ForsideØstkystenTilbageblik: En ildsjæl takker af i Als og Øster Hurup sogne

Tilbageblik: En ildsjæl takker af i Als og Øster Hurup sogne

- Annonce -

Tilbageblik: En ildsjæl takker af i Als og Øster Hurup sogne

I et tilbageblik på nogle af de gode historier i 2023 finder vi denne – læs eller genlæs den her: 

En ildsjæl takker af i Als og Øster Hurup sogne

Troels Kold har skrevet et indlæg om sine 15 år som organist i Als og Øster Hurup sogne. Et indlæg som vi på Mariagerfjordposten.dk naturligvis gerne bringer – derudover vil jeg også gerne sige en stor tak til Troels for et spændende og godt samarbejde igennem mange år, med al mulig held, lykke og masser af stunder med musik i pensionisttilværelsen.

Af Troels Kold

15 år som organist i Als og Øster Hurup sogne

En tid til at arbejde – en tid til pensionering! En let omskrivning af en bibeltekst beskriver fint, at alt har sin tid. Efter femten gode år med ansvaret for den musikalske del af kirkelivet i sognene, er tiden inde for mig til at gå på pension.

Learning by doing
Det begyndte forrygende i sommeren 2008 – jeg blev ansat uden nogen organistuddannelse, men på betingelse af, at jeg ville uddanne mig sideløbende med arbejdet i sognene. Det gjorde jeg gennem tre år på Kirkemusikskolen i Vestervig, med orgelundervisning hos Michael Ustrup i Mariager Kirke, så jeg hen ad vejen rent faktisk blev kvalificeret til mit arbejde.

Jeg havde heller ikke nogen erfaring med korledelse, men 14 dage efter at være startet i jobbet, og efter en enkelt prøve med koret, stod jeg for ledelsen af det til andagten i Fruerlundparken (min forgænger, Gunda, havde dog lagt repertoiret). Og således blev overskriften for de kommende år: ’learning by doing’!

Jeg er dybt taknemmelig over, at menighedsrådene viste mig den tillid og turde tage den chance det var at ansætte en så uprøvet kirkemusiker. Men med den ballast, jeg havde med mig fra mit tidligere arbejdsliv i operaverdenen, og i samarbejde med skiftende, positive og støttende menighedsråd gik det derudad med nye og flere og flere musikalske aktiviteter.

Bendt Johansen var min første præst, men ikke mindst med ansættelsen af Iben i 2010 kom der gang i musikken som en vigtig del af gudstjenesterne. Der kom fællessangs arrangementer og salmesangsaftener, familie- og spaghettigudstjenester, jazzandagt på havnen, og vi fik stiftets tilladelse til at afholde et antal musikgudstjenester om året. Desuden var jeg fast del af Tirsdagsfamilien – og jeg fik økonomi til at engagere topprofessionelle musikere til koncerter i kirkerne.

Det var også en stor glæde for mig at kunne følges ad på arbejde med min kone Lene, som var kirkesanger i årene 2009-19, indtil hun gik på pension. Hun blev afløst af Lisa, der fik åbnet mine øjne for de kvaliteter, der også ligger i popmusikken, noget jeg fik meget glæde af, efterhånden som det nuværende præste-’team’, Iben og Anne, gav organisten flere og flere spændende udfordringer inden for såvel den klassiske musik som popmusikken. Det har været en skøn udfordring at finde musikindslag og arrangere dem til de forskellige typer gudstjenester inden for begge genrer, med hjælp fra såvel kirkesangere som fra koret.

Sammen med Lene startede jeg i efteråret 2019 koncertserien ’Omkring et Flygel’, hvor det nyindkøbte flygel i Als Kirke var centrum for vores, de lokale kirkemusikeres, udfoldelser. Senere sluttede Lisa og Anders sig til, og vi fik serien rundet godt af sidste sommer med et tilløbsstykke af en koncert ved Jægerhuset på Als Odde.

Flyglet blev naturligvis også centrum for en række koncerter med udefra kommende musikere på allerhøjeste niveau – fra såvel den klassiske musiks som fra jazzens verden. Det har været en gave for mig som organist at få dette instrument og dets muligheder føjet til såvel koncert- som kirkelivet.

Stor musik i små sogne
En helt overvældende rolle i min tid som organist har Als-Øster Hurup Kirkekor dog spillet – efter den før omtalte lynstart, fulgte nogle lykkelige år, hvor koret gradvist blev udvidet til de 35, det tæller i dag. Og arbejdet med koret blev for mig, som uprøvet dirigent, en kæmpe stor og lykkelig oplevelse, hvor jeg fik luft under vingerne med at leve op til mit motto for mit virke her som kirkemusiker: ’Stor Musik i Små Sogne’ – arbejdet med de store klassiske korværker inden for opera og kirkemusik har været den bro, der blev bygget mellem min tidligere tilværelse i det danske musikliv til mit arbejde her i sognene.

At korets medlemmer (9 af dem endda gennem alle femten år!) har fundet sig i at blive kastet ud i disse kæmpe store udfordringer, forstår jeg stadig ikke helt, men det blev en gylden del af mit sene arbejdsliv.

I 2015 startede Lene og jeg sammen med Jytte og Jørgen en række fællessangsaftener om sommeren på havnen i Øster Hurup. Det blev en fast årlig tradition at samles hver onsdag aften i juli måned og synge sammen med de mellem 50 og 350 mennesker, der alt efter vejret mødte op for at synge sammen fra den danske sangskat. En vidunderlig tradition, som vi heldigvis får lov til at føre videre under et samarbejde mellem Det Gode Liv og menighedsrådet i Øster Hurup.

Nytårskoncerter
I 2017 startede jeg sammen med koret en ny tradition for nytårskoncerter i Øster Hurup Multihus – hvor arbejdet med en helt anden type musik blev en festlig tilføjelse til de store klassikere som koret ellers arbejdede med. Og som heldigvis blev så godt modtaget af publikum, at vi fra 2018 måtte rykke fra gymnastiksalen over i sportshallen. En stor del af oplevelsen ved at lave disse nytårskoncerter var det gode og effektive samarbejde, der blev etableret mellem mig som korleder og Multihuset og flere af byens frivillige grupperinger, hvoraf 60+’erne stod for husets utrolige forvandling fra trist sportshal til atmosfærefyldt koncertsal. Et sandt mirakel hver gang!

Et farvel med blandede følelser
Det er med meget blandede følelser, jeg nu har besluttet mig til at trække mig tilbage fra det job, jeg har sat så stor pris på gennem 15 år – men kræfterne er ikke de samme som tidligere, og sognene har ikke brug for at dæmpe de musikalske aktiviteter, tværtimod. Så det er mit håb, at man finder en afløser, som vil udbygge og udvikle det rige musikliv i og omkring kirkerne – og at opbakningen fortsat vil være stor. Den voksende tilslutning til de mange musikarrangementer i og uden for kirkerne har gennem årene gjort arbejdet til en frydefuld leg.

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler