ForsideMariagerfjordForrygende bog-reception hos lokalarkivet i Hadsund

Forrygende bog-reception hos lokalarkivet i Hadsund

- Annonce -

Forrygende bog-reception hos lokalarkivet i Hadsund

Det gik over al forventning, da Hadsund Museumsforening & Lokalhistorisk Arkiv holdt reception på deres nye bog: Besættelsestiden i Sydøsthimmerland af forfatterne Birthe Overgaard, Marianne Andersen og Lars Sølgaard.

Søndag 4. december kom små 100 gæster forbi museet for at få udleveret deres bestilte bog eller købe en til julegave, så der var travlhed i både køkken og signeringen af de tre forfattere. Men inden da havde formand Dennis Lybech budt velkommen, hvor han bl.a. rettede en stor tak til sponsorerne Sparekassen Danmark Fonden Hobro, Fonden for Andelskasserne i område Nord og Kultur og Fritid i Mariagerfjord Kommune, der havde hjulpet med tilblivelsen.

Gæsterne fik en hyggelig snak med hinanden om den nye bog og kunne nyde et glas gløgg og en småkage. Foto: Privat

Birthe Overgaard fortalte herefter lidt om bogens tilbliven, hvorefter gæsterne hyggede sig med gløgg og småkager, og fik en hyggelig snak med hinanden om den nye bog.

”Men der er stadig bøger til salg kr. 349,-” sluttede Dennis Lybech, og fortalte videre: ”Som kan købes hos Bog & Ide på Storegade i Hadsund eller hos os via mail: lokalarkivet-hadsund@outlook.dk eller mobil 9387 9560.”

Bogen indeholder blandt andet:

Bogen er på 352 sider – 38 kapitler om Dagligdagen under besættelsen – ”Den stille protest” – Modstand mod den tyske besættelse – Toldstrups, lederen af de jyske våbennedkastninger og leder af modstandsbevægelsen i Nordjylland, virksomhed i Hadsund – Tysk forsvar ved en allieret landgang i Kattegatregionen og hvad det kom til at betyde for egnen (herunder tysk likvidering af Mariagerfjord-lodsen Ib Welling efter tyskernes kapitulation og nægtelse af overgivelse før 10. maj på tysk bastion) – Flugt over havet – Under jorden – Nedskudte, forulykkede og nødlandede fly – Tyske desertører – Tyske flygtninge – Danmarks Nationalsocialistiske Arbejderparti og tre ledende nationalsocialistister fra egnen (Den sidste fører for DNSAP, sysselleder og lederen af det nazistiske Storråd samt lederen af DNSAP´s Arbejdstjeneste – Stikkere – Retsopgør efter krigen og livsstraf til en person født i Hadsund – Arbejde for tyskerne – Befrielsen den 5. maj 1945 – Befrielsessten – Bernadottegården i Hadsund….

…. – og til slut 26 indsamlede erindringer fra personer, der har oplevet besættelsestiden i syd Østhimmerlands område, vægtige og vigtige vidnesbyrd for forståelsen af tiden, der blev udlevet dengang af befolkningen på egnen.

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -
RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler