ForsideMariagerfjordRed liv - Ta' bilnøglerne

Red liv – Ta’ bilnøglerne

- Annonce -

Red liv – Ta’ bilnøglerne

På 20 år er der sket et kraftigt fald i antallet af spritulykker på vejene. Men i de sidste seks-syv år er udviklingen stagneret. Solen skinner og temperaturene stiger og mange fester og sommerhygge står for døren – derfor opfordrer Rådet for Sikker Trafik til at man blander sig, når en beruset person vil sætte sig bag rattet og køre i bilen.

Skal I til fest så aftal på forhånd, hvordan I kommer sikkert hjem. Og vil en person i selskabet alligevel køre efter at have drukket, så allier dig med andre i selskabet og bland jer. 

Opfordringen kommer fra Rådet for Sikker Trafik her ved indgangen til sommerens fester, koncerter og grill-hygge i haverne. For selv om antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne personer i spritulykker på vejene er faldet kraftigt i de seneste 20 år, så er udviklingen stagneret de sidste seks-syv år, viser ulykkestal fra Vejdirektoratet.

Hårdere straffe og bedre kontrol
Gennem de sidste 20 år har kampagner gjort det mindre acceptabelt at køre spritkørsel og sat fokus på, at det er vigtigt at blande sig, hvis en person vil køre efter at have drukket. 

Straffen for spritkørsel er også skærpet kraftigt, og det samme er reglerne for konfiskation af bilen efter spirituskørsel. Desuden har politiet fået bedre kontrolmuligheder, så de kan teste flere for spritkørsel i hver kontrolperiode, ligesom flere spritbilister med et alkoholmisbrug hjælpes i behandling, så de ikke kører spritkørsel igen og igen. 

Og når man vil generhverve sit kørekort, skal man i dag gennemgå et kursus, hvor man lærer om risikoen ved at køre påvirket i trafikken. Det har alt sammen været med til at reducere antallet af ulykker med dræbte og tilskadekomne i spritulykker på vejene, vurderer Rådet for Sikker Trafik.

Men vi er ikke i mål endnu. For i omkring hver femte tilfælde, hvor en person bliver dræbt i trafikken, er der alkohol involveret. Og hvert år sigter politiet omkring 7.000 personer for spritkørsel. 

– Spirituskørsel er uacceptabelt, og noget som et markant flertal af danskerne tager afstand fra. Men trods det er der fortsat nogle trafikanter, der ikke har forstået budskabet. Spirituskørsel kan have fatale følger, for den der sætter sig bag rattet eller de uskyldige, som bliver impliceret i et uheld, siger Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Koncernkommunikation, og fortsætter: 

–    Vi skal alle sammen hjælpe hinanden med at forhindre spirituskørsel, selv om det kan måske føles svært at overtale en anden til at lade bilen stå. Især hvis du ikke er sikker på, hvor meget han eller hun har drukket.

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -
RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler