gram mørk chokolade, uden det får alvorlige konsekvenser. For den lyse chokolade ligger grænsen på cirka 100 gram.

Fed og salt mad
Hvis din hund får for meget salt i maden, så kan det medføre problemer i maven og saltforgiftning, så pas på med mad, der indeholder store mængder salt. Tunmousse er en klassiker på påskebordet, og både hund og kat vil elske at få lov til at smage, men fordi den fede ret er fuld af mayonnaise og fløde, risikerer du at servere dit kæledyr en omgang dårlig mave med sådan en tallerkenfuld.

Stegt lam
Knogler i lammesteg kan splintre, hvis hunden får mulighed for at sætte tænderne i den tilberedte steg – skarpe knoglekanter kan skade mave-tarmsystemet, og din hund kan få forstoppelse og risikere at skade sine tænder.

Vindruer og rosiner
Selv om en lille, frisk vindrue kan virke harmløs, så kan hunde få akut nyresvigt ved selv mindre doser. Det samme gælder for rosiner. Symptomerne på, at din hund har spist rosiner eller druer, kan være opkastning, diarré, mavekrampe og at hunden virker sløv og drikker meget vand – tilsammen kan det betyde, at den er ved at få nyresvigt.

Hårde nødder
Hunde kan ikke nedbryde nødder med skaller som f.eks. valnødder, macadamianødder og pistacienødder, og skallerne kan derfor nemt sætte sig fast i hundes mave- og tarmsystem. Vær særlig opmærksom på macadamianødder, der anses for at være ekstra giftige for hunde.

Er du i tvivl? Så kontakt dyrlægen
Hvis du har mistanke om, at din hund eller kat har været på påske-rov og spist noget, den ikke kan tåle, bør du kontakte dyrlægen hurtigst muligt. Specielt når der er tale om en forgiftning, er tiden ganske afgørende.

Forbered dig evt. inden påsken ved at finde ud af, hvilke dyreklinikker der har vagt-åbent eller længere åbningstider i helligdagene.

Vær desuden opmærksom på, at mange forsikringsselskaber tilbyder gratis enten online eller telefon-dyrlægerådgivning, som du kan benytte dig af uden at gå glip af påskefrokosten.

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler