ForsideMariagerfjordUdvidelse af Praktikklassen i Mariagerfjord Kommune

Udvidelse af Praktikklassen i Mariagerfjord Kommune

- Annonce -

Udvidelse af Praktikklassen i Mariagerfjord Kommune

Udvalget for Børn og Familie i Mariagerfjord Kommune holder møde den 31. januar 2023, hvor der bl.a på dagsordenen er: Udvidelse af Praktikklassen i Mariagerfjord Kommune

Udvalget for Børn og Familie skal under dette punkt behandle en eventuel udvidelse af kommunens praktikklasse, der er et tilbud til elever med indlæringsvanskeligheder.

Indstilling

Direktøren for Børn, Uddannelse og Arbejdsmarked indstiller til Udvalget for Børn og Familie

1. At udvidelsen af praktiklassen godkendes

2. At takstforøgelsen godkendes.

Sagsfremstilling

Praktikklassen er et specialiseret undervisningstilbud, som er målrettet elever med generelle indlæringsvanskeligheder. Praktikklassen er en del af Mariagerfjord Ungdomsskole og den daglige undervisning foregår i Ungdomsskolens lokaler i Christiansgade i Hobro. Praktikklassen blev oprettet i sommeren 2020, som en to-årig forsøgsordning. I efteråret 2021 blev det besluttet, at Praktikklassen også fremadrettet skal være en del af Mariagerfjord Kommunes tilbudsvifte.

I Praktikklassen er der fokus på, at eleverne udvikler såvel deres faglige, sociale og personlige kompetencer. Den faglige udvikling omfatter særligt kompetencer i dansk, matematik og livsduelighed. Der er et stort fokus på, at eleverne lærer at anvende de tilgængelige hjælpemidler for at styrke indlæringen. Gennem aktiviteter i og uden for huset træner eleverne kompetencer, som styrker deres livsduelighed. Derfor arbejder eleverne eksempelvis med at lave indkøbssedler, købe ind og gøre rent. Flere af eleverne har desuden taget knallertkørekort på almene vilkår. Alle elever i Praktikklassen transporterer sig selv til skole ved hjælp af offentlig transport. I Praktikklassen har eleverne ligeledes mulighed for at komme i intern og ekstern praktik.

Praktikklassen blev oprettet som et tilbud til 10 elever, men med mulighed for at have op til 15 elever. Det typiske mønster har været, at elevtallet har været omkring 10 elever i begyndelsen af skoleåret, mens grænsen på 15 elever er nået inden skoleåret slutter. Der er på nuværende tidspunkt fuld belægning i Praktikklassen. Det har dog vist sig, at behovet for et specialiseret undervisningstilbud til elever med generelle indlæringsvanskeligheder er større end hvad der på nuværende tidspunkt kan rummes i Praktikklassen. Det har betydet, at Mariagerfjord Kommune har været nødt til at købe pladser ved vores nabokommuner, for at kunne tilbyde det rigtige skoletilbud til disse elever.

LÆS OGSÅ: Flytning af børne- og medarbejdergruppe fra Børnehuset Jernbanegade til Børnehuset Rosenhaven

Praktikklassen 2.0

Mariagerfjord Kommunes PPR og Visitationsudvalg vurderer, at der på nuværende tidspunkt er mellem 20 og 25 elever i målgruppen for praktikklassen. Forvaltningen og Mariagerfjord Ungdomsskole har i efteråret 2022 været i løbende dialog omkring muligheden for at udvide praktikklassen eller etablere en Praktikklasse yderligere. Praktikklassens nuværende lokaler og Ungdomsskolens øvrige faciliteter i Christiangade kan ikke rumme endnu en Praktikklassen. Det vil være muligt at oprette endnu en Praktikklasse i Ungdomsskolen bygning i Skolegade.

Bygningen indeholder den nødvendige plads og rumfordeling til at kunne skabe det undervisningsmiljø, som Praktikklassen har behov for. På nuværende tidspunkt er der ikke daglig aktivitet i bygningen, men lokalerne anvendes periodevis til knallertundervisning. En væsentlig forøgelse af aktiviteten i lokalerne vil medføre større driftsudgifter til eksempelvis rengøring og vedligeholdelse.

På nuværende tidspunkt er der ikke daglig rengøring, men ugentlig rengøring i lokalerne. Hvis der skal være daglig aktivitet og et inspirerende unge- og undervisningsmiljø, så vil det kræve en renovering af lokalerne, såvel som det udendørs areal. Bygningen er i januar måned blevet tilsluttet fjernvarmenettet. Der er i forbindelse med økonomivurderingen pr. 30 september 2022 afsat 700.000 kr. til renoveringen, mens de øgede driftsudgifter forventes finansieret ved en mindre takstforøgelse.

Denne model vil betyde, at der fremadrettet vil være to praktikklasser, som hver kan have op til 15 elever. De to praktikklasser vil være på hver deres matrikel, som begge vil være forankret i Ungdomsskolen. Det forventes, at den nye Praktikklasse 2.0 vil have samme struktur som den nuværende, hvor der er tilknyttet faste undervisere. Der vil være fokus på elevernes faglige, sociale og livsduelige kompetencer og udvikling.

Det øgede antal elever og adspredelsen på to matriklen gør, at ledelses- og administrations opgaven forøges. Derfor foreslås det, at der tilføres ressourcer til 5 ugentlige koordinatortimer, som finansieres ved en takstforøgelse. Koordinatortimerne skal anvendes til at sikre et fortsat tæt samarbejde med hjemmet og forældrene og understøtte det nærværende undervisningstilbud. Koordinatoren skal være med til at sikre sammenhæng mellem de to tilbud.

Økonomi

Driftsudgifter

Den nuværende praktikklasse er takstfinansieret og modtager i dag en grundtildeling svarende til 10 elever. Det sker for at sikre et fagligt- og økonomisk bæredygtigt tilbud. Elever udover de første 10 elever udløser en yderlige takst pr. elev. I det inderværende skoleår er den årlige takst for en elev i praktikklassen 145.617 kr. Denne takst er lavere end kommunens øvrige specialiserede undervisningstilbud.

Taksten betales af den skole, som har visiteret en elev til Praktikklassen. Hvis elevtallet er under 10 elever, så betaler den centrale visitationspulje differencen mellem det fakstiske elevtal og grundtildelingen på 10 elever. Elever som går i 10. klasse i Praktikklassen betales ligeledes af den centrale visitationspulje. For fortsat at sikre et bæredygtigt tilbud, så foreslås det, at grundtildelingen hæves fra 10 til 20 elever.

Det foreslås, at taksten til Praktikklassen hæves fra nuværende niveau med 7.640 kr. for at kunne imødekomme de øgede driftsudgifter til bygninger, rengøring og de ugentlige koordinatortimer.

Den nye takst vil være 153.257 kr. årligt pr. elev.

Anlæg

Mariagerfjord Ungdomsskole har indhentet tilbud på renoveringen af de indendørs- såvel som udendørs faciliteter for en ny Praktikklasse 2.0

Den samlede anlægsudgift til renovering vil være omkring 725.000 kr. Det gælder for både den indvendige- og udvendige renovering.

I forbindelselse med Økonomivurderingen pr. 30 september 2022 blev der overført 700.000 kr. til renoveringen af bygningen i Skolegade, med henblik på en udvidelse af praktiklassen. Økonomivurderingen blev behandlet af Byrådet den. 24 november 2022. Den resterence del af entreprisesummen tages fra Ungdomskolens og forvaltningens egen ramme.

Herudover afholdes yderligere etableringsudgifter til inventar, it udstyr og lignende indenfor Ungdomsskolens og forvaltningens eksisterende ramme.

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler

error: Indholdet er beskyttet