ForsideØstkystenEkstra dyr vinter i vente for sommerhusejere

Ekstra dyr vinter i vente for sommerhusejere

- Annonce -

Ekstra dyr vinter i vente for sommerhusejere

Under coronapandemien bragede sommerhusmarkedet derudaf, og nu kan de mange nye sommerhusejere som følge af de stigende energipriser forvente en markant større elregning. Hele syv ud af ti fritidshuse opvarmes nemlig med el, og hvis sommerhuset er i brug uden for sommerhalvåret, kan udgiften til opvarmning ifølge et estimat fra Spar Nord og NRGi løbe op i cirka 20.000 kroner mere om året – og ved helårsbrug op mod 40.000 kroner.

Mange danskere er i de seneste år blevet sommerhusejere, og langt de fleste af disse fritidshuse er opvarmet med el. Det fremgår af tal fra Danmarks Statistik, som viser, at el er den primære varmekilde i syv ud af ti af landets sommerhuse, og med de stigende priser kan mange sommerhusejere ifølge cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm desværre forvente en markant højere udgift til opvarmning denne vinter:

– Der blev solgt historisk mange sommerhuse under coronapandemien, men det viser sig nu at være en del dyrere at være indehaver af et sommerhus, end hvad mange købere nok havde forudset. Med de løbske energipriser bliver det nemlig markant dyrere, hvis man gerne vil gøre brug af sommerhuset i løbet af de koldere måneder, og derfor ikke lukker ned for huset, fortæller Jens Nyholm og tilføjer:

– Når de stigende priser på energi og dertil ikke mindst inflationen i høj grad kan mærkes i de danske husholdninger, kan en sådan ekstraregning til opvarmning af sommerhuset have stor betydning for en familie – og i disse usikre tider er det derfor en god idé at undersøge, hvor stort det årlige energiforbrug i ens sommerhus er, for at få et overblik over, om der kan være større besparelser at hente ved at energirenovere eller behov for at kigge i retning af diverse spareråd.

Ifølge beregninger fra NRGi og Spar Nord vil et sommerhus på 80 kvadratmeter fra 1980, som bruges i weekender og ferier, koste omtrent 11.000 kroner mere om året at opvarme, hvis man regner med en nuværende elpris på i gennemsnit 5,50 kr./kWh sammenholdt med en elpris på 2,30 kr./kWh, som elprisen førhen typisk kostede inklusive alle afgifter og moms.

Tilsvarende vil ekstraregningen løbe op i cirka 20.000 kroner, hvis sommerhuset anvendes størstedelen af året – svarende til 39 uger, mens helårsbrug af et sommerhus koster op mod 40.000 kroner mere, end hvad der var tilfældet før prisstigningerne på elektricitet.

– Der er naturligvis stor forskel på, hvordan og hvor meget danskerne bruger deres sommerhuse – især i vinterhalvåret, hvor behovet for opvarmning er størst. Samtidig har alt fra sommerhusets isolering til husets vinduer en betydning for energiforbruget og dermed, hvor stor regningen bliver for den enkelte sommerhusejer, forklarer energirådgiver og byggesagkyndig i NRGi, Bo Halm Andersen, og han uddyber:

– Og har man eksempelvis flere kvadratmeter, en opvarmet pool eller anvender sommerhuset som helårsbolig, som fx nogle pensionister gør, kan elregningen naturligvis blive endnu større end vores beregninger, som tager udgangspunkt i en nuværende elpris på i gennemsnit 5,50 kr./kWh sammenholdt med 2,30 kr./kWh, idet elprisen førhen typisk lå mellem 2 og 2,50 kroner inklusive alle afgifter og moms. Her skal man naturligvis også tage forbehold for fremtidige ændringer i elafgift og udviklingen i elpriserne.

Sådan kan sommerhusejere spare på strømmen

Ifølge Bo Halm Andersen kan man dog holde energiforbruget i sommerhuset nede på flere måder. Blandt andet kan man vælge at lukke sommerhuset ned i en periode, og i så fald er det vigtigt at gøre huset klar til vinterlukning – ellers kan det ende med at blive en dyrere omgang i sidste ende:

– Det kan være dyrt at opvarme et ældre sommerhus om vinteren, og vælger man af den grund at lukke sommerhuset ned, skal man til gengæld huske at lukke for vand, tømme vandrør for at undgå frostsprængninger og ikke mindst at slukke for strømmen i eltavlen. Ellers kan det ende med at føre til andre store udgifter, hvis fx et vandrør sprænger, siger han.

Vil man gerne bruge sit sommerhus hele året, er der også flere energirenoveringsprojekter, der kan være rentable i lyset af de nuværende elpriser, fortæller Bo Halm Andersen:

– Det afhænger naturligvis helt af huset, hvad der giver mening, men et godt sted at starte er at kigge på varmekilden. Overvej at skifte ældre elradiatorer ud med nyere eller få monteret en luft-til-luft-varmepumpe, og har man en brændeovn, kan det være, at man skal kigge i retningen af at erstatte den med en mere energi- og klimavenlig brændeovn, siger han og tilføjer:

– Har sommerhuset et tagrum, så undersøg, om der er behov for efterisolering. Og hvis man som sommerhusejer gerne vil lave en større investering i sit fristed, kan man gå i gang med at udskifte vinduer og døre af ældre dato. Har huset derimod nyere vinduer og døre, kan de tjekkes efter med ”papirtesten” ved at sætte et stykke papir fast og lukke til – hvis papiret nemt kan trækkes ud, trænger tætningslisterne til justering eller udskiftning.

Faktaboks: Små spareråd til at begrænse energiforbruget i sommerhuset

  1. Tag korte brusebade, da det varme vand i sommerhuse typisk opvarmes med en el-vandvarmer
  2. Overvej at udskifte gamle hvidevarer og apparater, fx kaffemaskine af ældre dato, som ofte er at finde i sommerhuse
  3. Brug brænde fra skuret, hvis sommerhuset har en brændeovn, i stedet for andre energikrævende former for opvarmning
  4. Sluk for apparater på stikkontakten, eller hiv stikket ud, så de ikke bruger standbystrøm
  5. Tjek om sommerhusets køleskab slutter tæt, så det ikke bruger unødig strøm
  6. Gennemgå sommerhusets vinduer for at se, om listerne skal skiftes eller justeres

Eksempel: Et el-opvarmet sommerhus fra 1980 på 80 kvadratmeter

RumopvarmningSommerbrugUdvidet brugHelårsbrug
El-forbrug kWh/år3.4006.29012.500
Tidligere elpris 2,30 kr. kWh/år7.820 kr.14.467 kr.28.700 kr.
Nuværende elpris 5,50 kr. kWh/år18.780 kr.34.595 kr.68.750 kr.
Forskel på elpris kWh/år10.960 kr.20.128 kr.40.050 kr.
Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler