ForsideMariagerfjordSænk farten - det er der penge i

Sænk farten – det er der penge i

- Annonce -

Rådet for Sikker Trafik har samlet tips og tricks til at få pengene til at række længere på vejen.

Der kan være god økonomi i at sætte farten lidt ned på vejene.

For det koster ekstra brændstof, når vi kører stærkt. Vidste du fx, at hvis du kører 130 km/t i stedet for 110 km/t, så kan man let øge forbruget med 20 procent.

𝗙𝗗𝗠 𝗵𝗮𝗿 𝘀𝗮𝗺𝗹𝗲𝘁 𝗳𝗲𝗺 𝗴𝗼𝗱𝗲 𝗿𝗮̊𝗱 𝘁𝗶𝗹 𝗮𝘁 𝗸ø𝗿𝗲 𝗹æ𝗻𝗴𝗲𝗿𝗲 𝗽𝗮̊ 𝗹𝗶𝘁𝗲𝗿𝗲𝗻:

– Vælg den rigtige bil

Kig på brændstoføkonomien, når du vælger bil. I en bil med lavt forbrug sparer du penge dagligt på brændstof og årligt på ejerafgiften. Kører du ofte langt og på motorvej, så overvej en dieselbil, der opfylder minimum miljønorm Euro-6d.

– Kør klogt

Kom friskt – typisk med halv gas – op på den ønskede hastighed. Se frem i trafikken og hold afstand, for det koster brændstof at accelerere efter opbremsning. Rul evt. frem mod rødt lys.

– Tænk over farten

Når motoren er på hårdt arbejde, sluger den brændstof. En forøgelse af hastigheden fra 110 til 130 km/t. kan let øge forbruget med 20 procent. Kør i højest mulige gear og prøv at holde en konstant hastighed – f.eks. med brug af fartpilot. Hurtige accelerationer ”sluger“ meget brændstof.

– Spar på energien

Sluk for udstyr som el-bagrude, aircondition og sædevarmer, når du ikke har brug for dem. Stands motoren, når du venter – tomgang er spild af energi og skadeligt for miljøet. Og sørg for, at bilen er godt vedligeholdt, og at dæktrykket altid er korrekt – vælg gerne højeste anbefalede dæktryk. Du finder normalt dine dæktryksanbefalinger i din bils instruktionsbog eller på indersiden af dit tankdæksel.

– Minimér vind og vægt

Lad ikke tunge ting ligge i bilen, hvis du ikke skal bruge dem – vægt koster brændstof. Og hold vindmodstanden lav ved at lukke vinduer og soltag samt ved at afmontere tagboks og lastholdere, når du ikke bruger dem.

𝗔𝗻𝗱𝗿𝗲 𝗳𝗼𝗿𝗱𝗲𝗹𝗲 𝘃𝗲𝗱 𝗮𝘁 𝘀æ𝗻𝗸𝗲 𝗳𝗮𝗿𝘁𝗲𝗻

Det er også godt for din og andres sikkerhed, hvis du lader være med at køre for stærkt.

Selv om at antallet af dræbte i fartulykker er faldet over de sidste 10 år, så er for høj fart stadig skyld i fire ud af 10 dødsulykker i trafikken.

Hvis du kører for stærkt, skal du bruge flere meter på at bremse, hvis der sker noget uforudset. Skaderne bliver også alvorligere, end hvis du havde overholdt fartgrænsen.

Så selv om det kan være fristende at give den gas, så er der flere gevinster ved at lade være:

– Du kører længere på literen

– Du begrænser risikoen for ulykker og skader

– Du minimerer risikoen for kedelige ekstraudgifter i form af bøder

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -
RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler