ForsideMariagerfjordFjordstrategien - Udvikling af specialdesignet Fjordbænk til Mariager Fjord

Fjordstrategien – Udvikling af specialdesignet Fjordbænk til Mariager Fjord

- Annonce -

Fjordstrategien – Udvikling af specialdesignet Fjordbænk til Mariager Fjord

Udvalget for Teknik og Miljø i Mariagerfjord Kommune holder møde den 13. november 2023, hvor der bl.a. på dagsordenen er: Fjordstrategien – Udvikling af specialdesignet Fjordbænk til Mariager Fjord

Staben for Byråd, Personale og Strategi (SBPS) har i forbindelse med Fjordstrategiens Wayfinding-projekt et ønske om at udvikle en unik og genkendelig bænk til fjordområderne.

Byrådet skal i denne sag tage stilling til, om der skal igangsættes et arbejde med lokale aktører om udviklingen af eget, unikt design af bænken og efterfølgende produktion af bænke i regi af Fjordstrategien.

Indstilling

Kommunaldirektøren indstiller til Byrådet:

  1. At Byrådet godkender, at administrationen igangsætter og udmønter processen med det beskrevne pilotprojekt under ’wayfinding’ afledt af Fjordstrategien, herunder design, produktion og placering af ’Fjordbænken’ på udvalgte steder ved fjorden.

Sagsfremstilling

Fjordstrategien ’Fortællingernes Fjord’, se bilag 1, blev vedtaget i efteråret 2021. I forlængelse heraf sker en løbende udmøntning af strategiens formål gennem delprojekter. Denne sag er en del af udmøntningen af Wayfindingprojektet og bygger helt konkret videre på ‘Principper for Fysisk Udtryk’, se bilag 2 (herefter benævnt som ‘Fysisk Udtryk’), der blev vedtaget af Byrådet i oktober 2022. Begge er delprojekter til udmøntning af Fjordstrategien.

Wayfindingprojektet er i skrivende stund under udvikling. Projektet har blandt andet til formål at opnå et genkendeligt fysisk udtryk og formidlingsunivers eller koncept, om man vil, når Fjordstrategiens målsætninger om at formidle fortællinger omkring Mariager Fjord, skal realiseres fremadrettet. Dette er nemlig en af ambitionerne i Fjordstrategien.

’Fysisk Udtryk’ blev til i et bredt samarbejde, der involverede både interne og eksterne parter. Resultatet er en designmanual, der udstikker retningslinjer for hvordan de forskellige fysiske anlæg – eksempelvis borde, bænke, broer, stier, hytter og lignende skal udarbejdes og efterfølgende indpasses på de konkrete steder rundt om fjorden.

Med afsæt i wayfindingprocessen foreslås det, at fremelske Mariager Fjords egen identitet og fortælling i et unikt møbel. At skabe et unikt design på en bænk, der kan give noget særligt til oplevelsen af fjordlandskabet. Målet med projektet er at samle intentionerne fra Wayfinding og Fysisk Udtryk.

Fjordbænken skal være noget genkendeligt og bekvemt, som man møder på sin tur rundt om hele Mariager Fjord, helt fra spidsen af Als Odde i ydrefjorden til Fyrkat Engsø i det inderste af indre fjord. Fjordbænken skal kunne passe ind de fleste steder, men særligt i naturområder. Designet skal tage udgangspunkt i Fysisk Udtryks principper, og blive en tydelig visuel og vigtig markør i forbindelse med Wayfinding rundt om fjorden. Fjordbænkens design bidrager til ophold, oplevelser og fordybelse og skaber en fortælling i sig selv. Desuden skal Fjordbænken have en særlig stærk profil omkring bæredygtighed. Mariagerfjord Kommune skal have rettighederne til dette design, fordi Fortællingernes Fjord har et langvarigt sigte, som gør det vigtigt, at kommunen selv har et design og produktion af bænk, da kommunen derved også sikrer en fremadrettet genkendelighed.

Fjordbænken skal placeres på særlige steder rundt om fjorden. Lokale foreninger og aktører skal kunne søge om at købe en Fjordbænk til deres fjordnære lokalområde. Ansøgninger godkendes ud fra Fjordstrategiens visioner. På den måde er det ambitionen at styrke det lokale ejerskab for ’Fortællingernes Fjord’.

Udviklingen af Fjordbænken tager afsæt i visionerne fra Fortællingernes Fjord, fra idé til færdig bænk. Med et ejerskab over designet, kan bænken sættes i produktion i forskellige tempi, alt efter behov og økonomi. Bænken skal kunne produceres lokalt, af lokale snedkere eller måske FGU. Kvalitet og holdbarhed er en høj prioritet, da lang levetid på 20-25 år er en vigtig faktor. Materialer skal være bæredygtige, og kan måske bestå af træ, der er skovet helt lokalt inden for kommunen. Det er i sig selv en god fortælling. Der skal også opstilles rammer for en fremtidig produktion, så det bliver udført lokalt og af lokale materialer. Det er undersøgt, hvorvidt der er mulighed for lokale samarbejder, og der er allerede indgået forhåndsdialog og tilsagn om en økonomisk aftale med lokale designere om muligheden for at udvikle produktet. På sigt skal der være mulighed for at skalere til flere møbeltyper, hvis der er et ønske herom.

Møblet vurderes at skulle være så enkel i sin konstruktion, at det kan produceres på et almindeligt tømrerværksted. Det skal konstrueres på en måde, så der tages højde for mulige reparationer og udskiftning af enkeltdele og på den måde understøtte levetiden. I designet skal der også tages højde for, at fjordområderne er sårbare landskaber, hvor der kan være udfordringer med fragt og opsætning.

Nogle af de kendetegn, der arbejdes med ved bænken er:

  • Hvile-/udsigtsbænk med mulighed for at udvikle flere modeller som bord, bord/bænk mv.
  • Designet bygger på ‘Principper for Fysisk Udtryk’
  • Robust møbel, der ikke let kan flyttes selv om den ikke støbes fast
  • Smukt, særpræget og komfortabelt møbel
  • Lavpraktisk konstrueret, så forhold omkring reparation og vedligehold gennemtænkes

Udviklingen skal foregå i et tæt samarbejde med fagkompetencer, som lokale designere/snedkere, med inspiration fra møbler, der stilmæssigt passer ind i målsætningen. Processen vil være et samarbejde mellem design, håndværk og projektgruppen. Mariagerfjord Kommune ejer alle rettigheder, når bænken er udviklet.

Produktionen skal kunne igangsættes, når der er behov, interesse og økonomisk prioritering til et givet antal. Det skal være i samarbejde med lokale parter, hvor lokale håndværkere eller uddannelsesinstitutioner inviteres ind til at producere af forskellige omgange. Hvis det er muligt, benyttes lokalt træ eller et helt bestemt lokalt træ fra kommunens egne skove.

Økonomi

Det er ikke muligt at kende de præcise priser på efterfølgende produktion endnu. Men en tilgængelig og ukompliceret produktion tænkes ind i designet. Dette sammen med en lang levetid på bænken. Enhedsprisen for bænkene forventes at blive cirka 10.000 kr. -15.000 kr. Det endelige overslag pr. bænk viser sig efter udviklingsfasen, hvor slutresultatet er nærmere kendt.

Budgettet til dette pilotprojekt er en del af allerede afsatte midler til Fjordstrategien.

Udvikling af bænk: 50.000 kr.

Udvikling af prototype: 30.000 kr.

Restbeløb til produktion af de første ca. 10 Fjordbænke: 120.000 kr.

Samlet budget til udvikling og første produktion: 200.000 kr.

Beslutning

Bilag

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

RELATEREDE ARTIKLER
- Annonce -

Seneste artikler

error: Indholdet er beskyttet