ForsideMariagerfjordForeningen Norden Mariagerfjord: Da tyskerne brændte alle bygninger i Nordnorge

Foreningen Norden Mariagerfjord: Da tyskerne brændte alle bygninger i Nordnorge

Foreningen Norden Mariagerfjord: Da tyskerne brændte alle bygninger i Nordnorge

- Annonce -

Da Finland i september 1944 indgik en fredsaftale med Sovjetunionen, indledtes en kaotisk tilbagetrækning af den østrigske 20. Bjergarmés 220.000 mand gennem Finnmark, der er den nordligste del af Norge langs Ishavet.

Hitler udsteder 28. oktober 1944 førerbefaling om tvangsevakuering af befolkningen i Finnmark og nedbrænding af alle bygninger i Finnmark. Se to af de vedlagte billeder

50.000 mennesker blev deporteret sydpå, mens 25.000 trodsede ordren og flygtede til fjelds og ud på Finnmarks vidden og overvintrede i klippehuler og jordhytter.

Der stod ikke meget tilbage af den norske by Kirkenes på grænsen til Rusland i 1945 efter fire års russisk bombning. Før flugten i oktober 1944 nedbrændte tyskerne 161 huse i den sønderbombede by og truede med at skyde brandfolkene.

Genrejsningen af Finnmark fortsatte til langt op i 1950erne. Udsigt over Kirkenes i dag, ses på vedlagte billede.

Dette og mange andre af de dramatiske og voldsomme begivenheder i Norge under 2. verdenskrig  fortæller antropolog Ivan Bæhr om i sin “rejseberetning” – foredrag + billeder fra Norge under titlen: Drama langs Ishavet – den glemte krig i Finnmark.  

Det sker i Salen på Hadsund Kulturcenter kl. 19.00 mandag den 20. marts – med Foreningen Norden Mariagerfjord som arrangør.

Se mere om arrangementet her: 

https://mariagerfjord.foreningen-norden.dk/wp-content/uploads/Drama-langs-Ishavet.pdf

LÆS OGSÅ: Ny café i Hobro er blevet populær 

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -
RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler