ForsideØstkystenUdlæg og omplacering af kystnære sommerhusområder i Mariagerfjord

Udlæg og omplacering af kystnære sommerhusområder i Mariagerfjord

- Annonce -

Udlæg og omplacering af kystnære sommerhusområder i Mariagerfjord

Økonomiudvalget i Mariagerfjord Kommune holder møde den 17. januar 2024,, hvor der bl.a. på dagsordenen er: Udlæg og omplacering af kystnære sommerhusområder

Byrådet besluttede 2. november 2023, at der indkaldes idéer og forslag fra borgere og ejere af arealer til udlæg og omplacering af kystnære sommerhus områder i Mariagerfjord Kommune.

Høringsfasen er nu slut, og Byrådet bedes i denne sag tage stilling til de indkomne forslag til udlæg og omplacering af sommerhusområder.

Indstilling

Kommunaldirektøren indstiller til Byrådet:

1. At sommerhusområde ‘Ajstrup Vest’ tilbageføres til landzone

2. At sommerhusområde ‘Ajstrup Syd’ tilbageføres til landzone

3. At sommerhusområde ‘Kystvejen Nord’ tilbageføres til landzone

4. At området ‘Kystvejen Syd’ ansøges som nyt sommerhusområde

5. At området ‘Dyrehaven’ ansøges som et nyt sommerhusområde

6. At det reducerede område ved Sellegaardevej/Nørre Hurupvej ansøges om et nyt sommerhusområde

7. At ’Supplement til Mariagerfjord 2020 – sommerhusområder’ udsendes i 8 ugers offentlig høring

Inddragelse

Offentlighedsfasen for input fra borgere og lodsejere blev gennemført fra 6. november og indtil 4. december 2023.

Muligheden for udlæg og omplacering af kystnære sommerhusområder i Mariagerfjord Kommune blev annonceret på kommunens hjemmeside.

Stab for Byråd, Personale og Strategi (SBPS) har samtidigt sendt direkte henvendelser om udlæg og omplacering af kystnære sommerhusområder til ejerne af de eksisterende, uudnyttede sommerhusområder i kystnærhedszonen i Mariagerfjord Kommune.

Sagsfremstilling

Planloven indeholder et generelt forbud mod planlægning for nye sommerhusområder i kystnærhedszonen. Planloven fastlægger kystnærhedszonen, der som udgangspunkt er kyststrækningen fra strandkanten og 3 km ind i land. Der er dog lokale variationer, hvilket er resultat af forhandlinger mellem kommunerne og de daværende amter i forbindelse med vedtagelsen af kystnærhedszonen. I Mariagerfjord Kommune er der derfor steder, hvor kystnærhedszonen er helt ned til 800 meter bred. Se kortet ’Kystnærhedszonen i Mariagerfjord Kommune’, der er vedhæftet.

Staten har tidligere gennemført to ansøgningsrunder, hvor kommunerne kunne ansøge om nye sommerhusområder i kystnærhedszonen. De nye sommerhusområder blev derefter udmøntet i landsplandirektiver. Der er i den sammenhæng udlagt nye sommerhusområder i kystnærhedszonen i Hadsund Kommune i 2005 og i Mariagerfjord Kommune i 2019.

Staten har nu åbnet for en tredje ansøgningsrunde, hvor alle landet kommuner kan ansøge om op til 3.300 nye sommerhusgrunde på betingelse af, at cirka 3.050 eksisterende sommerhusgrunde tilbageføres til landzone. En tilbageførsel til landzone sker ved, at sommerhusområderne fjernes fra kommuneplanen og eventuelle lokalplaner ophæves.

Staten kræver, at den enkelte kommune anviser, hvilke ubebyggede sommerhusgrunde i kystnærhedszonen der kan tilbageføres. Staten ønsker, at der byttes eksisterende ubebyggede sommerhusområder med nye i forholdet 1:1 i de kommuner, hvor det er muligt.

På den baggrund besluttede Byrådet 2. november 2023, at indkalde idéer og forslag til udlæg og omplacering af kystnære sommerhus områder i Mariagerfjord Kommune.

Eksisterende områder, der ønskes tilbageført til landzone

Der er indkommet tre ønsker om at tilbageføre eksisterende, uudnyttede sommerhusområder til landzone:

  • ’Ajstrup Vest’ – 4,4 hektar
  • ’Ajstrup Syd’ – 6,6 hektar
  • ’Kystvejen Nord’ – 0,5 hektar

Områderne er nærmere beskrevet i vedhæftede notat ’Vurdering af forslag til udlæg og omplacering af kystnære sommerhuse i Mariagerfjord Kommune’. Områderne fremgår af kortbilag på side 2 i notatet.

Stab for Byråd, Personale og Strategi vurderer, at de to sommerhusområder ved Ajstrup ikke længere er relevante som sommerhusområder på grund af deres placering og manglende efterspørgsel på opførsel af nye sommerhuse. Derfor foreslås områderne omplaceret og erstattet af mere velbeliggende sommerhusområder.

Det vurderes også, at den nye afgræsning af området ’Kystvejen Nord’ er hensigtsmæssig, da det giver en bedre arealudnyttelse.

Hvis ovenstående forslag følges, betyder det, at Mariagerfjord Kommune har mulighed for at omplacere sommerhusområder i kystnærhedszonen med et samlet areal på op til 11,5 hektar.

Indkomne forslag til nye sommerhusområder

Der er indkommet fire forslag til nye sommerhusområder i kystnærhedszonen.

Områderne er også nærmere beskrevet i vedhæftede notat ’Vurdering af forslag til udlæg og omplacering af kystnære sommerhuse i Mariagerfjord Kommune’. Områderne fremgår af kortbilag på side 2 i notatet.

’Kystvejen Syd’ er et område på 2,3 hektar, der ligger i direkte forlængelse af et eksisterende sommerhusområde. Se side 6 i vedhæftede notat.

’Dyrehaven’ er et område på 2,1 hektar, der ligger i direkte forlængelse af et eksisterende sommerhusområde. Se side 7 i vedhæftede notat.

’Sellegaardesvej/Nørre Hurpvej’ er et område på 15 hektar, der ligger op til et eksisterende sommerhusområde. Se side 8 i vedhæftede notat.

’Helberskov’ er et område på 11,5 hektar. Området er beliggende inden for et værdifuldt kulturmiljø. Se side 9 i vedhæftede notat.

SBPS anbefaler følgende i forhold til, hvilke områder der udlægges til nye sommerhusområder på baggrund af vurderingerne i vedhæftede notat:

  • Områderne ’Kystvejen’ og ’Dyrehaven’ imødekommes som nye udlæg af sommerhusområder i kystnærhedszonen
  • Området ’Sellegaardesvej/Nørre Hurpvej’ imødekommes delvist som nyt sommerhusområde i kystnærhedszonen. SBPS har udarbejdet et reduceret område på cirka 5 hektar. Det vil skabe et mere sammenhængende areal, der lægger sig tæt op af det eskisterende sommerhusområde. Derved undgås spredning i landskabet og ydermere undgås en visuel, landskabelig påvirkning på Lille Vildmose.
  • Området ved Helberskov på 11,5 hektar afvises som nyt sommerhusområde.

Dermed anbefaler SBPS, at Staten ansøges om tre nye sommerhusområder i kystnærhedszonen på cirka 9,4 hektar.

Supplement til kommuneplanstrategien

I forbindelse med ansøgning om udlæg og omplacering af kystnære sommerhusområder kræver Staten, at der udarbejdes en kommuneplanstrategi, der beskriver, hvordan de nye sommerhusgrunde kan understøtte vækst og udvikling lokalt.

Som et led i strategien skal eksisterende ubebyggede sommerhusområder gennemgås, og kommunalbestyrelsen skal vurdere, om de kan tilbageføres således, at eksisterende ubebyggede sommerhusområder byttes med nye i forholdet 1:1, hvor det er muligt.

Eftersom Mariagerfjord kommune allerede har offentliggjort en kommuneplanstrategi for den igangværende kommuneplanrevision har SBPS udarbejdet et supplement til strategien, for at opfylde statens krav. Se vedhæftede ’Supplement til Mariagerfjord 2020 – sommerhusområder’.

Hvis supplementet til kommuneplanstrategien vedtages, skal den ses som en integreret del af den nuværende planstrategi ’Mariagerfjord 2020’.

Den videre proces

Hvis Byrådet beslutter at imødekomme forslagene til omplacering af sommerhusområder, fremsendes efterfølgende en ansøgning til Minister for Landdistrikter. Ansøgningsfristen er 1. februar 2024.

Forslag til ’Supplement til Mariagerfjord 2020 – sommerhusområder’ skal samtidigt udsendes i offentlig høring i 8 uger.

Den kommunale planlægning for områderne kan først igangsættes, når områderne er optaget i et landsplandirektiv. Dette landsplansdirektiv
udarbejdes af Plan- og Landdistriktsstyrelsen på baggrund af de indkomne ansøgninger.

Beslutning

Bilag

Print Friendly, PDF & Email
- Annonce -
RELATEREDE ARTIKLER

Dødsfald – Als

- Annonce -

Seneste artikler

error: Indholdet er beskyttet