ForsideHadsundThorkild Løkke til Gunner Buck: Fakta om drikkevandsboringer i Danmark

Thorkild Løkke til Gunner Buck: Fakta om drikkevandsboringer i Danmark

- Annonce -

Thorkild Løkke til Gunner Buck: Fakta om drikkevandsboringer i Danmark

Af Thorkild Løkke

Fakta om drikkevandsboringer i Danmark, og hvorfor vi skal beskytte de kommende generationer.

“Problemerne med pesticider i drikkevandet er nu så store, at vi risikerer at løbe tør for rent drikkevand.”

De seneste 25 år er mindst 262 drikkevandsboringer lukket på grund af pesticider.

LÆS OGSÅ: Gunner Buck: Ufatteligt små mængder af pesticidrester i vand 

Alene de seneste fem år har vandværkerne måtte lukke 77 drikkevandsboringer. Det svarer til 29 procent af alle de boringer, som er lukket på grund af pesticider siden 1999. Det fremgår af miljøminister Magnus Heunickes svar til Folketinget 28. marts 2023.

De mange lukkede drikkevandsboringer viser, at pesticider i drikkevandet er et stigende problem.

– Vi frygter, at hvis vi fortsætter som hidtil, vil vores børn og børnebørn ikke kunne tænde for vandhanen og drikke rent vand. Det er en skræmmende tanke, så politikerne bliver nødt til at gøre noget nu. De skal sætte handling bag de pæne ord og flotte løfter, siger Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

I 2022 blev 2.250 drikkevandsboringer undersøgt. 51,1 procent af dem indeholdt rester af pesticider – og 13,2 procent endda så mange pesticidrester, at det overskred grænseværdien. Det viser tal fra GEUS’ foreløbig kvartalsopgørelse. GEUS står for De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland og er den uafhængige forskningsinstitution, der undersøger kvaliteten af vores drikkevand.

For to år siden – i 2020 – var det første gang, at der blev fundet pesticider i over halvdelen af de aktive drikkevandsboringer.

– Den eneste måde at undgå pesticider i drikkevandet er ved at lade være at bruge dem dér, hvor drikkevandet dannes, siger DN-præsident Maria Reumert Gjerding”.

LÆS OGSÅ: Bilist endte i vinduespartiet ved Meny i Als

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -

6 KOMMENTARER

  1. Selvfølgelig skal vi passe på grundvandet. Det gør vi vi ved at fjerne ÅRSAGERNE til forurening som primært er fortidens synder med punktkilder, sivende lossepladser, PFAS-grunde osv.

    De fleste drikkevandsboringer under byerne er lukket grundet forurening. Heldigvis har vi masser af rent drikkevand ude på landet under landmandens marker. I 20 år er ikke én eneste boring sløjfet grundet landbrugets anvendelse af godkendte pesticider på dyrkningsfladen (markerne).

    De to mest almindelige nedbrydningsstoffer fra pesticider er BAM og DMS. BAM stammer fra totalukrudtsmidler anvendt på gårdspladser, langs jernbaner, ved boligforeninger, erhvervsbygninger, P-pladser, kirkegårde, indkørsler, fortove ja sågar rundt om vandværkernes boringer. DMS stammer fra svampemidler i bl.a. træbeskyttelse, og de højeste koncentrationer finder man under parcelhuse, kolonihaver og sommerhuse.

    Hverken DMS eller BAM i selv de højeste målte koncentrationer udgør dog nogen som helst sundhedsrisiko med mindre man drikker 1000 l vand pr kg kropsvægt dagligt hele livet. Du er druknet længe inden.

    Vidste du forøvrigt at grænseværdierne for pesticrester i drikkevand er POLITISK fastsat og mange gange lavere end andre stoffer der er SUNDHEDMÆSSIGT fastsat? Vidste du at et af de mest problematiske stoffer i grundvandet er det naturligt forekommende toksiske stof arsen

  2. Poul Bech Sørensen. Det er nogle spændende overvejelser du kommer med og jeg vil da gerne se det videnskabelige grundlag og undersøgelser du bygger dine betragtninger på. Så hvor kan jeg finde dokumentation for dit indlæg ???

  3. Det er fra GEUS, forskere ved KU og AAU, uafhængige toksikologer, Foreningen for Grundvandsbeskyttelse og Bæredygtigt Landbrug. Jeg er klar over, at venstrefløjen og vennerne i DN og DR har det svært med at blive fagligt udfordret på deres dogmer og politiske dagsorden i forhold til landbrugets anvendelse af godkendte plantebeskyttelsmidler.
    https://www.weekendavisen.dk/2022-46/samfund/det-rene-vand
    https://landbrugsavisen.dk/nu-stiller-eksperter-sp%C3%B8rgsm%C3%A5lstegn-ved-dogmer-i-grundvands-og-pesticiddebatten?fbclid=IwAR0M9UI9RkUJ7vQoH5ckLKVpv4_AYVmVKeAJC9ORDoAFYqkukUD2Egge9wk

  4. Det er faglig viden fra GEUS, forskere ved KU og AAU, uafhængige toksikologer, Foreningen for Grundvandsbeskyttelse og ja Bæredygtigt Landbrug. Den sidste kan du så vælge at se bort fra ligesom man så bør gøre med politiske antilandbrugslobbyorganisationer som Danmarks Naturfredningsforening.
    Jeg ved det er svært for venstrefløjen og vennerne i DN og DR at blive fagligt udfordret på deres dogmer og politiske dagsorden i forhold til landbrugets plantebeskyttelsmidler.
    Læs mere om dogmerne i den nyligt udkomne hvidbog fra ATV:
    https://www.atv-jord-grundvand.dk/atv-jord-og-grundvands-nye-hvidbog-om-fremtidens-drikkevand-er-udkommet-download-den-her/

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler

error: Indholdet er beskyttet