ForsideMariagerfjordKlimaplan giver udsigt til meget mere grøn energi

Klimaplan giver udsigt til meget mere grøn energi

- Annonce -

Klimaplan giver udsigt til meget mere grøn energi

Byrådet er enige om, hvordan Mariagerfjord Kommune bliver klimaneutral inden 2050 

Kvælende hedebølger, knastørre marker, stærke storme med voldsomme skybrud og oversvømmelser. Det er ikke længere et dystert fremtidsscenarie, men en realitet både i Danmark og på resten af kloden.

Alle verdens lande skal træde hårdt på bremsen, hvad angår udledningen af klimagasser, hvis vi skal undgå de værste klimaforandringer. Derfor er byrådet i Mariagerfjord Kommune skredet til lokal handling. Politikerne har nemlig vedtaget en klimaplan, som vil nedbringe fjordkommunens klimaaftryk.

Det skal klares med meget mere lokalt produceret grøn energi fra sol, vind og biogas, og så skal kommunens ansatte, foreninger, virksomheder og borgere spare på energi og ressourcer. Det er blot nogle af de mange virkemidler som den spritnye klimaplan sætter i søen for at sikre, at Mariagerfjord Kommune yder sit vitale bidrag til, at verden kommer i mål med Parisaftalens klimamål.

Målet er, at CO2-udledningen inden 2030 skal reduceres med 70 procent i forhold til udledningen i 1990. Inden kalenderen skriver 2050 skal kommunen være helt og aldeles klimaneutral.

CONCITO og C40 har allerede vendt tommelfingeren op til klimaplanen.

Jesper Skov Mikkelsen, der er formand for Udvalget for Klima og Landdistrikter, ser blåstemplingen som et tydeligt tegn på, at den grønne omstilling er blevet en del af Mariagerfjord Kommunes DNA.

-Nu begynder en lang klimarejse, og alle skal være med. I Mariagerfjord løfter vi i flok, fordi opgaven er for stor til, at den enkelte kommune, virksomhed eller borger kan løfte den alene. Det betyder, at klima skal flettes ind i vores hverdag, beslutninger og processer, hvis vi skal lykkes med at blive klimaneutrale og robuste nok til at klare de klimaforandringer, der allerede er her, siger udvalgsformanden.

Mariagerfjord Kommune er med i projekt DK2020, hvor ambitionen er, at alle danske kommuner skal have en klimahandlingsplan, der arbejder på at nå de globale klimamål. Derfor er der udarbejdet en klimaplan, der gennem fællesskab og lokalt forankrede handlinger skal sikre et grønnere Mariagerfjord. Planen skal revideres hvert fjerde år og handlingerne defineres og prioriteres årligt for at sikre, at de nyeste udviklingstendenser og strategier løbende indgår i det samlede arbejde.

-Vi risikerer flere oversvømmelser, fordi flere af vores større byer ligger ud til fjorden. Særligt Hobro, Hadsund, Mariager og Dania samt sommerhusområderne på Als Odde er udsatte under en stormflod. Der er risiko for kraftige skybrud, overfyldte vandløb og højt grundvand. Klimaforandringerne kan også komme til udtryk ved ekstremt tørre somre som i 2018 og her i år, inden vandet kom, siger Jesper Skov Mikkelsen.

Klimaforandringer skyldes de klimagasser, vi har frigivet til atmosfæren de seneste 150 år. Hvis vi skal bremse udviklingen er det nødvendigt, at udledningen af klimagasser hurtigt bringes ned.

-Med klimaplanen skal vi sammen med vores virksomheder, landbruget og borgere sænke CO2-udledningen. I 2018 udledte vi 18 tons CO2 per indbygger, og det skal være reduceret til det halve allerede inden 2030, siger udvalgsformand for Klima og landdistrikter Jesper Skov Mikkelsen.

Klimaplanen blev godkendt på torsdagens Byrådsmøde sammen med en klimatilpasningsplan. Dk2020 planen har nemlig to spor. Det ene handler om grøn energi og begrænse Co2, mens det andet handler om klimasikring mod de stigende vandmasser.

Fakta om DK2020-partnerskabet
KL, regionerne, Concito og Realdania har med DK2020-partnerskabet givet de danske kommuner mulighed for at løfte det lokale klimaarbejde til international best practice og udvikle lokale klimaplaner, der lever op til Parisaftalens målsætninger.

Stort set alle kommuner har snart et DK2020-stempel og dermed fulgt i fodsporene på de mest klimaambitiøse byer i verden. Med projektet skriver kommunerne og Danmark verdenshistorie. Ingen andre steder i verden, er klimaplaner forankret i kommunerne gennem en national og tværgående indsats.

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler

error: Indholdet er beskyttet