ForsideMariagerfjordRådyr og bilister er på vejene samtidig - Pas på i skumringstimerne...

Rådyr og bilister er på vejene samtidig – Pas på i skumringstimerne morgen og aften

- Annonce -

Rådyr og bilister er på vejene samtidig – Pas på i skumringstimerne morgen og aften

Det er mørkt, regnen siler ned og det er svært at se ud af bilruden. Pludselig lyder der et brag, og du har ramt et rådyr. Det oplever flere bilister i de mørke vintermåneder, der er højsæson for påkørsel af vilde dyr ifølge tal fra forsikringsselskabet Topdanmark.  

Årsagen til de mange påkørsler i efteråret er, at bilister og hjortevildt er ude på vejene på de samme tidspunkter. Hjorte krydser gerne vejene i skumringstimerne morgen og aften, og i efteråret falder det sammen med, at der er trafik på vejene.

”Hold derfor ekstra øje med hvor stærkt du kører,” lyder rådet fra Rasmus Ruby-Johansen, skadesdirektør fra forsikringsselskabet.

”Topdanmark oplever hvert år på denne tid en væsentlig stigning i antallet af anmeldelser fra bilister, der enten har påkørt et rådyr eller skadet bilen i forsøget på at vige udenom. Dermed er de måske braget ind i fx autoværnet eller et træ. Eller også har de bremset hårdt op for at undgå rådyret og er derfor blevet ramt af bilisten bagved i stedet,” siger Rasmus Ruby-Johansen.

Landevejsbilister er udsat 

Især bilister, der færdes om morgenen, aftenen eller natten på landevejene i de landlige regioner, er i risiko for at opleve påkørsler af vilde dyr herunder hjorte. 

”Det kan give alvorlige skader, hvis bilister påkører rådyr, dådyr eller kronvildt med fx 80 kilometer i timen. Det kan faktisk være livsfarligt, og vi ser alvorlige personskader ved den slags ulykker,” siger Rasmus Ruby-Johansen.

Morgen- og aftentimerne er værst 

Dyrene er især aktive om morgenen, aftenen og natten. Det er især her, at bilisterne bør være agtpågivende, når de kører på landevejen. 

Jo mindre trafik, der er, jo større er sandsynligheden for, at hjortene vil forsøge at krydse veje. Derfor er der større risiko for bilisterne, når de kører på lavt trafikerede veje på landet i de mørke timer.  

De helt store krondyr er særligt aktive sent om aftenen, og risikoen for at påkøre en kronhjort er derfor størst der. 

Ramus Ruby-Johansen opfordrer bilister til at være opmærksom på farten især, når de kører gennem områder, hvor rådyr, dådyr eller kronvildt er almindelige.

Når uheldet er ude:

 •  Aktiver havarilyset (begge blinklys) på bilen med det samme 
 •  Undersøg, om der er sket alvorlig personskade og ring efter en ambulance på 112, hvis der er
 • Er der ikke sket alvorlig personskade, så ring til Dyrenes Beskyttelses vagtcentral 1812, hvis dyret er i live, også selv om dyret løber væk
 • Følg vagtcentralens anvisninger 
 •  Hvis bilen kan, så bak forsigtigt væk fra dyret uden at gøre yderligere skade, og kør forsigtigt bilen ind til siden af vejen, så du ikke er til fare for andre 
 •  Kan bilen ikke køre, så stig forsigtigt ud af bilen og hold dig væk fra dyret, så du ikke forskrækker det og sæt advarselstrekant op 
 • Advarselstrekant opsættes 50 meter fra bilen på almindelige veje eller 100 meter bag bilen på motorveje 
 • Kun hvis det er muligt, så fjern evt. store stykker, der er røget af bilen som fx et stykke kofanger eller lignende fra vejen 
 •  Er dyret dødt, så læg det ind til siden af vejen, hvis det er muligt. Hvis du er det mindste i tvivl om, hvorvidt dyret er dødt, så ring alligevel til Dyrenes Beskyttelse på 1812 
 •  Ophold dig ikke i eller nær bilen og gå væk fra vejen, da det kan være farligt at sidde i bilen, hvis en bagvedkørende kører ind den 
 •  Ophold dig heller ikke i nærheden af dyret, da det stresser dyret 
 •  Bliv på stedet, indtil dyreredningsbilen ankommer 
 •  Kan bilen ikke køre sikkert videre, så ring efter vejhjælp for at få bugseret bilen til værksted 
 •  Kan bilen køre sikkert videre, så skal du sikre dig, at du mentalt er i stand til at køre, før du begiver dig videre.
Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -
RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler